Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicusor s-a folosit de functia lui Mazare

ro

29 May, 2009 02:07 2918 Marime text

deschidere_1.jpgEpistola cu revendicări trimisă de PSD Constanţa preşedintelui Mircea Geoană este „un instrument de presiune"... fără efecte în plan local sau naţional

Organizaţia PSD Constanţa nu este singura care ameninţă cu neluarea în considerare a Protocolului coaliţiei PSD -PD-L. Primii care au recurs la aşa ceva au fost social-democraţii bistriţeni, motivul fiind acelaşi cu cel invocat de tandemul Mazăre - Constantinescu: insuficienţa fondurilor alocate de la centru şi împărţirea instituţiilor deconcentrate.

La nivel central, conducerea PSD a primit mai multe semnale legate de „şmecheriile" la care s-ar deda unii miniştri PD-L la acordarea funcţiilor de conducere a direcţiilor regionale. Numai că, în cazul organizaţiei tomitane, situaţia nu e tocmai ca cea prezentată de Radu Mazăre în adresa trimisă preşedintelui PSD, Mircea Geoană. În acea „epistolă", Mazăre cere imperativ numirea la Inspectoratul Teritorial în Construcţii (ITC) Sud Est a lui Ion Florentin, ori acesta a fost învestit şi, după evaluare, a revenit la conducerea instituţiei. De asemenea, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Bogdan Huţucă, propus de PSD, a fost desemnat câştigător de comisia de evaluare şi va conduce, în continuare, instituţia. Situaţia se repetă şi-n cazul lui Bogdan Vâlsan, de la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa.

Alte nominalizări ce întârzie să apară pentru oamenii susţinuţi de PSD Constanţa ar trebui să-i vizeze pe Marian Dima - pentru ARR, Daniela Caruţiu Turcanu - la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. Una peste alta, miniştrii către care arată cu degetul, acuzator, Mazăre sunt Radu Berceanu, Vasile Blaga, Gheorghe Pogea şi Alexandru Paleologu.

negocieri_psd_pdl_47.jpgNegocieri parafate

Mai mult, în protocolul semnat de Radu Mazăre şi preşedintele PD-L Constanţa, Mircea Banias, la PSD apar două instituţii cu responsabilităţi regionale - Oficiul Teritorial pentru IMM-uri şi Cooperaţie (OTIMMC) şi Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor, iar PD-L n-are parte de niciuna, deşi liderul judeţean susţine că fostul SAPARD, ITC şi Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului se convenise să revină democrat-liberalilor. Dacă ar fi să luăm de bună o declaraţie a prim-vicepreşedintelui PSD, Nicuşor Constantinescu, şi întărită de Mazăre, potrivit căreia „structurile regionale vor fi repartizate în funcţie de culoarea politică a ministrului de resort sau a preşedintelui de companie/agenţie naţională", OTIMMC n-ar trebui să fie în ograda social-democrată, întrucât şeful Agenţiei Naţionale pentru IMM-uri şi Cooperaţie este democrat-liberal, iar celelalte regionale au tot democrat-liberali la conducere.

Scrisoarea lui Mazăre, opera lui Nicuşor

Primarul Radu Mazăre a infirmat că el ar fi semnatarul celebrei adrese prin care ameninţa cu ruperea coaliţiei dintre PSD şi PD-L, dacă nu se soluţionează problema numirilor solicitate. „Ieri am fost la proces, la Bucureşti, şi apoi am fost pe mare, deci nu aveam cum să scriu acea scrisoare". Mai în glumă, mai în serios, el a afirmat că respectiva fiţuică ar putea fi opera lui Nicuşor. „Cercetaţi mai bine şi o să vedeţi că scrisoarea este scrisă de Nicuşor Constantinescu. Am discutat de principiu esenţa scrisorii şi el are dreptate. Trebuiau nişte lucruri făcute şi nu au fost făcute", a specificat Mazăre, evidenţiind că el nu a citit-o, dar a înţeles de la ceilalţi despre ce este vorba.

Practic, preşedintele CJC a folosit semnătura primarului  atribuindu-i acestuia toate revendicările echipei PSD Constanţa. Întrebat dacă îi va aplica sancţiuni prietenului său, Nicuşor, pentru faptul că i-a folosit numele, Mazăre a susţinut că nu are de ce să facă un asemenea gest. Semnătura de pe actul trimis pe 27 mai pare a fi a lui Nicuşor Constantinescu, dacă stăm să o comparăm cu o alta a şefului CJC, înscrisă pe una dintre declaraţiile sale de avere. Aşadar, Constantinescu a semnat în locul preşedintelui filialei judeţene a PSD, Radu Mazăre.

„Mazăre este particular"

Bârfele din interiorul PSD-ului constănţean spun că Mazăre ar fi supărat pe Geoană pentru că a lăudat programul lui Emil Boc privind prima locuinţă. Din această cauză s-ar fi ajuns la soluţia „salvatoare" a scrisorii. Însă Mazăre nu confirmă zvonurile: „Negativ. Ce să am eu cu programul lor? Eu nu am proiect asemănător. Eu am un proiect în care construiesc case cu 500 de euro şi le vând, iar acesta cu prima locuinţă încă nu am înţeles despre ce este vorba. Ar fi bine dacă ar fi viabil şi sustenabil, pentru că el oricum se pliază pe ceea ce construim noi - să-i ajute pe tineri să ajungă la bănci să poată lua banii pentru o garsonieră a noastră. Cum să mă deranjeze? Orice lucru bun şi bine făcut, indiferent de la cine vine, de la Boc, Băsescu, Goană, este binevenit pentru România".

Pe de altă parte, s-a auzit că scrisoarea a ajuns în mâinile presei tocmai de la centrul PSD-ului, pentru a arăta lumii că echipa constănţeană s-a răzvrătit şi că Mazăre conduce un grup de... „insurgenţi". În mod evident, primarul Constanţei nu a fost de acord nici cu această variantă, spunând pe un ton aparent calm că „Mazăre nu se revoltă împotriva la nimic". „Mazăre, dacă are ceva de zis, zice, că este particular. Nicuşor a pus nişte probleme acolo care înţeleg că, pe fond, sunt reale".

PSD vrea monopolul

Conducerea PD-L Constanţa consideră că atitudinea adoptată de Mazăre s-ar fi potrivit unui „copil supărat, nu unui primar aflat la al treilea mandat". „Un partid care nu mai face politică dacă nu primeşte imediat funcţii este un partid căruia nu îi pasă nici de doctrină, nici de alegători şi nici măcar de proprii membri de partid", subliniază Mircea Banias, într-un comunicat remis presei. În opinia sa, PSD Constanţa demonstrează, iarăşi, că obiectivul principal este deţinerea puterii. „PSD vrea să monopolizeze toate instituţiile importante din judeţ şi pentru asta este gata să ameninţe conducerea propriului său partid şi să anuleze protocolul PD-L - PSD", adaugă Banias. Faptul că echipa Mazăre - Constantinescu încearcă să arunce pisica în curtea PD-L confirmă, în opinia democrat-liberalilor tomitani, că şi-a pierdut susţinerea în PSD „din cauza pretenţiilor aberante". „Lăcomia PSD Constanţa este atât de mare, încât i-a intimidat până şi pe miniştrii PSD, care ezită să numească toată camarila pesedistă constănţeană în funcţii publice cheie", consideră preşedintele PD-L Constanţa.

Decizie fără efecte

Întrucât, de câteva luni, relaţia PSD - PD-L Constanţa a dovedit că nu există dialog, nu există colaborare, ruperea protocolului la nivel judeţean nu va schimba cu nimic situaţia. „La Constanţa nu va fi nicio diferenţă, fiindcă acest protocol nu a funcţionat deloc, şi asta din cauza PSD", a afirmat Mircea Banias. Liderul PD-L ne-a declarat că atitudinea adoptată de omologul său de la PSD este cu atât mai inexplicabilă, cu cât, spre deosebire de pesedişti, care s-ar fi pretat la diverse metode pentru a denigra unele persoane nominalizate de partenerii de coaliţie, democrat-liberalii n-au comentat nimic. Banias a caracterizat acea adresă „un instrument de presiune" care nu va avea efectul scontat, întrucât pedeliştii nu sunt dispuşi „să accepte ca judeţul Constanţa să fie pus pe tava camarilei pesediste". „Vom taxa orice comportamente nedemocratice şi arogante ale PSD Constanţa şi ne vom opune ca judeţul nostru să ajungă la mâna unui singur om", a avertizat liderul judeţean al PD-L, senatorul Mircea Banias.

{mos_ri:Nicusor,Mazare}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii