Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:06 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnalistii doneaza bani pentru Mazare

ro

09 Dec, 2008 02:04 2165 Marime text

DESCHIDERE mos craciun.jpg„Cine se leagă de mine plăteşte scump"

Preşedintele Asociaţiei Agenţia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, a iniţiat o petiţie on line şi a deschis un cont în lei, în sprijinul jurnalistei constănţene Feri Predescu

„Simt nevoia să protestez faţă de această victorie asupra unuia dintre puţinii ziarişti care mai îndrăznesc să vorbească liber într-unul dintre oraşele cele mai sufocate de corupţie şi crimă organizată", a evidenţiat Mircea Toma în textul petiţiei.

Petiţia a fost iniţiată la aproape două săptămâni după ce breasla jurnalistică de la malul mării, dar şi susţinători ai cauzei pentru care jurnalista constănţeană a fost condamnată, a iniţiat o altă petiţie, semnată, până la acest moment, de peste 600 de persoane.
„Decizia definitivată şi irevocabilă împotriva ziaristei Feri Predescu, într-un proces civil de calomnie intentat de primarul Constanţei, Radu Mazăre, este o victorie a corupţiei şi crimei organizate asupra libertăţii de exprimare. „Nu mă împac cu aceasta situaţie", se precizează la începutul materialului transmis de preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei.

Feri_Predescu_01.jpg„Simt nevoia să îi reclădesc ziaristei încrederea"

În motivaţia petiţiei este adusă la cunoştinţă speţa pentru care jurnalista a fost condamnată, respectiv relatarea pe care Feri Predescu a făcut-o într-o emisiune televizată, la care era invitat şi Radu Mazăre, despre relaţiile primarului cu lumea interlopă. „Informaţiile erau publice, ele erau rezultatul unei anchete realizate de o echipă de 12 jurnalişti de investigaţie care au redactat o monografie a crimei organizate care sufocă oraşul şi judeţul Constanţa. Informaţiile la care s-a referit Feri Predescu fuseseră deja publicate nu numai în această monografie, ci şi într-un cotidian central. Ele detaliau relaţia dintre afaceri, lumea interlopă, politicieni şi administraţia locală. Nici monografia, nici cotidianul nu erau editate în Constanţa. Nici unul, nici celălalt nu au pierdut în justiţie niciun proces deschis de Radu Mazăre. A pierdut, însă, Feri Predescu: ea a vorbit, la telefon, din Constanţa. A câştigat la judecătorie, a pierdut la tribunal".

ZIUA de Constanţa va dona patru mii de lei

Potrivit aceleiaşi surse, jurnalistul care a exprimat cu bună-credinţă opinii având o minimă bază factuală este protejat de articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. „Iar pentru a face din protest o instituţie, simt nevoia să îi reclădesc ziaristei Feri Predescu şi celor care gândesc şi acţionează ca ea încrederea că, dacă la Constanta sunt singuri şi vulnerabili în faţa unui primar abuziv, nu sunt singuri în România", a completat Mircea Toma.
Primii care s-au alăturat demersului iniţiat în vederea sprijinirii din punct de vedere financiar, pentru acoperirea cheltuielilor de judecată şi a daunelor morale, sunt Jean-François Julliard, secretar general - „Reporteri fără Frontiere", Ioana Avadani, director executiv - Centrul pentru Jurnalism Independent, Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România# Donaţiile se pot face la Banca Transilvania, sucursala Constanţa - Contul în lei RO40BTRL01401201D45373XX - titular cont Predescu Ghiulfer (Feri).
Facem precizarea că redacţia ZIUA de Constanţa va dona în acest cont, în sprijinul jurnalistei, suma de 4.000 de lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii