Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Lecţie vie pentru noi toţi“ Trei militari români răniţi în Afganistan au participat la Triathlon Challenge Mamaia (galerie foto)

ro

09 Sep, 2015 00:00 3577 Marime text
Ediţia a şaptea a celui mai mare concurs de triathlon din Europa de Est şi din Balcani i-a adus în concurs şi pe trei luptători români răniţi în teatrele de operaţii din Afganistan. Aceştia au format o ştafetă şi, sub semnul proiectului de voluntariat „Invictus România“, au evoluat pentru o cauză nobilă.

Ionuţ Butoi, Costel Stanciu şi Marian Nicula au participat la ştafeta sprint, fiecare parcurgând câte o probă: înot, ciclism, respectiv alergare. „Invictus România“ a avut în concurs la triathlon alte trei ştafete şi mai mulţi participanţi la individual. Evoluţia tuturor, atât la Mamaia, cât şi la alte competiţii sportive din ţară vizează strângerea de fonduri pentru a putea trimite cel puţin un luptător rănit la ediţia din mai 2016 a Jocurilor Paralimpice Invictus, care vor avea loc în SUA. 

„Faceţi cunoştinţă cu cea mai aplaudată şi mai susţinută ştafetă de la Trichallenge. «Invictus Wounded Warriors» este o echipă de luptători care trec peste obstacole şi care sunt o lecţie vie pentru noi toţi. Ionuţ Butoi - 750 metri înot cu picioarele paralizate, Costel Stanciu - 20 kilometri ciclism cu proteză la un picior şi Marian Nicula - cinci kilometri alergare cu un ochi afectat de schije“, sunt prezentaţi pe pagina de Facebook „Invictus România - Cauză“ cei trei militari răniţi în Afganistan, care, în ciuda problemelor de sănătate, continuă să fie persoane active şi dedicate sportului.

A trecut cu TAB-ul peste un dispozitiv exploziv

Sergentul major Ionuţ Butoi este din Câmpulung Muscel şi a fost rănit pe 31 august 2008. Făcea parte din Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele“ şi participa la o misiune de patrulare pe Autostrada Qalat - Kandahar. TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, iar în urma exploziei, Ionuţ a fost grav rănit, fiind la un pas de a-şi pierde viaţa. A rămas paralizat de la brâu în jos, iar de atunci îşi petrece zilele într-un fotoliu rulant. În ţară, a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Câmpulung, a fost avansat în grad şi decorat. Ionuţ nu a plecat capul în faţa sorţii potrivnice şi face sport, fiind legitimat la secţia de sporturi paralimpice a CSA Steaua Bucureşti şi pregătindu-se la înot şi la tir. La Triathlon Challenge Mamaia, Ionuţ Butoi a participat la prima probă a ştafetei, înotând 750 de metri, pe spate.

Rănit în timpul unei misiuni de antrenament

În schimbul doi la ştafetă sprint a evoluat pentru „Invictus Wounded Warriors“ plutonierul adjutant Costel Stanciu, din Bacău. Acesta are proteză la piciorul drept, însă aceasta nu l-a împiedicat să pedaleze 20 de kilometri! Pe 20 decembrie 2012, Costel Stanciu a fost rănit în Afganistan în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de antrenament. Plutonierul adjutant era militar al Forţelor pentru Operaţii Speciale. Pe 21 martie 2013, preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, a semnat un decret de decorare a doi militari răniţi în Afganistan, plutonierului-adjutant Costel Stanciu fiindu-i conferită Medalia Naţională „Serviciul Credincios“ - Clasa a II-a. Şi Costel Stanciu este membru al CSA Steaua, ca de altfel şi Marian Nicula, al treilea membru al ştafetei „Invictus Wounded Warriors“ participante la Mamaia.

Schimb de focuri cu un grup de insurgenţi

Pe 25 octombrie 2011, sergentul Marian Nicula, din Batalionul 495 Manevră, aflat în misiune în provincia Zabul din Afganistan, a fost rănit în urma unui schimb de focuri cu un grup de insurgenţi, suferind un traumatism la ochiul stâng. Piteştean de origine, Marian Nicula a evoluat la triathlon în ultima probă, cea de cinci kilometri alergare. Cei trei nu au fost însă singurii reprezentanţi ai „Invictus România“ la Mamaia. În concurs s-au mai aflat alte trei ştafete, Invictus Warriors 1 şi 2 şi Invictus Family (formată din tatăl - Patrick Luca, ofiţer activ în Armată, mama - Anca şi fiul lor - Ştefan, de 11 ani), dar şi mulţi concurenţi la individual, printre aceştia numărându-se şi Laurenţiu Daniel Moga. Toţi sunt voluntari (atât militari, cât şi civili), au participat şi la alte întreceri şi vor evolua şi în continuare, pentru o cauză nobilă. Spre exemplu, ştafeta Invictus Warriors 2 a fost alcătuită numai din civili, iar din Invictus Warrios 1 au făcut parte un civil (Andrei Ganea) şi doi militari (Sergiu Ştefan şi Ionuţ Gătejel). „Superb, asta înseamnă concurs! Ionuţ Butoi a înotat 750 metri pe spate, pentru că e paralizat. Bravo, băieţi, sunt mândru că sunt invictus!”, a postat Laurenţiu Daniel Moga pe Facebook, la o fotografie din timpul întrecerii de la Mamaia, în care apare Ionuţ Butoi. 

 „Sufletul curat este pus în slujba voluntariatului şi a camarazilor“

„Invictus este un proiect de voluntariat, care se extinde din mediul militar în cel civil. Suntem un grup informal de oameni capabili să facă diferenţa, să schimbe, să motiveze şi să inspire. În primul rând, este un proiect de educaţie, o luptă împotriva ignoranţei şi o punte între militari şi civili, ca oameni. De aceea, strategia noastră include extinderea proiectelor în parteneriat cu alte asociaţii nonguvernamentale. Invictus România este un ideal, prin care sufletul curat este pus în slujba voluntariatului şi a camarazilor. Începând cu 25 octombrie 2014, grupul Invictus România colectează fonduri pentru a trimite cel puţin un luptător rănit la ediţia din mai 2016 a Jocurilor Paralimpice Invictus, care se vor desfăşura în SUA, la Orlando“, se arată pe site-ul oficial al proiectului, www.invictusromania.ro. Amănunte se pot obţine şi pe pagina de Facebook „Invictus Romania - Cauză“, iar donaţii se pot face pe camarazii.galantom.ro. Competiţie internaţională patronată de Fundaţia Regală a Ducelui şi Ducesei de Cambridge, a Prinţului Harry şi de Ministerul Apărării din Marea Britanie, Jocurile Paralimpice Invictus sunt dedicate celor răniți în teatrele de operații. 
Fotografii preluate de pe pagina de Facebook "Invictus România - Cauză"
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii