Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Debandada de la Chimpex

ro

03 May, 2008 00:00 1694 Marime text
1209758122.jpg

Patronii societatii au bagat in propriul buzunar "dispeciul", care numai pe primele sase luni din 2007 insumeaza 14 miliarde de lei vechi

Sindicatul angajatilor Chimpex a decis sa-si ceara drepturile in fata instantei. Florin Coman, liderul de sindicat, a precizat ca pe rolul Tribunalului Constanta se afla deja cinci dosare si urmeaza alte cateva sute. Pe de alta parte, incepand de ieri, la Chimpex este debandada totala. In vreme ce unora dintre angajati li s-a facut instructajul de protectie a muncii, ceilalti au primit notificare de 75% pentru... o zi. Dupa aproximativ patru luni de greva si sarbatorile de iarna petrecute la limita subzistentei, lucratorii portuari ai SC Chimpex SA au dat in judecata, prin sindicat, conducerea firmei. Cinci dosare se afla, la momentul de fata, pe rolul Tribunalului Constanta, toate fiind inregistrate pe data de 3 aprilie 2008 si avand ca obiect drepturi banesti. Primul termen de judecata a avut loc in data de 23 aprilie. Florin Coman, liderul sindicatului, este decis sa-si apere pana la capat oamenii si se declara convins ca justitia va acorda acestora toate drepturile, banesti in primul rand, de care au fost privati. Trei dintre aceste procese au ca obiect tocmai plata somajului tehnic, a acelui 75% pe care sindicatul il contesta in instanta. Dupa cum motiveaza in cererea de chemare in judecata, lucratorii portuari solicita plata 100% a salariilor, argumentand ca, potrivit legii, 75% din salariu se acorda numai in situatia in care societatea isi intrerupe activitatea, ceea ce Chimpex nu a facut. Neintrerupandu-si activitatea inseamna ca angajatii au fost trimisi abuziv in somaj tehnic. Diferenta de bani este solicitata in instanta. Un al patrulea dosar are ca obiect asa-numitul "dispeci", respectiv suma de bani pe care o acorda armatorul atunci cand nava este incarcata - descarcata mai repede, in raport cu termenul preconizat. Aceste prime se cuvin, firesc, angajatilor care si-au facut treaba intr-un ritm alert. In loc sa-si plateasca oamenii, patronii Chimpex au luat banii de la armator si i-au bagat in buzunar. Asa se face ca "dispeciul" nu a mai fost platit din luna ianuarie 2006, in conditiile in care, numai pe primele luni din 2007, suma se ridica la 14 miliarde de lei vechi. Cele cinci dosare reprezinta numai inceputul, pentru ca procesele nu se vor opri aici. "Imediat cum vor fi semnate deciziile nominale privind disponibilizarea celor 168 de angajati, sindicatul le va ataca in instanta", a declarat Florin Coman.

Somaj tehnic pentru o zi

Lasand la o parte procesele prin care sindicatul se straduieste sa obtina drepturile salariatilor, incepand de ieri, la Chimpex este haos si nimeni nu mai stie ce va aduce ziua de maine. Teoretic, luni, 5 mai, ar trebui sa fie semnate deciziile nominale privind disponibilizarea celor 168 de angajati. Ieri dimineata, insa, angajatii au fost chemati la serviciu. In vreme ce o parte dintre ei, respectiv cei din productie, au inceput instructajul privind protectia muncii, ceea ce teoretic inseamna ca isi vor intra in atributii, ceilalti au primit notificarea privind somajul tehnic pentru... o zi. Ceea ce inseamna ca luni vor fi convocati din nou, dar nu se stie daca pentru a primi o noua notificare sau pentru a incepe munca. Pe de alta parte, nici cei care au efectuat protectia muncii nu stiu daca nu cumva, pe data de 5 mai, vor lucra patru ore, dupa care li se va pune pe masa decizia de disponibilizare.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii