Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Daraban il scapa de criza pe Costea de la ABC Val

ro

30 Oct, 2009 00:21 11696 Marime text
deschidere.jpg Ro-Mat Construct SRL îi are ca asociaţi pe Vasile Costea şi pe Bogdan Nicolae Grădinaru

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa şi-a tras un nou sediu, pe bani europeni. Şi cum finanţele nu au venit din buzunarul propriu, conducerea CCINA, reprezentată de Mihai Daraban şi Dănuţ Jugănaru, a decis să dea marafeţi în toate părţile.

În luna martie a acestui an, Sistemul Electronic de Achiziţii Publice prezenta anunţul de atribuire de cerere de ofertă pentru construirea şi dotarea centrului Eurodobrogea, de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 185 A. Anunţul cu numărul 68131/25.03.2009 spune că dintre cei 11 ofertanţi a câştigat cel cu oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere al preţului. Aşa că s-a ajuns să se semneze contractul 67/16.03.2009, prin care Ro-Mat Construct SRL a câştigat frumoasa sumă de 1.437.270 de lei. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, prin anunţul de atribuire 71174 din 27 octombrie a.c., ni se mai arată şi un act adiţional la contractul iniţial, în valoare de 44776 de euro fără TVA, pentru „achiziţie şi montaj completare sistem multimedia, sistem de traducere simultană, interfaţă sistem conferinţă şi traducere, suplimentare instalaţie electrică, suplimentare instalaţie sanitară, suplimentare ţeavă rectangulară". Evident, pe bani a pus mâna acelaşi Ro-Mat Construct SRL, fiind unicul ofertant la negocierea fără anunţ de participare. Şi, pentru că tot era oferta cea mai avantajoasă, a mai apărut un act adiţional, publicat săptămâna aceasta pe SEAP. Suma: 9582 de euro, fără TVA. Procedura: evident, negociere fără anunţ de participare. Contractul, reprezentat de un act adiţional la înţelegerea contractuală din martie, a fost semnat pe 2 octombrie a.c. şi duce la o sumă totală de 283.358 de euro. Bani care îngroaşă cât de cât conturile Ro-Mat Construct-ului.

ccina_danut_juganaru_02.jpgChelul îşi pune mâna în cap

Pentru a înţelege de ce au fost necesare atâtea acte adiţionale, ultimul dintre ele semnat chiar la începutul acestei luni, l-am contactat telefonic pe preşedintele CCINA, Mihai Daraban. Acesta a declarat că nu ştie foarte multe despre contract, însă ne-a asigurat că firma câştigătoare este foarte serioasă. A mai spus că recepţia lucrărilor va avea loc pe 6 noiembrie şi că sediul cel proaspăt renovat este aproape gata. Cu alte cuvinte, cu o lună şi ceva înainte de finalizarea lucrărilor, CCINA a mai dat nişte bani la Ro-Mat Construct SRL. Ba chiar ambele acte adiţionale au fost semnate pe ultima sută de metri, unul pe 29 septembrie şi celălalt pe 2 octombrie. Adică, s-a realizat abia la spartul târgului că mai trebuie băgaţi nişte bani într-o serie de lucrări suplimentare. Mai ciudat a fost atunci când, neîntrebat, Daraban a ţinut să sublinieze faptul că nu cunoştea câştigătorul licitaţiilor înainte de atribuirea contractului. Este o vorbă din bătrâni: „Chelul îşi pune mâna în cap". Însă, pentru o mai bună lămurire, ne-a îndreptat către adjunctul său, Ion-Dănuţ Jugănaru. Acesta se pregătea să intre într-o întâlnire şi ne-a spus că nu ştie nici dânsul foarte multe informaţii. Este adevărat că, în ciuda faptului că spusese că nu ne poate oferi informaţiile în ziua dorită de noi, Jugănaru ne-a facilitat o discuţie cu unul dintre angajaţii CCINA care se ocupă de partea cu licitaţiile. Foarte impacientat, acesta ne-a explicat că suma iniţială a fost suplimentată în cea mai mare măsură pentru că era... prea mică. Ciudat?! Să înţelegem: Uniunea Europeană a acordat Camerei de Comerţ constănţene 338.000 de euro pentru noul sediu. Cum contractul iniţial era mult sub această sumă, cei de la CCINA s-au gândit să mai „spargă" nişte bani europeni şi să suplimenteze contractul pe motive de genul „ne-am dat seama că proiectantul a făcut o eroare de calcul şi aveam nevoie de mai multă ţeavă rectangulară".

sediu_ccina.jpgAfacere de top 300

Dar, revenind la cele spuse de Daraban, cum că nu cunoştea nimic despre firma câştigătoare înainte de licitaţie, ne-am hotărât să vedem cine sunt fericiţii care iau bani europeni de la CCINA. Potrivit Registrului Comerţului, Ro-Mat Construct SRL are sediul pe strada Atelierelor nr. 36 şi are ca obiect principal de activitate comerţul cu amănuntul al articolelor de fierărie, al articolelor din sticlă şi a celor pentru vopsit, în magazine specializate. Pe lista asociaţilor îi regăsim pe Vasile Costea şi pe Bogdan Nicolae Grădinaru. Primul dintre cei enumeraţi este celebrul Costea de la ABC Val, ocupant al unui loc în Top 300 Capital şi beneficiar al multor contracte avantajoase. Mai mult decât atât, firma lui Costea se regăseşte şi pe lista constructorilor de locuinţe pentru tineri marca Mazăre. Dacă luăm în calcul mărimea afacerilor lui Vasile Costea, importanţa lor şi faptul că Daraban conduce de ani buni CCINA, realizăm că afirmaţia sa, precum că nu ştie cine este Ro-Mat Construct, nu prea stă în picioare. Ba chiar firma care a câştigat contractul pentru renovarea sediului CCINA a devenit membru al Camerei de Comerţ pe 18 august a.c.

{mos_ri:CCINA,Mihai Daraban} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • DANYELSON 18 Nov, 2010 00:31 un comentariu supe despre mafia din ABC VAL unde practic nimeni nu stie ce inseamna ceva legal.e tare articolul si ii dau nota 10 celui care a scris.a avut curaj!aveti aici linkul http://anunturipegratis.com/blog/garajele-ilegale-din-constanta-abc-val-constanta/ merita sa il cititi mai ales ca sunt multi care au luat apartamente de la ABC VAL