Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:09 24 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O fetiţă din Constanţa, aproape de a-şi perfora osul mâinii încercând să sară gardul unei şcoli. Capcane pentru copii. Ce spune Ecaterina Andronescu

ro

02 Aug, 2019 00:00 2329 Marime text
La un pas de o mare tragedie a fost, ieri, o copilă din municipiul Constanţa, care a încercat să sară gardul unei şcoli şi a rămas cu mână blocată în gard, până au venit pompierii să o salveze. În municipiul Constanţa, majoritatea şcolilor au astfel de garduri stil „ţepuşă”, proiectate cu decenii în urmă, pentru protecţie.
 
Problema este că cei mici sunt de multe ori contra regulilor. Astfel, dacă poarta este închisă pe timpul vacanţei de vară, terenul de sport este o „ispită” destul de greu de refuzat, iar săritul gardului este unica soluţie pentru o partidă de fotbal. Cazul acestei tinere a avut un deznodământ pozitiv. Vârful ascuțit al gardului a trecut prin mâna fetei la distanţă mică de os, astfel că aceasta nu a suferit răni severe.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a făcut un apel către Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Constanţa şi Consiliul Local Constanţa pentru a găsi o soluţie comună, astfel încât să fie evitate eventualele tragedii care se pot produce în asemenea situații.
 

Ministrul Educaţiei, indignat de cele petrecute la Constanţa

 
Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei Naţionale, a declarat pentru ZIUA de Constanţa că este indignată de incidentul petrecut. „Copiii nu trebuie să sară gardul, de asta eu consider că porţile şcolilor ar trebui să rămână deschise”, a exclamat ferm ministrul. De altfel, aceasta a mai explicat că nu este neapărat o scuză faptul că alte persoane vandalizează bunurile şcolii, existând posibilitatea cumpărării serviciilor de pază.
 
În acest context, Ecaterina Andronescu şi-a exprimat indignarea cu privire la faptul că nu sunt asigurate serviciile de pază la toate şcolile. Aspectul pe care ministrul îl omite şi pe care l-a subliniat şi consilierul local municipal Cătălin Papuc este că nu există buget pentru a se asigura la fiecare şcoală serviciul de pază.
 
Gabriela Bucovală, inspector general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, a spus că reabilitarea tuturor gardurilor din municipiu ţine de investiţiile Primăriei. Ea a menţionat că reparaţia gardului de la Şcoala Generală nr. 12 a presupus un efort considerabil. Multe şcoli şi-au înălţat gardul şi au pus o sârmă care să nu pună în pericol vieţile copiilor.
 

Porţi închise, garduri periculoase

 
Aşa cum reiese din galeria foto ataşată acestui material, sunt şcoli care au, mai ales în afara programului şcolar, pe timpul vacanţelor, porţile încuiate, iar cei mici sar gardurile. Fiecare unitate de învăţământ din Constanţa are posibilitatea să se „plângă” direct către consilierii locali dacă sunt probleme şi să îşi exprime solicitările. Asta pentru că din consiliile de administraţie şi din comisiile pentru evaluare şi asigurare a calităţii în unităţile de învăţământ preuniversitar fac parte consilieri locali.
 
La Şcoala nr. 18 „Jean Bart”, unde a avut loc accidentul fetiţei de 13 ani, se află Cătălin Papuc, care a precizat că ei nu sunt chemaţi de fiecare dată la şedinţele din şcoli. Ultima oară a fost prezent la o şedinţă în iarnă, dar nu s-a pus niciodată în discuţie problema gardului model ţepuşă.
 

Portocala fierbinte este aruncată însă dintr-o curte în alta. Ministerul Educaţiei ar trebui să folosească bugetul pentru a asigura siguranţa elevilor. Totuşi, anul acesta bugetul pentru unităţile şcolare constănţene de la Ministerul Educaţiei pe trimestrul trei, adică lunile iulie, august şi septembrie, este zero.
 

Bani pentru şcoli, alocaţi doar pentru studii de fezabilitate

 
În timp ce aleşii locali ai opoziţiei acuză, municipalitatea susţine că face investiţii în şcolile din municipiul Constanţa şi urmează să aloce bani pentru realizarea de studii şi proiecte pentru reabilitarea mai multor unităţi, astfel: 21 mii lei pentru Şcoala Gimnazială nr. 8, 17 mii lei pentru Şcoala Gimnazială nr. 17 „Ion Minulescu”, 121 mii lei pentru Şcoala Gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, 4 mii lei pentru Grădiniţa cu program normal nr. 34, 150 mii lei pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida”, 25 mii lei pentru achiziţionarea de centrale termice pentru o grădiniţă, 50 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem de supraveghere video pentru Şcoala Gimnazială nr. 8, 13 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem de antiefracţie şi supraveghere video pentru Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 2, 9 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem antiefracţie şi supraveghere video pentru Şcoala Gimnazială nr. 33 „Anghel Saligny”, 28 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem antiefracţie şi supraveghere video pentru Grădiniţa nr. 35, 16 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem de supraveghere video pentru Şcoala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu”, 30 mii lei pentru achiziţionarea unei instalaţii de detecţie, semnalizare şi alarmare la incendiu pentru Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” - Corp D etc.
 
Pe de altă parte, Primăria Constanta anunţă că în această perioadă au loc lucrări de asfaltare a curţilor şi refacere a trotuarelor la mai multe licee, şcoli şi grădiniţe din oraş. Lucrările au luat startul la Şcoala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, situată pe strada Griviţei. Echipele Confort Urban au frezat întreaga curte, urmând ca în această săptămână să fie turnat covorul asfaltic. Următoarea instituţie în care se va acţiona este Liceul Teoretic „Ovidius”. Prin aceste investiţii, administraţia publică locală transmite că urmăreşte crearea unor condiţii mai bune pentru elevii constănţeni.
 

Cine ar trebui să îşi asume responsabilitatea în cazul unei tragedii?

 
Ministrul Ecaterina Andronescu spune că, pentru a nu se mai căţăra cei mici pe gard, porţile ar trebui să fie în permanenţă deschise, iar paza să fie asigurată la fiecare unitate de învăţământ. De asemenea, părinţii şi consilierii locali doresc investiţii în şcoli pentru a se asigura paza şi supravegherea video, însă bugetul este redus şi nu toţi părinţii îşi permit servicii private. De altfel, Ministerul Educaţiei a alocat zero lei pentru şcolile constănţene din buget în trimestrul III. Inspectoratul Şcolar spune că s-ar putea înălţa gardurile de tip „ţepuşă” cu sârmă specială, însă costurile sunt ridicate şi ar trebui suportate de primărie. Dacă un copil şi-ar fi pierdut viaţa în aceste condiţii, poate că mai mulţi ar fi conlucrat pentru rezolvarea problemei.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii