Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:04 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ne mândrim cu o investiţie aproape inutilă Finalizarea podului de la Agigea este blocată la Curtea de Apel Bucureşti (video + galerie foto)

ro

24 Feb, 2014 00:00 4691 Marime text
Termenul de finalizare asumat de către ofertanţi pentru breteaua de acces la drumul naţional 39, care are aproape 1,5 kilometri, este de 12 luni
 

Mai avem de aşteptat până când vom putea circula pe noul podul rutier de la km 0+540 al Canalului Dunăre - Marea Neagră, cel mai mare obiectiv cu o structură de tip hobanat din România! Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) SA, instituţie în a cărei proprietate se află acest obiectiv, încearcă, de peste un an, să atribuie proiectul „bretea de acces la DN 39”, fără de care noul pod de la Agigea este inutil. În luna octombrie a anului 2013, ca urmare a contestaţiei formulate de asocierea firmelor Sociedade de Construcoes Soares da Costa SA şi SC Oyl Company Holding AG SRL, CNAPMC a fost obligată de judecători să reia procedura de atribuire a obiectivului referitor la breteaua de acces. Zis şi făcut! Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime a refăcut actele necesare, numai că, şi de această dată, asocierea firmelor mai sus precizate a blocat procedura. În prezent, dosarul se află pe masa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti.
 
Podul rutier de la kilometrul 0+540 al Canalului Dunăre - Marea Neagră are, conform reprezentanţilor Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, două obiective: podul efectiv, cu lucrări aferente infrastructurii rutiere şi de acces în Portul Constanţa, şi breteaua de acces la drumul naţional 39. Primul obiectiv se află în curs de execuţie, acesta fiind finalizat în proporţie de circa 85%. Contractul de asistenţă tehnică, în valoare de 4.331.974,22 lei (fără TVA), a fost atribuit societăţii comerciale Poyry SA (actual SC Luca Way SRL), în timp ce contractul de execuţie lucrări, în valoare de 121.536.898 lei (fără TVA), a ajuns la SC Apolodor Comimpex SRL. Dacă primul obiectiv este aproape încheiat, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cel de-al doilea. Breteaua de acces la drumul naţional 39 rămâne, momentan, doar la stadiul de proiect, deşi CNAPMC se află la a doua tentativă de atribuire a contractului. Potrivit companiei, în acest caz, procedura de licitaţie este suspendată până la soluţionarea de către instanţele de judecată a contestaţiilor aferente acestei proceduri de achiziţie publică. Motivul suspendării? Sociedade de Construcoes da Costa SA şi SC Oyl Company Holding Ag SRL au formulat o contestaţie împotriva celei de a doua adrese de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire, emisă de CNAPMC în cadrul procedurii de licitaţie deschisă organizată pentru atribuirea contractului de achiziţie publică având ca obiect „Execuţie lucrări: «Bretea rutieră de conectare cu DN 39»”. Potrivit Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Sociedade de Construcoes da Costa SA a solicitat anularea raportului procedurii de atribuire şi a actelor subsecvente acestuia, inclusiv a adresei de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire, obligarea autorităţii contractante, respectiv CNAPMC, la reevaluarea ofertei contestatarei şi a ofertantului declarat câştigător. În baza legii şi a documentelor depuse de părţi, CNSC a respins ca nefondată contestaţia depusă de Sociedade de Construcoes da Costa SA, dispunând continuarea procedurii de achiziţie publică. Decizia CNSC a fost atacată în instanţă. Cauza a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, următorul termen fiind stabilit pentru zilele următoare. Rămâne de văzut dacă CNAPMC va fi obligată şi de această dată să refacă licitaţia pentru atribuirea contractului necesar finalizării obiectivului „Bretea de acces la DN 39”, fără de care noul pod de la Agigea este inutil.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii