Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:45 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“ Petrică Leașcu cheamă în instanță Arhiepiscopia Tomisului! Cere despăgubiri de 100.000 de lei (VIDEO+DOCUMENTE)

ro

28 Dec, 2023 17:00 2809 Marime text
 
 
 
  • „Nu poate decât să ne mâhnească faptul că un domn care se pretinde preot al Bisericii Ortodoxe Române își alege zile de mare sărbătoare creștină (când toți slujitorii Bisericii ar trebui să se afle în slujbe și în rugăciune) pentru a-și depune plângerile. Îi oferim compătimirea noastră și îl pomenim la rugăciuni“, au declarat, pentru ZIUA de Constanța, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.  
 

Petrică Leașcu, personajul cheie din investigația jurnaliștilor de la Recorder.ro, intitulată „Corupție în numele Domnului“, cheamă în instanță Arhiepiscopia Tomisului! Dosarul 8742/118/2023 a fost înregistrat pe rolul Secţiei I civilă din Tribunalul Constanța la data de 27 decembrie 2023. Cauza are ca obiect „acțiune în răspundere delictuală“, iar părțile sunt, conform portalului instanțelor de judecată, Leascu Petrica - reclamant și Arhiepiscopia Tomisului - pârât.
 
Context
 
În luna noiembrie 2023, Recorder.ro a publicat o investigație în care Petrică Leașcu s-ar fi prezentat liderilor religioși din Dobrogea, din postura unui om de afaceri conectat politic și care ar fi putut să obțină diverse finanțări de la Secretariatul de Stat pentru Culte în schimbul unui procent de 20 %.
 
Conform Recorder.ro, Petrică Leașcu s-a întâlnit și cu IPS Teodosie, primul prezentându-se, conform Recorder, drept un om cu putere politică.
 
UPDATE. Investigație Recorder.ro
IPS Teodosie, la masa discuțiilor cu un „afacerist“! Transcript (VIDEO)

 
După investigația Recorder.ro, Arhiepiscopia Tomisului a făcut o serie de precizări.
 
În referire la dosarul intentat Arhiepiscopiei Tomisului (8742/118/2023 ), Petrică Leașcu a declarat, pentru ZIUA de Constanța, faptul că acțiunea sa vine ca urmare a precizărilor arhiepiscopiei, prin care i-ar fi fost „prejudiciată imaginea, apărată de Constituția României“.
 
Petrică Leașcu ne-a mai declarat că solicită despăgubiri în sumă de 100.000 de lei, precum și ștergerea precizărilor.
 

„Am considerat că cel mai corect este să-i chem în fața instanței civile să dea explicații. În caz contrar, am cerut despăgubiri (100.000 de lei), să șteargă ce au scris despre mine“, a mai spus Petrică Leașcu.

 
Tot acesta mai susține că precizările Arhiepiscopiei au fost preluate de multe publicații media și că i-a fost „prejudiciată imaginea, apărată de Constituția României“.
 

„Au formulat acuzații fără probe. Dacă au probe, atunci voi plăti cheltuielile de judecată, eventual ei se pot îndrepta împotriva mea. Au spus acolo niște lucruri foarte dureroase“, a mai precizat, printre altele,  Petrică Leașcu.

 
„Îi oferim compătimirea noastră și îl pomenim la rugăciuni!“
 
În referire la acest dosar civil, am solicitat un punct de vedere de la Arhiepiscopia Tomisului, care ne-a transmis următorul mesaj:
  

„1. Până la momentul de față Arhiepiscopia Tomisului nu a primit nici un document oficial din partea Tribunalului Constanța. În măsura în care vom lua act de elementele plângerii depuse de domnul Leașcu, avocații Arhiepiscopiei vor putea să vă pună la dispoziție mai multe informații.

2. ⁠Având calitatea de reclamant, domnul Leașcu vă poate oferi mai multe amănunte legate de plângerea domniei sale, amănunte pe care noi nu avem de unde să le cunoaștem.

3. ⁠Nu poate decât să ne mâhnească faptul că un domn care se pretinde preot al Bisericii Ortodoxe Române își alege zile de mare sărbătoare creștină (când toți slujitorii Bisericii ar trebui să se afle în slujbe și în rugăciune) pentru a-și depune plângerile. Îi oferim compătimirea noastră și îl pomenim la rugăciuni“.

 
Dosar la DNA
 
În final, amintim că, după investigația Recorder.ro, procurorii DNA au informat oficial - la data de 5 decembrie 2023, prin comunicatul nr. 1128/VIII/3, postat pe site-ul oficial al direcției, că îl cercetează pe ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență!
 
În dosar este vizat și Ilie Petre, consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influență.
 
Cauza este instrumentată de magistratul Andrei Bodean, procurorul șef Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța.
 
După cum se arată și pe site-ul oficial al DNA, în ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

 

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
UPDATE. Investigație Recorder.ro
IPS Teodosie, la masa discuțiilor cu un „afacerist“! Transcript (VIDEO)


 
Reacția Arhiepiscopiei Tomisului la investigația Recorder.ro!

 
IPS Teodosie despre dosarul de la DNA - "Nu este absolut nimic real! Avocații nu au găsit nimic în dosar" (VIDEO)

 
Cine este procurorul de la DNA care îl cercetează pe arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență

 
UPDATE. Ce spune Teodosie despre dosarul de la DNA
Oficial! DNA îl cercetează pe arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii