Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:13 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusiv! Fostul şef al Vămii Constanţa, achitat! Detalii din dosar! Motivele pentru care a fost cercetat

ro

07 Jun, 2018 00:00 2846 Marime text
Iuliana Radu, judecător al Tribunalului Constanţa, s-a pronunţat ieri, în primă instanţă, în dosarul în care Bogdan Vîlsan, fost director executiv în cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa, şi Ioan Silviu Albescu, administrator al SC Mad Expert Intl SRL, la data săvârşirii presupusei fapte, au fost trimişi în judecată de DNA Constanţa.
 
În prezenta cauză, Bogdan Vîlsan este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Asta în timp ce în sarcina lui Ioan Silviu Albescu procurorii au reţinut infracţiunile de folosire de acte falsificate (două infracţiuni) şi evaziune fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „la datele de 23, respectiv 29 decembrie 2011, cu ocazia şi sub aparenţa falsă a efectuării a două operaţiuni de aprovizionare a două nave cu cantitatea totală de 74,866 de tone de motorină, în valoare totală de 80.480,95 de dolari, inculpaţii Albescu Ioan Silviu şi SC Mad Expert Intl SRL au derulat operaţiuni comerciale fără a le înregistra în contabilitatea societăţii şi fără a calcula şi a declara la termen impozitele şi taxele aferente acestor operaţiuni, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe profit, a taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor pentru produse energetice“.
 
„Acest lucru a fost posibil prin schimbarea destinaţiei iniţiale a produselor energetice sustrase de sub supraveghere vamală din antrepozitul vamal de depozitare şi comercializarea acestora pe piaţa internă fără plata obligaţiilor fiscale, fără a deţine atestatul de înregistrare pentru comercializarea produselor energetice.
 
În acelaşi context, la aceleaşi date, cei doi inculpaţi au folosit în relaţia cu Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa documente vamale de transport şi comerciale falsificate, cu scopul de a sustrage de sub supravegherea vamală cantitatea respectivă de motorină.
 
În aceeaşi perioadă, inculpatul Vâlsan Bogdan, în calitate de director executiv în cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa, după ce a fost sesizat cu referatul întocmit de unul dintre subordonaţii săi şi înregistrat la 12.01.2012, din care rezulta că SC Mad Expert Intl SRL folosise în relaţia cu instituţia respectivă mai multe înscrisuri falsificate şi sustrăsese de sub supravegherea vamală o cantitate de motorină, nu a îndeplinit niciunul dintre actele la care era obligat într-o asemenea situaţie, producând astfel vătămări drepturilor şi intereselor legitime ale statului român, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru cei doi coinculpaţi“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.
 
Potrivit rechizitoriului, inculpaţii Ioan Silviu Albescu şi SC Mad Expert Intl SRL ar fi prejudiciat bugetul statului cu suma totală de 265.356 de lei, reprezentând taxă pe valoare adăugată - 90.619 lei, accize la produse energetice datorate în vamă - 114.324 de lei şi impozit pe profit - 60.413 lei.
 
Dosarul a fost trimis Tribunalului Constanţa, instanţă care ieri a dispus schimbarea încadrării juridice stabilite în sarcina celor doi inculpaţi. Ulterior, instanţa a decis condamnarea lui Ioan Silviu Albescu la trei ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Totodată, instanţa a stabilit ca termen de încercare de şase ani, termen compus din cuantumul pedepsei închisorii aplicate la care s-a adăugat un interval de timp de trei ani.
 
Ioan Silviu Albescu a fost obligat, printre altele, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea. Instanţa a mai dispus ca Albescu să nu fie fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale, iar dacă va fi ales, va fi decăzut din drepturi.
 
SC Mad Expert Intl SRL a luat, pentru folosire de acte falsificate la autoritatea vamală, pedeapsa amenzii penale în cuantum de 10.000 de lei şi pentru evaziune fiscală - pedeapsa amenzii penale în cuantum de 15.000 de lei. Instanţa a contopit pedepsele aplicate firmei în pedeapsa cea mai grea, în final inculpata urmând să primească amenda penală în cuantum de 15.000 de lei.
 
Bogdan Vîlsan, fost director executiv în cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa, a fost achitat pentru infracţiunea de abuz în serviciu, „în baza art. 396, alin. 5 Cod procedură penală, rap. la art. 16, alin. 1, lit. b, teza I Cod procedură penală, în referire la Decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016“.
 
Ioan Silviu Albescu şi SC Mad Expert Intl SRL au fost obligaţi la achitarea sumei de 265.356 de lei cu titlu de despăgubiri civile, din care 114.324 de lei reprezentând accize, 90.619 lei reprezentând TVA şi 60.413 lei reprezentând impozit pe profit, către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, reprezentată de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, precum şi la plata accesoriilor (dobânzi şi penalităţi de întârziere) ce vor fi calculate de organele fiscale, până la achitarea integrală a sumelor precizate mai sus.
 
„Dispune luarea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor Albescu Ioan Silviu şi SC Mad Expert Intl SRL. Dispune desfiinţarea următoarelor înscrisuri falsificate: permisiile de încărcare înregistrate la DJAOV Constanţa sub nr. 12464/21.12.2011 şi 12473/29.12.2011, înscrisurile care atestau livrarea la nave a combustibilului (Delivery Receipt privind aprovizionarea navei Snow White cu 24,999 tone motorină şi Bunker Delivery Note, privind aprovizionarea navei Yamm cu 49,867 tone motorină) şi respectiv facturile de livrare la nave a motorinei, seriile BK 101/24.12.2011 şi BK 102/30.12.2011“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Decizia nu este definitivă.
 
Citeşte şi:
 
„Ce aţi făcut, că va ieşi un mare rahat!“ Fostul şef al Vămii Constanţa le-ar fi cerut subalternilor să fie „discreţi“ şi „toleranţi“ cu Mad Expert Intl SRL (rechizitoriu)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii