Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Ce aţi făcut, că va ieşi un mare rahat!“ Fostul şef al Vămii Constanţa le-ar fi cerut subalternilor să fie „discreţi“ şi „toleranţi“ cu Mad Expert Intl SRL (rechizitoriu)

ro

22 Aug, 2015 00:00 5164 Marime text
Instrumentat de Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, dosarul în care Bogdan Vîlsan, fost director executiv al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa, a fost deferit Justiţiei pentru presupuse fapte de corupţie a ajuns pe rolul Tribunalului Constanţa. Vîlsan este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. În aceeaşi cauză, Ioan Silviu Albescu, administrator al SC Mad Expert Intl SRL, este acuzat de folosire de acte falsificate (două infracţiuni) şi de evaziune fiscală. Mai mult decât atât, SC Mad Expert Intl SRL este suspectată de folosire de acte falsificate (două infracţiuni) şi evaziune fiscală. În contextul celor mai sus precizate, ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul dosarului, care poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.
 
„La finalul anului 2011, inculpatul Vîlsan Bogdan, director executiv în cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa, cu intenţie l-a determinat pe subordonatul său, (...), să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi să permită efectuarea unor operaţiuni de încărcare combustibil de către SC Mad Expert Intl SRL deşi cunoştea caracterul falsificat al
înscrisurilor folosite de societate pentru ridicarea combustibilului, precum şi împrejurarea că respectivii carburanţi erau destinaţi pieţei interne, şi nu operaţiunilor de bunkeraj, astfel cum în mod nereal se pretindea“.
 
„La data de 23.12.2011, inculpaţii Albescu Ioan Silviu şi SC Mad Expert Intl SRL au folosit la DJAOV Constanţa documente vamale de transport şi comerciale falsificate, cu scopul de a sustrage de sub supravegherea vamală cantitatea de 24,999 de tone de motorină.
 
La data de 23.12.2011, în calitate de inspector vamal în cadrul DJAOV Constanţa, inculpatul (...) cu ştiinţă şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, dându-şi acordul pentru operaţiunea de încărcare a 24,999 de tone de motorină de către SC Mad Expert Intl SRL, deşi cunoştea caracterul falsificat al înscrisurilor folosite pentru ridicarea combustibilului, precum şi împrejurarea că respectivii carburanţi erau destinaţi pieţei interne, şi nu operaţiunilor de bunkeraj, astfel cum în mod nereal se pretindea.
 
La data de 28.12.2011, cu ştiinţă, inculpatul (...) şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de inspector vamal în cadrul DJAOV Constanţa, acceptând declaraţia vamală nr. (...), întocmită de comisionarul vamal SC (...) SRL şi acordând liberul de vamă pentru cantitatea de 24,999 de tone de motorină, deşi cunoştea că aceasta era destinată comercializării frauduloase pe piaţa internă, şi nu unor operaţiuni de bunkeraj. (…)
 
La data de 29.12.2011, inculpaţii Albescu Ioan Silviu şi SC Mad Expert Intl SRL au folosit la DJAOV Constanţa documente vamale de transport şi comerciale falsificate, cu scopul de a sustrage de sub supravegherea vamală cantitatea de 49,867 de tone de motorină“, potrivit rechizitoriului.
 
Vîlsan este suspectat că, „în calitate de director executiv DJAOV Constanţa, după ce a fost sesizat cu referatul întocmit de unul dintre subordonaţii săi şi înregistrat la 12.01.2012, din care rezulta că SC Mad Expert Intl SRL folosise în relaţia cu instituţia respectivă mai multe înscrisuri falsificate şi sustrăsese de sub supravegherea vamală o cantitate de motorină, nu a îndeplinit niciunul dintre actele la care era obligat într-o asemenea situaţie, producând astfel vătămări drepturilor şi intereselor legitime ale statului român, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru cei doi coinculpaţi“.
 
„Din informaţiile aflate la dispoziţia DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, care au stat la baza sesizării din oficiu, la finalul anului 2011, inculpatul Vîlsan Bogdan, director executiv în cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, le-a cerut subordonaţilor săi să fie discreţi în ceea ce priveşte operaţiunile derulate de SC Mad Expert Intl SRL Bucureşti în Portul Constanţa şi să manifeste toleranţă faţă de activitatea acestei firme şi a reprezentantului ei, inculpatul Albescu Ioan Silviu. (…)
 
În luna ianuarie 2012, directorul biroului vamal, inculpatul Vîlsan Bogdan, a convocat o şedinţă cu şefii de tură în cadrul căreia nu a dispus nicio măsură privind operaţiunile frauduloase ale inculpaţilor SC Mad Expert Intl SRL şi Albescu Ioan Silviu, ba mai mult, a afirmat textual în legătură cu acest subiect: «Ce aţi făcut, că va ieşi un mare rahat!», din care martorul a înţeles că se referea la acţiunile întreprinse de funcţionarii vamali în legătură cu potenţialele activităţi ilicite ale agentului economic menţionat“, se mai arată în rechizitoriul DNA.
 
Potrivit rechizitoriului, inculpaţii Albescu şi SC Mad Expert Intl SRL ar fi prejudiciat bugetul statului cu suma totală de 265.356 de lei, reprezentând taxă pe valoare adăugată - 90.619 lei, accize la produse energetice datorate în vamă - 114.324 de lei şi impozit pe profit - 60.413 lei.
 
Rechizitoriul complet poate fi citit accesând secţiunea „Documente“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii