Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA cauta spaga pentru angajarea pompierilor

ro

14 May, 2009 02:46 6514 Marime text

colaj_deschidere.jpgPotrivit procurorilor anticorupţie, opt ofiţeri ai inspectoratului ar fi cauzat un prejudiciu de peste 1.000.000 de lei

Scandal la vârful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea". Opt ofiţeri, printre care şi fostul adjunct al inspectorului-şef, lt. col. Andrei Gabriel Niculae, au fost arestaţi de Tribunalul Militar Bucureşti, pentru o perioadă de 29 de zile.
Criza se leagă de concursul pentru ocuparea funcţiilor din ISU „Dobrogea", susţinut în anul 2007. Acuzaţiile care li se aduc celor opt suspecţi sunt de fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Concret, pe lista neagră a DNA se numără, alături de lt. col. Andrei Gabriel Niculae, maiorul Gabriel Alexandrescu, lt. Adrian Mihai Bugnar, cpt. Marius Sorin Bugnar, mr. Costel Datcu, cpt. Florin Niculae, lt. col. Sorin-Marius Creţu şi maiorul Liviu Deoşlea. Foarte interesant, „briciul" DNA pare să-i fi cruţat tocmai pe col. Neculai Coman, prim-adjunct al inspectorului-şef, dar şi pe fostul şef al ISU „Dobrogea", gen. Petre Trandafir, care a ieşit la pensie în cursul anului trecut. Potrivit col. Viorel Costache, şeful actual al ISU „Dobrogea", cei opt au fost puşi la dispoziţia DNA încă de când s-au început cercetările faţă de aceştia. Totodată, aceştia au fost suspendaţi, ieri, din funcţie. Conform procurorilor anticorupţie, în sarcina lt. col. Niculae şi a maiorului Alexandrescu li s-au reţinut infracţiunile de „fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată, şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată". Totodată, cei doi sunt suspectaţi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, dar şi complicitate la infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, ambele în formă continuată. La rândul lor, lt. Adrian Bugnar, mr. Costel Datcu, cpt. Florin Niculae, lt. col. Sorin Creţu şi mr. Liviu Deoşlea, sunt cercetaţi pentru fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată. DNA îi anchetează şi pentru „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni".

pompieri_02.jpgDe la concurs li se trage

Procurorii DNA susţin că „în zilele de 15 - 16 august 2007, cu ocazia desfăşurării probei scrise la concursul pentru încadrarea posturilor de subofiţeri, la specialitatea «servanţi - conducători auto», cei opt inculpaţi, membri ai comisiei de examinare, au încălcat metodologia de desfăşurare a examenului în scopul fraudării rezultatelor concursului organizat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Dobrogea», judeţul Constanţa". Mai exact, anchetatorii spun că cei opt, în calitate de ofiţeri corectori, ar fi falsificat foi de concurs pentru un număr de 67 de candidaţi, dintre care, culmea, 60 au obţinut nota maximă sau o notă foarte mare la proba scrisă, fiind în final declaraţi admişi la examen. „La acelaşi examen", afirmă DNA, „inculpaţii Niculae Andrei Gabriel şi Alexandrescu Gabriel au falsificat şi două procese-verbale de predare-primire a mapei cu lucrările de concurs". Mai mult, alţi 27 de candidaţi, care au obţinut peste media „7" la examen, au fost respinşi, potrivit DNA, pentru că locurile lor ar fi fost ocupate de candidaţii care aveau foi de concurs falsificate. Toate cele 27 de persoane s-au constituit părţi civile în procesul penal şi au solicitat contravaloarea veniturilor salariale pe care le-ar fi primit în intervalul în care urmau să fie încadraţi ca subofiţeri ai ISU „Dobrogea". Prejudiciul a fost estimat de anchetatori la peste 1.000.000 RON, „sumă cu care au fost avantajaţi material candidaţii declaraţi admişi în urma falsificării lucrărilor de examen". Cei opt suspecţi au fost reţinuţi marţi, pentru 24 de ore.

Au declarat recurs

Ieri, aceştia au fost prezentaţi Tribunalului Militar Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă. Instanţele militare au admis propunerea DNA, astfel că cei opt ofiţeri au fost arestaţi pe o perioadă de 29 de zile. Imediat după aflarea soluţiei Tribunalului Militar Bucureşti, toţi acuzaţii au declarat recurs împotriva acesteia. Cel mai probabil, recursul se va judeca vineri, la Curtea de Apel Militară. Potrivit DNA, „punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie". Totodată, DNA face cercetări cu privire la alţi şase ofiţeri din cadrul ISU „Dobrogea". Totuşi, se ridică întrebarea, în contextul acuzaţiilor aduse celor opt suspecţi, legate de fraudarea concursului pentru admiterea în ISU, de ce tocmai colonelul Neculai Coman, primul adjunct al inspectorului-şef al ISU, care a fost preşedintele comisiei de evaluare, a fost trecut cu vederea de procurorii anticorupţie. Astfel, rămâne de văzut care va fi rezultatul cercetărilor întreprinse de DNA la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea". Cu privire la arestarea celor opt, sg. maj. Paula Anghel, purtătorul de cuvânt al ISU „Dobrogea", a precizat că „Inspectoratul a fost informat astăzi, de către reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, că ieri, 12 mai 2009, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 ore faţă de opt cadre miliare ale inspectoratului". „Conform prevederilor Legii 80/1995, privind statutul cadrelor militare, art. 89",  a afirmat sg. maj. Paula Anghel, „începând cu data de astăzi, toţi cei opt sunt suspendaţi din funcţie".

{mos_ri:DNA,pompieri}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • wire 11 Jun, 2009 06:12 Citind comentariile users-ilor "eu" si "rita" nu ma pot abtine sa comentez reactia lor diversionista prin care isi divulga atitudinea de personaje compromise din interiorul sistemului. Sper ca DNA-ul sa fie capabi sa-si faca datoria eficient pentru ca exista dovezi foarte clare in tot sistemul.
  • bula 18 May, 2009 16:53 DNA sa declanseze cercetari si la celelalte ISU din tara asta pentru ca la toate, fara exceptie, s-au facut angajari pe spaga, dar, mai ales, pe influienta sefilor mari care "serveau" membrilor comisiilor de examinare listele cu cei care trebuiau sa intre in sistem ! Sursa este din interiorul sistemului si stie ce scrie aici !
  • eu 14 May, 2009 12:39 si cu asta, s-a rezolvat problema coruptiei in romania!!!!!!!!!!!!!!!!!! uraaaaaa!!!!!! sa ne traiasca liderii cinstiti: miki spaga, bombo, hrebe, manivelu, mazare, vanghlie care este, oprisan...... sa arestam toti amaratii care au incercat sa isi angajeze si ei nevestele pe ici pe colo, ca d-aia a facut dan ioan popescu manariile de la portile de fier, de ciuda ca nu a putut sa isi bage si el neamurile in politie.... bravo DNA!!!! bravo justitiei romane! Uite-ne Europa, noi suntem!!!
  • RITA 14 May, 2009 10:33 ASA TREBUIE SA FACA DNA SI CU MAZARE SI CEI 37 DE HOTI . MULT SUCCESURI SI CATEVA SCAUNE ELECTRICE .
  • www 14 May, 2009 08:31 Cheia examenelor trucate este la...ati ghicit ! Fostul sef ISU Dobrogea,Gen.ing.dr.Trandafir !De ce a plecat la pensie ? Ghici...