Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:41 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mădălin Voicu - „Adevărul e că domnii ăştia de la Constanţa au frecat-o, i-am spus şi lui Radu Mazăre" CJC vrea să-i paseze lui Haşotti responsabilitatea festivalului Mamaia şi a celui de folclor (galerie foto)

ro

17 Jul, 2012 01:00 3953 Marime text

cap_1.jpgÎn al treilea an decriză economică şi după reconfirmarea în funcţii la alegerile locale din 10 iunie, Consiliul Judeţean Constanţa întoarce spatele festivalurilor de tradiţie - cel de muzică uşoară şi cel al dansului şi muzicii populare.

CJC a pompat în Fundaţia Fantasio, de la începutul anului, peste 3 milioane de lei, pentru evenimentele culturale ale lui 2012. În condiţiile în care nu au fost organizate nici Festivalul de Film, nici Festivalul Orchestrelor de Lăutari (asta dacă nu cumva festivalul cu pricina ar fi una şi aceeaşi cu emisiunea difuzată pe NeptunTV), nu se vor ţine cel mai probabil nici festivalurile de muzică uşoară şi populară, întrebarea care se pune este unde s-au topit banii alocaţi de la începutul anului în curs acestei fundaţii? De ce nu sunt bani pentru Mamaia? Cine este vinovat? De ce Consiliul Judeţean nu solicită explicaţii Fundaţiei Fantasio pentru modul în care s-au cheltuit banii, de ce Consiliul Judeţean nu-şi cere banii înapoi, vorbim de bugetul judeţului, de bani publici?! Orice încercare de a primi un răspuns exact privind utilizarea fondurilor care ajuns direct din bugetul judeţului în fundaţia „bidon" Fantasio a fost în zadar.

Nu mai este timp pentru preselecţii...

„O săptămână, atât mai au la dispoziţie să se decidă dacă fac sau nu festivalul de la Mamaia, altfel totul este pierdut. Sunt neplăcut surprins de ignoranţa autorităţilor constănţene vizavi de acest festival şi ar fi o nesăbuinţă ca anul acesta festivalul, măcar festivalul de muzică uşoară să nu se facă", susţine dirijorul Mădălin Voicu, timp de trei ani de zile preşedintele juriului Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia.

Cristian Darie: „Avem dorinţă, dar nu avem bani"

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Darie spune că nu sunt bani la bugetul Consiliului pentru festivaluri în acest moment: „De unde să tăiem ca să facem un festival. De la orfelinatele judeţului??? Cârpirea unui drum mai poate aştepta e adevărat sau repararea unui Cămin Cultural, dar nu poţi să lăsa nişte suflete fără fonduri pentru mâncare, apă şi lumină, condiţii esenţiale pentru un trai decent". Vicele CJ mai spune că se fac eforturi pentru a găsi bani dar cele făcute până ieri la momentul discuţiei au fost zadarnice. „Preşedintele Constantinescu îşi doreşte foarte mult să continue aceste evenimente pe care noi le-am reînviat, vom încerca să găsim sprijin de la Ministerul Culturii pentru anul acesta, altă speranţă nu mai avem. Am încercat să găsim soluţii şi la turism, acolo unde avem un secretar de stat, în persoana lui Cristian Bărhălescu, dar după o discuţie am aflat că e bine, sănătos, că are un birou frumos, dar nu are buget. Poate ne ajută domnul Haşotti, acum ministrul Culturii, poate vom găsi sponsori sau poate asta este....îl amânăm", a mai spus Darie.

Zgabercea: „500.000 de euro reprezintă o avere în acest moment!"

festival_mamaia_-_Cristian_Zgabercea.jpg

Directorul Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia, Cristian Zgabercea, spune că singura soluţie, dacă se vor găsi fonduri, va fi punerea în scenă a unui festival sărac, fără premii în bani, cu recitaluri pro bono şi cheltuieli pe muchie de cuţit. „E dificil să avansăm termene în acest moment, avem probleme financiare şi nu avem cei 500.000 de euro, disponibili pentru organizarea festivalului, poate îi vom strânge, poate nu. Nu ştiu dacă trebuie să discutăm în termeni tragici despre un festival care nu se poate organiza din lipsă de fonduri, nu din rea voinţă. Avem speranţe că poate totuşi vom reuşi să găsim soluţii, chiar dacă anul acesta festivalul n-ar mai avea aceeaşi strălucire. Am inaugurat anul trecut o secţie nouă , cea de rock, nu mi se pare o soluţie să renunţăm la ea. Până la urmă şi Cerbul de Aur s-a anulat din lipsă de fonduri, facem toate eforturile, de asta vă pot asigura", a precizat Zgabercea.

Mădălin Voicu: „Ministerul Culturii demult nu-şi mai asumă astfel de evenimente!"

festival_mamaia_-_Madalin_Voicu_01.jpg

Soluţia ca Ministerul Culturii să se implice anul acesta şi să salveze măcar cea de-a 42 ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia pare o utopie în opinia lui Mădălin Voicu, preşedinte al juriului: „Ministerul nu-şi mai asumă demult astfel de evenimente, pentru că nici eu nu au fonduri".

Contactat telefonic, ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Puiu Haşotti a precizat că nu are cunoştinţă de dificultăţile financiare ale Consiliului Judeţean Constanţa şi nici nu i-a fost solicitat sprijinul: „Nu ştiu nimic, am primit vreo adresă de la Constanţa? şi-a întrebat ministrul şeful de cabinet... nu, nimic, să mă contacteze, o să-i contactez şi eu.."!

Mamaia, în pericol să devină un festival secundar

Mădălin Voicu, este revoltat de situaţia la care s-a ajuns. „Am vorbit şi cu Radu Mazăre, mi-e teamă că Mamaia, singurul Festival Naţional de Creaţie va deveni unul secundar. Eu nu înţeleg, ce-i aia nu avem bani? Răspunsul meu este - băi, aţi frecat-o! În ultimele trei ediţii, în opoziţie fiind noi, ca partid, am reuşit să găsim soluţii şi să facem Mamaia, anul acesta, cu alegeri câştigate, cu guvern PSD, nu ne mai interesează. Asta se numeşte ignoranţă. Personal mi-am oferit sprijinul şi anul acesta, am vorbit de câteva ori cu Zgabercea şi nu am primit nici un răspuns. Încerc să rămân diplomat, dar sunt sincer dezolat de atitudinea colegilor mei de la Constanţa", a concluzionat Mădălin Voicu care consideră că o dată cu stoparea ediţiei din acest an, „Mamaia va deveni un festival secundar, fără căutare"!

„Au mâncat banii în campanie!?"

Mai mulţi compozitori sunt dezamăgiţi de lipsa de interes a autorităţilor constănţene cu privire la organizarea festivalurilor, în special al celui de muzică uşoară. „Probabil că au păpat banii în campanie, altfel nu se explică. Şi dacă se va face, nu mai este timp nici să-ţi scrii şi nici să-ţi înscrii piesa în concurs. Arta nu se face pe genunchi, asta nu au înţeles niciodată aceşti domni. Oricum calitatea festivalului a fost an de an extrem de slabă şi acesta este probabil deznodământul", a comentat unul dintre compozitorii care intenţionau să intre cu o piesă anul acesta la secţiunea Creaţie al Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2012.

În loc de epilog

Cerem public Fundaţiei Fantasio să prezinte listele de cheltuieli ale ediţiilor Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2011 şi ale Festivalului de Folclor 2011, ca justificare pentru costurile celor două evenimente, care au atins suma de 500.000 de euro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii