Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:10 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liviu Mihaiu vrea Grindul Chituc

ro

01 Nov, 2008 00:00 2026 Marime text
1225484869.jpg

Guvernatorul ARBDD spera ca hotararea de Guvern, prin care Grindul Chituc ar putea trece in administrarea sa, sa fie semnata de toate ministerele, pana la inceputul acestei luni

Ieri, Guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Liviu Mihaiu, a anuntat ca mult-disputatul Grind Chituc va trece din administrarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) in cea a ARBDD, daca va proiectul de HG va avea avizul tuturor ministerelor. Primarii celor doua comune arondate Grindului, Corbu si Sacele, considera initiativa un abuz savarsit la adresa administratiilor locale. Potrivit noului guvernator, exista un proiect de hotarare de Guvern, prin care Grindul Chituc, cu o suprafata de 6.200 de hectare, va intra in patrimoniul Rezervatiei, motivele invocate fiind stoparea intabularilor abuzive din aceasta zona. Mihaiu a declarat ca la aceasta hotarare se lucreaza de aproape o saptamana, exprimandu-si increderea ca pana la inceputul lunii noiembrie aceasta va fi semnata de toate ministerele. Ion Oprea, primarul comunei Sacele, localitate "riverana" Grindului pe care ARBDD vrea sa si-l treaca in patrimoniu, s-a declarat intrigat de abuzul care se savarseste prin acest proiect de hotarare de Guvern. "Nu pot lua ceva ce nu le apartine. Noi ne-am luptat ani de zile ca sa ni-l trecem in patrimoniu. Orice este posibil la noi, suntem siguri ca va iesi scandal in cele din urma", a declarat Oprea. Primarul a mai spus ca nu avea cunostinte de afirmatiile guvernatorului, dar ca, in ultima perioada, a avut semnale din partea reprezentantilor ARBDD, care s-au aratat interesati de situatia actuala a Grindului, declarandu-si intentia de a face parte din comisia de fond funciar. In ceea ce priveste motivul invocat de noul guvernator, acela al stoparii intabularilor abuzive, primarul din Sacele a declarat ca aici e vorba de alte interese. Cat priveste titlurile de proprietate emise deja pe numele unor persoane particulare, guvernatorul a precizat ca de acest subiect se va ocupa o casa de avocati, fiind foarte complicat: "Este o noua conducere la ARBDD. Acum, altii trebuie sa obtina avantaje. Eu va spun ca locurile pe care se vor inalta constructiile nu vor afecta zona rezervata, daca asta contesta ei", a declarat Oprea.

"Asta o fi dorinta lor"

Nici primarul din Corbu, Marian Galbinasu, nu priveste cu ochi buni initiativa pe care vor sa o puna in aplicare guvernantii: "Asta se poate sa fie dorinta lor, dar Grindul e compus din zona tampon si zona strict protejata. Guvernantii nu stiu care este aceasta zona. Hotararea va afecta toate localitatile din jurul Grindului - Corbu, Istria, Mihai Viteazu. Nu poti sa o unitate din trupul unei localitati, caci fiecare are perimetrul ei. Mai mult, pe ce resurse vor sa administreze Grindul, caci sunt depasiti tehnic?!". In contextul exproprierilor, chiar daca Mihaiu considera ca, la momentul in care se va schimba aceasta lege, se va putea expropria in interes public contra despagubirilor, Galbinasu declara ca la nivelul judetului Constanta exista un deficit de 70.000 de hectare, care trebuie retrocedate. "Ei nu stiu care este diferenta intre a avea un teren in administrare si unul in proprietate. Asta vor sa faca, sa-l ia in administrare si apoi sa si-l treaca in proprietate". Pana la momentul in care se va decide cine va lua Grindul Chituc in administrare, Mihaiu le-a transmis tuturor celor care intentioneaza sa cumpere teren ca nu se poate construi nimic in zona.

Scris de: {autor}Claudia CANDET {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii