Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul de infractiuni al lui Rachieru

ro

11 Oct, 2007 00:00 2925 Marime text
Atasamente: 1192048469.pdf
1192047198.jpg

Directorul general al RADET Constanta a fost cercetat in anul 1996 de capitanul Ion Necea de la Politia Drobeta Turnu-Severin pentru 12 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, opt infractiuni de fals intelectual si alte opt de uz de fals

Actualul director al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) Constanta, Ilie Rachieru, este un manager cu "experienta" in domeniu. Inainte de a se stabili la Constanta, acesta a ocupat o functie similara in cadrul unei regii cu atributii similare, din municipiul Drobeta Turnu-Severin, judetul Mehedinti. Desi directorul RADET Constanta pare sa fie "bine, sanatos" asa cum ne-a declarat, Ilie Rachieru a lasat multe semne de intrebare in urma sa, la despartirea de Regia Autonoma Lotus Drobeta Turnu-Severin. La Drobeta Turnu-Severin, Ilie Rachieru a reusit performanta de a ajunge in atentia organelor de urmarire penala. In 1996, activitatea sa de director al RA Lotus a constituit subiectul unui dosar penal instrumentat de politistii Biroului Cercetari Penale, din cadrul Municipiului Drobeta Turnu-Severin. De mentionat ca RA Lotus era la vremea respectiva o institutie subordonata Primariei Municipiului Drobeta Turnu-Severin, care se ocupa atat de distribuirea agentului termic, precum si de administrarea domeniului public si privat, prin urmare, echivalentul RADET Constanta si a Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public si Privat de pe la noi.

Concurs de infractiuni

Actualului director al RADET Constanta i-au apasat pe umeri nu mai putin de 12 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, opt infractiuni de fals intelectual si alte opt de uz de fals. Potrivit Referatului de terminare a urmaririi penale, inregistrat la Politia Municipiului Drobeta Turnu-Severin la 22 august 1996 de capitanul de atunci Ion Necea, in prezent comisar sef la Politia Orsova, in dosarul 0135/1996 prin care s-a inceput urmarirea penala prin care s-au conexat dosarele 0118, 0129, 0150, 0134, 0136 si 01236, aceleasi capete de acuzare s-au retinut si impotriva lui Vasile Costel Ciolan, "tovarasul" lui Rachieru, dupa cum se va vedea in cele ce urmeaza. In calitate de director al RA Lotus, Ilie Rachieru si-a legat tinicheaua de coada incalcand legea in organizarea mai multor licitatii pentru vanzarea unor apartamente. Materialul de terminare a urmaririi penale arata ca potrivit Legii nr. 85/21.07.1992, constructiile de locuinte finantate din fondurile statului, in curs de executie si nerepartizate nominal pana la data intrarii in vigoare a legii, puteau fi vandute prin licitatie publica. Prin Hotararea nr. 19/24.02.1994 a Consiliului Local Municipal Drobeta Turnu-Severin s-a aprobat vanzarea prin licitatie publica a apartamentelor din blocul VT-3, spatiu de manevra pentru conducerea RA Lotus.

Ilie Rachieru, certat cu legea

A fost constituita comisia de licitatie pentru vanzarea apartamentelor din blocul VT-3, din a carei componenta au facut parte si directorul regiei, Ilie Rachieru, ca simplu membru, cat si seful Oficiului Cumparare-Vanzare Locuinte (OCVL), Vasile Costel Ciolan, numit secretar. Pe 31.05.1994 s-a organizat licitatia pentru apartamentele disponibile. Avand in vedere ca un numar de cinci castigatori ai licitatiei nu au incheiat contractele de vanzare-cumparare si nu au achitat contravaloarea locuintelor in termenul prevazut de lege, licitatiile au fost anulate. Din acest moment, au inceput si matrapazlacurile lui Ilie Rachieru, care, potrivit documentatiei de urmarire penala, s-a ratacit de mai multe ori in meandrele sinuoase ale legii. Consiliul Local din Drobeta Turnu-Severin a reorganizat comisiile de licitatie a apartamentelor, Rachieru si camaradul sau Ciolan ramanand in componenta lor. In urma licitatiei organizate pe 25.07.1994, a fost adjudecat un apartament cu trei camere. Din cercetarile efectuate, s-a stabilit ca invinuitii Ilie Rachieru si Vasile Costel Ciolan nu au respectat legea, caietul de sarcini neavand prevazut pretul de pornire al licitatiei. In plus, ei au predat apartamentul inainte ca proprietarul sa achite integral pretul de vanzare.

Licitatii masluite, cu dedicatie pentru prieteni

Un al doilea apartament, tot cu trei camere, vandut pe 31.05.1994, a avut initial un pret de pornire de 3.108.368 lei. El a fost adjudecat la un pret aproape dublu, insa cumparatorul s-a razgandit, nu a achitat suma, iar licitatia a fost anulata. Doua luni mai tarziu s-a organizat o noua licitatie, Ilie Rachieru si Vasile Ciolan pornind licitatia de la pretul de 3.108.368 lei, cat a fost initial, si nu cum ar fi fost legal, de la peste sapte milioane lei, ultimul pret la care fusese licitat. La cea de-a doua licitatie, apartamentul a fost adjudecat in schimbul unei sume de peste zece milioane de lei, insa si de aceasta data, licitatorul s-a razgandit, renuntand la apartament. Prin urmare, RA Lotus a organizat o noua licitatie, al carui rezultat a fost "aranjat" de directorul regiei, dupa cum arata materialul de incheiere a urmaririi penale. Potrivit investigatorilor, Ilie Rachieru ar fi inlesnit castigarea licitatiei de catre o cunostinta a sa. Nitoiu Ion, apropiatul directorului Rachieru, a cumparat apartamentul la un pret derizoriu, de numai 3.419.204 lei, dupa ce Ilie Rachieru si Vasile Ciolan au pus un alt individ sa contra-liciteze o singura data si apoi sa se retraga, pentru ca locuinta sa-i fie atribuita prietenului lor la un pret extrem de mic. In urma cercetarilor s-a stabilit ca individul tocmit de cei doi invinuiti sa liciteze impotriva lui Nitoiu, nu ar fi platit nici taxa de licitatie si nici cea pentru caietul de sarcini, sumele fiind scoase din buzunar chiar de trio-ul Rachieru - Ciolan - Nitoiu. In plus, cumparatorul nici nu a achitat integral contravaloarea apartamentului la incheierea contractului de vanzare-cumparare. Potrivit materialului de urmarire penala, Rachieru si Ciolan ar fi produs RA Lotus in acest mod un prejudiciu de 6.682.973 lei, suma reprezentand diferenta dintre pretul de achizitie de la cea de-a doua licitatie si pretul la care Nitoiu a cumparat apartamentul.

Anularea licitatiilor a ieftinit apartamentele

Si cea de-a treia licitatie a unui apartament din blocul VT-3 a fost una cu cantec. Din investigatiile efectuate de politisti a rezultat ca locuinta a fost atribuita celui care a cumparat apartamentul prin licitatie, inainte ca proprietarul sa achite intreaga contravaloare a apartamentului. Alt apartament, alta licitatie anulata, aceeasi procedura incalcita. Cel de-al patrulea apartament cu trei camere din blocul VT-3 a fost vandut prin licitatie cu 5.408.171 lei, pretul de pornire fiind de 3.004.539 lei. Numai ca, din nou, licitatorul a renuntat la apartament si s-a organizat o noua licitatie. Rachieru si Ciolan au procedat din nou, dupa obiceiul lor. Potrivit documentatiei de urmarire penala, cea de-a doua licitatie nu a plecat de la ultimul pret de achizitie, ci de la pretul de pornire initial. Astfel, apartamentul a fost vandut cu numai 3.605.447 lei fata de 5.408.171 lei, creandu-se astfel un prejudiciu de 1.802.729 lei. Si la cel de-al cincilea apartament vandut au existat probleme in ce priveste procedura de achizitie. Potrivit investigatorilor, si in acest caz au fost incalcate dispozitiile Legii nr. 85/1992 privind incheierea contractului de vanzare-cumparare.

Directorul - "specie" supusa riscului comiterii... de ilegalitati

Potrivit oamenilor legii, prin indeplinirea defectuoasa a sarcinilor de serviciu, prin nerespectarea dispozitiilor legale la licitarea si vanzarea apartamentelor din blocul VT-3, RA Lotus a fost prejudiciata cu suma totala de 10.096.730 lei. In materialul de incheiere a urmaririi penale se arata ca numai Rachieru si Ciolan se fac vinovati de producerea ilegalitatilor, ceilalti membri ai comisiilor de licitatie neavand practic nicio contributie, participarea lor fiind numai fizica. Ilie Rachieru a preferat sa nu comenteze acuzatiile care i se aduc, afirmand in schimb ca, devreme ce este "bine, sanatos, inseamna ca totul e bine". "Noi, conducatorii de institutii, suntem mereu supusi riscului unor asemenea acuzatii. Dintr-o astfel de functie de conducere nu poti multumi pe toata lumea", ne-a declarat directorul RADET Constanta. Ilie Rachieru considera ca in spatele actiunii demarate impotriva sa se afla o astfel de persoana, nemultumita, care ar fi vrut sa se razbune.
Va urma.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii