Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:52 03 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumina Sfântă de la Ierusalim, la Constanţa. Pe cine a delegat Arhiepiscopia Tomisului să preia Lumina şi cum ajunge în parohii

ro

15 Apr, 2017 00:00 4820 Marime text
Şi în acest an, constănţenii vor avea parte de Lumina Sfântă de la Ierusalim, care va fi adusă în România, în seara zilei de sâmbătă, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române. Delegaţia va fi condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul. Sfânta Lumină va fi oferită la slujba de Înviere de către Patriarhul BOR, Daniel, clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală. Ulterior, delegaţii din toată ţara vor ajunge la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ din Bucureşti - salonul oficial - în seara zilei de 15 aprilie, în jurul orei 18.30, pentru a primi Sfânta Lumină de la Ierusalim.
 
Sfânta Lumină va fi dusă către toţi credincioşii din România. „Componenţa delegaţiei de la Constanţa va fi stabilită sâmbătă dimineaţă de către ÎPS Teodosie“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. În acest context, reamintim că, anii trecuţi, delegaţia Arhiepiscopiei Tomisului a fost condusă de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Tomisului, Benedict Georgescu.
 
Tot Eugen Tănăsescu ne-a spus că delegaţia din Constanţa va împărţi Lumina Sântă delegaţiilor protoieriilor cu care se va întâlni la ieşirile de pe Autostrada A2. Ulterior, fiecare parohie va lua Lumina Sfântă de la protoieria de care aparţine. Şi astfel, Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge în casele fiecărui creştin ortodox.

Miracol al ortodoxiei

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an, de Paşte, la Ierusalim, când, în timpul vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc ce se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an, şi care, în primele minute, nu frige. Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului. Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare, pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare, sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii. După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt.
 
La intrare, Patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului“, însoţit, conform tradiţiei, numai de un arab de religie islamică. Mai departe, Patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespezii. După rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra. Rolul Patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în „Capela Îngerului“. Ulterior, Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese şi împarte lumină credincioşilor.

Citeşte şi:

Lumina Sfântă s-a aprins astăzi în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim

Imagini de la Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, unde a fost primită Lumina Sfântă (video)

Ti-a placut articolul?

Comentarii