Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista condamnaţilor pe viaţă! Cine sunt „viețașii“ din Constanţa

ro

03 Feb, 2022 00:00 7520 Marime text

 
  • Instanţele din ţara noastră consideră închisoarea pe viaţă drept cea mai grea pedeapsă ce poate fi aplicată unui condamnat.
 
După un proces foarte scurt, ce s-a terminat încă de la primul termen, Tribunalul Constanța s-a pronunțat ieri, 02 februarie 2022, în dosarul privind crima și violul din localitatea Corbu, județul Constanța, infracțiuni săvârșite în iulie 2021.
 
Denis Mustafa, de 29 de ani, din localitate, suspectat de comiterea faptei, a fost condamnat de Tribunal la închisoare pe viață, intrând astfel în „galeria“ viețașilor din Constanța.
 
Pe lângă decizia de condamnare, instanța a decis acordarea unor daune în valoare de 2,6 milioane de euro și a dispus confiscarea a unei macete cu lungimea de 53 cm, mâner de 12,5 cm, din plastic de culoare neagră, prins cu trei capse argintii, inscripţia Tramontina, made in Brazil.
 
Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța. 
 
Amintim că pe data de 02 iulie 2021, în jurul orei 03.45, polițiștii Secției 5 Rurală Cogealac - IPJ Constanța au fost sesizați, prin apel 112, de către o minoră, de 15 ani, cu privire la faptul că o persoană ar fi pătruns în locuința sa, din localitatea Corbu și ar fi întreținut, prin constrângere, raporturi sexuale cu sora sa, în vârstă de 20 de ani, iar tatăl lor ar fi fost înțepat în zona abdomenului cu un corp ascuțit.
 
Ajuns la fața locului, echipajul medical a constatat decesul bărbatului, în vârstă de 41 de ani.
 
Galeria viețașilor
 
În 2014, Remus Ştefan Chiper a fost găsit vinovat, în 2014, de către magistraţii Tribunalului Constanţa, de comiterea infracţiunilor de omor deosebit de grav şi tâlhărie, după ce, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii constănţeni, ar fi asasinat trei bărbaţi şi le-ar fi furat autoturismele.
 
Pe data de 22 iunie 2007, instanţa a decis condamnarea inculpatului Chiper la pedeapsa detenţiunii pe viaţă.
 
Un alt caz în care s-au dictat pedepse la închisoare pe viață a fost cel al asasinării cu sânge rece a soţilor Ion din Mangalia şi a fiicei lor, Amalia, în vârstă de numai opt ani.  
 
Pe data de 12 iunie 2008, magistraţii Tribunalului Constanţa i-au găsit vinovați atât pe Ştefan Niculescu, cât şi pe Shyti Blenis, cei doi primind pedepse pe viaţă, în 2009.
 
În 2011, Tribunalul Constanţa a dictat sentinţa detenţiunii pe viaţă în cazul lui Valentin Şlepac, pentru omor calificat şi deosebit de grav, comis cu premeditare, pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la urmărire sau arestare, ori de la executarea unei pedepse, el fiind catalogat drept o persoană care a mai săvârşit un omor.
 
Valentin Şlepac a murit în 2011, la Spitalul Penitenciar Jilava, din cauza unei afecţiuni cronice.
 
În 2014, Curtea de Apel Constanţa a închis definitiv dosarul morţii Larei Şaban, de 27 de ani, din Constanţa.
 
Acuzaţi de comiterea faptei, Gilberto Ghiunal Şaban (fratele Larei) şi George Davidescu (fost jandarm) au fost condamnaţi definitiv pentru uciderea tinerei.
 
Acest dosar a fost instrumentat de Andrei Bodean, pe când era procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, acesta fiind în prezent procurorul șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanța.
 
În 2015, un tânăr din Constanța a fost condamnat pe viață, pentru că și-ar fi ucis bunica, mătuşa şi un văr.
 
Ştefan Alexandru Stoica, pe atunci de 23 de ani, din municipiul Constanţa, a fost judecat pentru că şi-ar fi ucis bunica, mătuşa şi un văr, după care a fugit, sustrăgând o sumă de bani şi un automobil.
 
Tânărul a fost depistat pe raza localităţii Cumpăna.
 
Pentru prinderea acestuia, au fost organizate peste 20 de filtre pe principalele artere rutiere din judeţ.
 
În noiembrie 2019, Curtea de Apel Constanţa a decis condamnarea definitivă la închisoare pe viaţă a doi bărbaţi acuzaţi că şi-au ucis în bătaie un amic de pahar, iar a doua zi dimineaţă inculpaţii au secţionat cadavrul şi au ascuns bucăţile rezultate. Cel de-al treilea inculpat (suspectat că a participat doar la bătaie) a fost condamnat la 12 ani de închisoare, pentru omor.
 
Decizia Curţii de Apel Constanţa a fost definitivă.
 
Conform procurorilor din Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, în seara zilei de 23 mai 2013, în timp ce se aflau într-o locuinţă, trei bărbaţi au ucis prin cruzimi un alt cetăţean. Anchetatorii arată că victima a fost lovită în mod repetat, timp de două-trei ore, cu o ţeavă metalică, iar a doua zi dimineaţă inculpaţii au secţionat cadavrul şi au ascuns bucăţile rezultate. Potrivit procurorilor din Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, într-un imobil din Tulcea, pe fondul consumului de alcool şi al unor conflicte mai vechi, victima a fost bătută, după care a fost dusă într-o cadă, unde a decedat.
 
A doua zi, unul dintre inculpaţi a tranşat cadavrul, punând împreună cu alt inculpat bucăţile în doi saci de nailon. Ulterior, inculpaţii s-au deplasat cu două taxiuri aproape de ieşirea din municipiul Tulcea, unde au ascuns sacii.
 
Curtea de Apel Constanţa a decis condamnarea inculpaţilor care au tranşat cadavrul la închisoare pe viaţă, pentru omor calificat şi profanare de cadavre sau morminte. Cel de-al treilea inculpat a luat 12 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de omor.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Constanța! Un tânăr a fost condamnat la închisoare pe viață! Iată ce a făcut
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii