Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descinderi ale DNA la ARR. Procedura merge mai departe. Ce spune Agenția Națională pentru Achiziții Publice despre licitația derulată de CJC pentru traseele județene?

ro

08 Apr, 2022 00:00 3482 Marime text
  • Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2022, în legătură cu atribuirea presupus nelegală a unor rute de transport călători pe raza județului Constanța
  • Percheziții au fost și acasă la șeful Agenției Teritorială din Constanța a Autorității Rutiere Române, Marian Butnaru dar și la rude ale acestuia care au afaceri în transporturi
  • Cercetările DNA vizează suspiciuni privind săvârșirea de deturnare a unor licitații publice
     
  • Nu orice licitație ci fix procedura de achiziție pentru contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de transport de persoane în aria teritorială de competență a județului Constanța, lansat în SICAP de Consiliul Județean Constanța pe 13.01.2022 .
  • Contractul are o valoare foarte mare -  611.148.947,41 lei, o valabilitate de 7 ani și se află încă în procedură de atribuire
  • L-am întrebat pe șeful CJC dacă evenimentele de data recentă vor conduce la suspendarea licitației pe perioada cercetărilor
  • Mihai Lupu spune că nu are niciun motiv să oprească această licitație




 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2022, în legătură cu atribuirea presupus nelegală a unor rute de transport călători pe raza județului Constanța.
 
În cursul zilei de 06 aprilie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 21 locații situate pe raza județului Constanța, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sedii de firma.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
 
Percheziții au fost și acasă la șeful Agenției Teritorială din Constanța a Autorității Rutiere Române, Marian Butnaru dar și la rude ale acestuia care au afaceri în transporturi.
După acțiunea procurorilor DNA, Butnaru a precizat că din sediul autorității nu s-a ridicat decât hardul de la calculatorul său și telefonul personal.
„Noi nu avem niciun rol în transportul județean”, a mai spus același Butnaru după percheziții, acesta omițând să totuși explice rolul pe care Autoritatea Rutieră Română îl are în această industrie, fiind vorba despre instituția care licențiază toți transportatorii.  

Amintim că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea de deturnare a unor licitații publice.


Nu orice licitație ci fix procedura de achiziție pentru contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de transport de persoane în aria teritorială de competență a județului Constanța, lansat în SICAP de Consiliul Județean Constanța pe 13.01.2022 .
Contractul are valoare foarte mare -  611.148.947,41 lei, o valabilitate de 7 ani și se află încă în procedură de atribuire.



Serviciul cuprinde un număr de 57 de trasee structurate pe 8 grupe de trasee, așa cum cotidianul nostru scria încă din 21 martie a.c., vezi secțiunea „citește și”.

Pentru că cercetările procurorilor DNA vizează suspiciuni privind săvârșirea de deturnare a unor licitații publice organizate de Consiliul Județean Constanța, l-am întrebat pe președintele instituției Mihai Lupu, atât în ziua perchezițiilor cât și ulterior, dacă sunt suspiciuni asupra corectitudinii desfășurării procedurii.

Acesta a declarat că nu ar exista nicio suspiciune, deoarece: „ Comisia de organizare a licitaţiei pentru delegarea gestiunii serviciilor publice de transport de persoane în aria teritorială de competență a județului Constanța derulată de Consiliul Județean Constanța este una independentă, au fost semnate contracte de confidenţialitate şi astfel nu pot fi divulgate numele participanţilor la achiziția aflată la stadiul de clarificări și de altfel, niciun fel de informație legată de licitație. Din punctul meu de vedere, nu există nicio suspiciune în legătură cu organizarea acestei licitații, iar ARR nu are nicio legătură cu această procedură".

Nu știm dacă președintele CJC cunoaște sau nu acest aspect, însă rude ale șefului Agenției Teritorială din Constanța a Autorității Rutiere Române, Marian Butnaru au firme înscrise în cadrul licitației la care facem referire.

Poate acesta să fie unul dintre motivele acțiunii procurorilor DNA din 6 aprilie.

L-am întrebat pe șeful CJC dacă evenimentele de data recentă vor conduce la suspendarea licitației pe perioada cercetărilor. În plus pe 23 martie a.c, unul dintre participanții la licitație a cerut instanțelor de judecată anularea și suspendarea hotărârii de Consiliu Județean nr. 210/29.09.2021.
Este vorba despre actul administrativ privind aprobarea Studiului de oportunitate pentru fundamentarea și stabilirea soluțiilor optime de delegare a gestiunii serviciului public de transport județean prin curse regulate la nivelul județului, a modalității de atribuire a serviciului public de transport județean de persoane, a Regulamentului de efectuare a serviciului de transport județean și a documentației de atribuire a Contractelor de delegare a gestiunii Serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate, la nivelul județului.



Mihai Lupu spune că nu are niciun motiv să oprească această licitație.

În susținerea afirmațiilor sale, președintele Consiliului Județean Constanța ne-a pus la dispoziție și un document datat 06.04.2022, din partea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (Direcția Control Ex-Ante, Coordonare Metodologică și Supervizare Sistem) din subordinea Guvernului României care a emis un aviz conform necondiționat.

„Pentru controlul de calitate și regularitate a concluziilor fazei de evaluare referitoare la componența comisiei de evaluare și concluziile comisiei de evaluare privind îndeplinirea condițiilor de formă aferente depunerii ofertelor și a criteriilor de calificare de către ofertanți (DUAE), conform listelor de verificare și proceselor verbale nr. 13443 din 31.03.2022 (Lot 1), nr.13445 din 31.03.2022 (Lot 2), nr.13447 din 31.03.2022 (Lot 3), nr.13462 din 31.03.2022 (Lot 4), nr.13465 din 31.03.2022 (Lot 5), nr.13467 din 31.03.2022 (Lot 6), nr.13476 din 31.03.2022 (Lot 7) si nr.13478 din 31.03.2022 (Lot 8), postate în SEAP în data de 01.04.2022”, se arată în adresă.

Potrivit prevederilor art. 15 din O.U.G. nr. 98/2017 privind funcția de control ex-ante al procesului de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de achiziție publică, a contractelor/acordurilor-cadru sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, cu modificările și completările ulterioare: „Procesul de control ex-ante este limitat la aspectele verificate constatate în baza listelor de verificare ale ANAP și nu exonerează de răspundere autoritatea contractantă în raport cu deciziile adoptate de aceasta în procesul de atribuire/modificare a contractului în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile", se mai arată în același document.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
UPDATE. Ce spune președintele CJC? Marian Butnaru, șeful ARR Constanța, primele declarații după perchezițiile DNA - „Au luat hardul de la calculatorul meu și telefonul“

UPDATE. Surse DNA Constanța face azi 20 de percheziții! Este vizată Autoritatea Rutieră Română (FOTO+VIDEO)

Ei sunt greii care își dispută traseele de transport de persoane în județul Constanța pentru următorii 7 ani și peste 120 milioane de euro!

Una dintre firmele care participă la atribuirea contractului pentru serviciul public de transport județean a dat în judecată Consiliul Județean Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii