Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Nu este un pericol!” Ce spune patronul fermei de pui unde s-a depistat focarul de Salmonella, în județul Constanța

ro

12 Jul, 2022 00:00 2388 Marime text
Sursă foto: Pixabay.com
  • Păsările din lotul respectiv au făcut obiectul înstrăinării înainte de emiterea buletinului de analiză și fără documente sanitare veterinare conform prevederilor legale în vigoare
 
Așa cum precizam și în edițiile anterioare, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a cofirmat în data de 6 iulie prezența Salmonella typhimurium la un efectiv de pui broiler dintr-o exploatație avicolă din județul Constanța.
 
Conform procedurilor, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța s-au deplasat la exploatație respectivă, unde au costatatat că întregul efectiv a fost comercializat cu încălcarea gravă a prevederilor legislației sanitare veterinare în vigoare.
 
Concret, comercializarea puilor s-a făcut: fără a avea un rezultat al analizelor de laborator pentru probele prelevate, fără a se consemna date cu privire la cumpărători, fără elementele privind certificarea stării de sănătate a efectivului și a mijloacelor de transport utilizate.
 
Imediat după recepționarea buletinului de analiză de la IDSA, DSVSA Constanța a întreprins demersurile de notificare a tuturor DSVSA județene, a primăriilor din județul Constanța, a tuturor Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, respectiv a Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de pe raza județului Constanța, privind comercializarea puilor de la nivelul exploatației respective fără a avea rezultatele buletinului de analiză. Menționăm că nu există risc pentru sănătatea publică, ci doar pentru alte efective de păsări cu care aceștia vin în contact, puii comercializați fiind de vârstă mică, destinați pentru creștere, nu pentru abatorizare. Ancheta serviciilor veterinare este în desfășurare și se realizează împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Constanța - Serviciul de Investigare a Infracționalității Economice.
 

Primăriile din județul Constanța, înștiințate

 
Conform unui document, care se regăsește și în secțiunea „Documente”, publicat pe portalul Primăriei Constanța, Serviciul de Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală din cadrul DSVSA Constanța a înștiințat primăriile din județ despre focarul de Salmonella typhimurium în exploatația comercială de păsări (pui de 21 de zile – zburați) aparținând SC Capitol Agro Farm SRL. Păsările din lotul respective au făcut obiectul înstrăinării înainte de emiterea buletinului de analiză și fără documente sanitare veterinare conform prevederilor legale în vigoare. Potrivit aceluiași document, „din declarația administratorului rezultă că puii au fost vânduți către persoane fizice fără a fi înregistrați în Registurl de comercializare”, în conformitate cu legislația.
 
De asemenea, s-au emis și înștiințări către Instituția Prefectului Constanța și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, ținând cont de gravitatea consecințelor determinate de comercializarea unor pui contaminați cu Salmonella typhimurium.
 

Ce spune deținătorul fermei

 
Întrebat de ce s-a întâmplat de s-a ajuns la această situație, patronul companiei ne-a răspuns că tot ce a fost transmis în comunicat este adevărat. „Fix așa s-a întâmplat. Nu este un pericol. Aceia nu se mănâncă în stadiul acela. Se așteaptă să crească. Boala… unul dacă este, poate unul doi să se infecteze. Probabilitatea de răspândire este foarte redusă”, ne-a transmis Cosmin Virgil Stanciu, asociatul Capitol Agro Farm SRL.
 

Capitol Agro Farm SRL

 
Societatea a fost fondată în anul 2008, cu sediul social în Simenii Mici, pe strada Cernavodei. Asociat unic și administrator este Cosmin Virgil Stanciu, pe care îl regăsim și în alte firme precum Capitol Aventura SRL, Capitol Farm SRL, unde asociat unic este Elena Stanciu, Cosmin Virgil Stanciu fiind doar administrator, Capitol Frigo Rent SRL și Vehmex Pharm SRL, în cea din urmă fiind asociat cu Alexandru Stanciu.
 
În 2021, firma Capitol Agro Farm a raportat 2 salariați, la o cifră de afaceri de 1.140.091 lei, cu un profit de 9.551 lei.
 
Așa cum menționam anterior, Cosmin Virgil Stanciu este asociat (30%) și în Capitol Aventura SRL, firmă înființată în 2014, cu sediul în Medgidia. Alături de el, în firmă mai sunt Adela Ionica Ivan, cu 20%, care are și funcție de administrator, și Aurelian Marius Marin (50%), cel din urmă fiind un nume cunoscut în județul Constanța.
 
Aurelian Marius Marin este asociat majoritar în Amarino SRL, la Paradis Vacanțe de Vis SRL, Tour Consult Management și Wave Tech Alliance SRL. Totodată, a mai fost asociat în firmele radiate Net Holiday SRL, Marina Tours SRL, Paradis Tours SRL și Paradis Holidays SRL. Aurelian Marin a cochetat și cu politica. A fost consilier local municipal PSD, în mandatul trecut, iar între 2015 și 2016 a ocupat funcția de președinte ANAT. Marin a deținut concomitent și funcția de manager general al agenţiei de turism Paradis din Constanţa.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
 
Citește și:

Pui cu Salmonella, la o exploatație avicolă, din Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii