Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:09 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Neincredere in justitia constanteana Matei ii sugereaza lui Palaz stramutarea procesului referitor la Ecological Center

ro

12 Jun, 2010 02:49 2595 Marime text

deschidere.jpgNicolae Matei, primarul oraşului Năvodari, a vorbit despre lupta pe care o duce cu italienii de la Ecological Center, firma care deţine proiectul centrului de gospodărire deşeuri industriale din imediata vecinătate a localităţii.

„În urma rezultatului referendumului din 23 mai, şi instituţiile centrale ale statului, mai precis cele care ţin mai mult să-şi facă datoria, printre care şi Instituţia Prefectului, au solicitat documentaţia care a stat la baza acestei acţiuni de a construi centrul de deşeuri periculoase. Prin adresa 6591 din 8.06.2010, prefectul judeţului Constanţa a atacat în contencios-administrativ certificatul de urbanism şi, cu aceasta, toată documentaţia care stă la baza eliberării autorizaţiei de construire", a declarat edilul. Acesta i-a mulţumit public prefectului Claudiu-Iorga Palaz, pentru că „îşi face datoria şi că nu ţine cont de culoarea politică a primarului de la Năvodari". Nicolae Matei a explicat că Certificatul de Urbanism a fost eliberat de fostul primar, Tudorel Calapod, în 2007 şi că orice act administrativ poate fi atacat în termen de 6 luni sau de la încunoştinţarea acestuia. „Instituţia prefectului a intrat în posesia şi a luat la cunoştinţă această documentaţie în urma referendumului. Intră în atribuţiile acesteia vegherea la buna legalitate asupra documentelor emise de autorităţile din teritoriu.

Odată atacată în contencios-administrativ, se suspendă orice acţiune juridică până la soluţionarea cauzei de către instituţiile judecătoreşti. Deci, practic, domnul prefect a atacat Certificatul de Urbanism la Tribunalul Constanţa şi, în momentul de faţă, chiar dacă aş vrea eu să eliberez Autorizaţia de Construire, nu mai pot. Dar ghiciţi, o să vreau?! Analizez temeinic cu juriştii primăriei posibilitatea de a mă implica şi eu, ca oraş, ca parte interesată în acest proces şi îi sugerez domnului prefect să solicite la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României strămutarea acestui proces într-un alt judeţ pentru că, în aceste condiţii, sunt sigur că nu o să poată italianul să cumpere toate instanţele din România", a declarat primarul Năvodariului.

depozit_deseuri_-_matei_nicolae.jpg„Nu voi elibera niciodată această Autorizaţie de Construire"

Întrebat de modul în care au judecat speţa instanţele constănţene sau dacă crede că acestea au fost în vreun fel influenţate de partea adversă, Matei a răspuns scurt: „Instanţele din Constanţa au greşit în această speţă".

Matei i-a mai sugerat lui Palaz să atace în contencios-administrativ şi acordul de mediu eliberat de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi semnată de preşedintele acesteia Zoltan Levente Nagy. „Personal o să încerc să vorbesc cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Mediu şi să îi spun că nici mie, ca primar, nu îmi convine să fiu hărţuit în instanţă, dar să-l atenţionez că dacă nu va revoca acest acord de mediu, va da cu subsemnatul la procuror şi nu se ştie cât o să mai rămână UDMR-ul la guvernare. Îşi asumă un mare risc. De ce? Pentru că şi acordul de mediu încalcă flagrant legea românească în vigoare la acel moment", a mai spus primarul. Matei l-a avertizat pe Nagy că îi va face plângere penală pentru abuz în serviciu: „Cel puţin doi procurori m-au contactat ca să-i fac plângere, că se ocupă ei de domnul Nagy". Edilul Năvodariului a mai explicat, printre altele, că distanţa de la centrul de deşeuri al celor de la Ecological Center până la primele case este de 322 m şi că, de fapt, firma italienilor nu este proprietară pe teren. Matei a spus că proprietar este SC Marway Fertilchim care, este adevărat, are aceiaşi acţionari ca şi Ecological Center, numai că cele două firme sunt persoane juridice distincte. Primarul Năvadariului a ţinut să precizeze că şi Autorizaţia de Construire a fost plătită de Fertilchim, nicidecum de Ecological Center. „Îi asigur pe năvodăreni că nu voi elibera niciodată această Autorizaţie de Construire", a spus Matei. „Dacă italianul va încerca să construiască, va risca o amendă maximă pe care i-o voi acorda, de un miliard. Dacă va continua, va fi pasibil de închisoare".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • realitatea 12 Jun, 2010 10:19 Asa este d-le Primar,2 procurori...Stefan si Balaican?? cate terenuri mai vor la Navodari?? Italianul va fi izgonit de puterea noastra a populatiei,nu mai culege roade....si sa stii ca prostul ala cu casaca,are tot dreptul imputernicit de noi sa-ti ceara socoteala si mai dorim noi navodarenii Sa ne dai socoteala de ce ne cheltui banii aiurea?? Si acolo ar trebui controlat.Ai facut sensul giratoriu 5 luni cu oamenii primariei,acum pt definitivare l-ai adus pe finul tau arhitect sa manance si el cu tine .....lasa-ne nu ne mai prostii