Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:24 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaziune de 10 milioane de euro din contracte cu RAEDPP și Confort Urban SRL Constanța? Ce au decis judecătorii. Cum vor fi recuperați banii

ro

14 Aug, 2017 00:00 3814 Marime text
Curtea de Apel București a soluționat zilele trecute dosarul în care afaceristul israelian Avraham Morgenstern, arestat preventiv în lipsă, a fost condamnat în primă instanță la 12 ani de detenție, pentru o presupusă evaziune fiscală de 10 milioane de euro din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat) Constanța și Confort Urban SRL Constanța.
 
Instanța a desființat, în parte, sentința penală apelată și, în fond, rejudecând, a decis condamnarea definitivă a lui Avraham Morgenstern la opt ani de închisoare. Mai mult, judecătorii au dedus din pedeapsa aplicată durata reținerii, a arestării preventive și a arestului la domiciliu de la data de 18.11.2014 la data de 9.12.2015.
 
Societatea comercială Shapir Structures SRL a fost condamnată la pedeapsa de 240 de zile-amendă pentru evaziune fiscală. „Stabilește cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă la suma de 1.000 de lei, inculpata urmând să plătească statului suma totală de 240.000 de lei. Condamnă pe inculpata SC Shapir Structures SRL la pedeapsa de 240 zile-amendă pentru evaziune fiscală. Stabilește cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă la suma de 1.000 lei, inculpata urmând să plătească statului suma totală de 240.000 lei. Aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea, de 240.000 de lei, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, respectiv 80.000, inculpata urmând să execute pedeapsa rezultantă de 320.000 de lei“, potrivit minutei judecătorești.
 
În continuare, Curtea de Apel București a dispus „punerea scrisorii de garanție bancară în original în cuantum de 53.836.994,84 de lei la camere de corpuri delicte, până la ridicarea acesteia de partea civilă ANAF. Pune la dispoziția părții civile ANAF scrisoarea de garanție bancară în original valabilă până la data de 17.09.2018 în vederea punerii în executare a pretențiilor civile, sens în care se încunoștințează partea civilă pentru a se prezenta de îndată la instanță în vederea ridicării acesteia“, se mai arată în decizia judecătorilor.
 
În legătură cu dispariția afaceristului israelian Avraham Morgenstern, DNA a trimis, potrivit digi24.ro, plângeri penale către Ministerul de Interne, către Poliția Română precum și către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
Amintim că, în cauză, Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, este suspectat că, „în perioada 2009 - 2014, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obținute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat) Constanța și Confort Urban SRL Constanța și nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte“.
 
Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată pe data de 12 februarie 2015, de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție. Pe data de 5 ianuarie, Tribunalul București a decis condamnarea omului de afaceri, în primă instanță, la 12 ani de detenție. Mai mult, alături de condamnarea de 12 ani, Tribunalul București i-a aplicat afaceristului israelian pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a se afla pe teritoriul României și a dreptului de a fi administrator, fondator sau reprezentant legal al unei societăți comerciale pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei principale.
 
Tot Tribunalul București a admis acțiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român și i-a obligat în solidar pe inculpați (Avraham Morgenstern și SC Shapir Structures SRL) la plata sumei de 53.836.994,87 de lei, reprezentând presupusul prejudiciu adus bugetului de stat și nerecuperat, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii, calculate de la data săvârșirii faptelor și până la data plății efective.
 
Într-un alt dosar, denumit generic „dosarul Campusului Henri Coandă“, Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată alături de Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, dar și de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre. În cauză, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au solicitat și au obținut arestarea în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg, el fiind cercetat pentru complicitate la dare de mită.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii