Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:14 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Credite anchetate de DNA Constanţa Şefa unei bănci din Bucureşti a luat cu executare. Faţă de Stila Sarafu s-a încetat procesul

ro

16 May, 2017 00:00 8782 Marime text
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa, pe data de 25 iunie 2014, cauza primind 43 de termene.
 
Tribunalul Constanţa a soluţionat, în primă instanţă, rechizitoriul prin intermediul căruia 20 de persoane au fost deferite Justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, într-un dosar penal în care anchetatorii au calculat un presupus prejudiciu de peste nouă milioane de euro. Printre inculpaţii cauzei se află, conform datelor oficiale, Diana Maxim, director adjunct al unei unităţi bancare din Bucureşti, Elena Luiza Constantinescu, ofiţer de credite la aceeaşi bancă, şi Cosmin Popa, administrator al SC Credit Group SRL Constanţa, în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată (14 acte materiale). Cei trei au primit, în primă instanţă, pedepse cu executare.
 
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa, pe data de 25 iunie 2014, cauza primind 43 de termene.
 
Ieri, Tribunalul a încetat procesul penal faţă de Marius Goşiu şi faţă de Stila Sarafu cu privire la infracţiunea de înşelăciune.
 
În continuare, instanţa a dispus aplicarea următoarelor pedepse:
 
Dincă Trantu a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu executare.
 
Tot 1,6 ani de detenţie, însă cu suspendare, a luat şi Carmen Eugenia Ştefănescu, cu menţiunea că instanţa a încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale în ceea ce priveşte infracţiunea de uz de fals.
 
Marian Ştefănescu a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Faţă de inculpat a fost încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale în ceea ce priveşte infracţiunea de uz de fals.
 
Constantin Coteanu a luat doi ani de închisoare, cu executare.
 
Marieta Iuruc a fost condamnată la pedeapsa închisorii de doi ani cu suspendare.
 
Theodor Pavel a primit doi ani de închisoare cu executare.
 
Viorel Dinu a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu executare.
 
Georgiana Dinu a luat un an şi şase luni de închisoare, cu executare.
 
Mina Lică a fost condamnată la un an şi două luni de închisoare cu suspendare.
 
Ionel Radu a primit doi ani şi două luni de închisoare cu executare.
 
Iulian Tocilă - un an şi şase luni de închisoare, cu executare.
 
Sorin Bulică - doi ani de închisoare, cu executare.
 
Taifun Asan - un an de închisoare, cu suspendare condiţionată.
 
Stelian Alexe - trei ani de închisoare.
 
Ionel Radu - nouă luni de închisoare.
 
Stelian Alexe - trei ani şi trei luni, cu executare.
 
Costel Cătălin Şerban - dispune achitarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune (14 acte materiale).
 
Cosmin Popa - patru ani de închisoare cu executare.
 
Diana Maxim - patru ani de închisoare cu executare.
 
Constantinescu Luiza - patru ani de închisoare cu executare.
 
„Constată inadmisibilă acţiunea civilă formulată de Banca Transilvania în ce priveşte pretenţiile formulate în legătură cu inculpaţii Trantu Dincă, Ştefănescu Marian, Ştefănescu Carmen, Coteanu Constantin, Iuruc Marieta, Pavel Theodor, Dinu Viorel, Din Georgiana, Lică Mina, Radu Ionel, Tocilă Iulian, Bulică Sorin, Asan Taifun. Lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă SC Kredit Incaso Portofolio Investments SA Luxembourg, prin mandatar“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Instanţa a admis acţiunile civile privind obligarea inculpatului Alexe Stelian la suma de 1.720.835,49 CHF către Banca Transilvania SA şi a desfiinţat mai multe înscrisuri considerate de judecători ca fiind „false“.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că „în perioada 15.11.2007 - 16.08.2008, inculpaţii Trantu Dincă, Goşiu Marius, Coteanu Constantin, Iuruc Marieta, Pavel Theodor, Dinu Viorel, Dinu Georgiana, Lică Mina, Tocilă Iulian, Bulică Sorin, Asan Taifun Ştefănescu Carmen Eugenia, Ştefănescu Marian, Sarafu Stila, Alexe Stelian şi Radu Ionel au introdus, prin intermediul SC Credit Group SRL Constanţa (care avea ca obiect de activitate intermedierea încheierii contractelor de credit), mai multe cereri de credit pentru persoane fizice, adresate unei unităţi bancare din Bucureşti“.
 
„Beneficiind de complicitatea inculpaţilor Maxim Diana, Constantinescu Elena Luiza şi Popa Cosmin, solicitanţii creditelor i-au indus în eroare pe reprezentanţii acestei instituţii bancare, prin prezentarea unor documente false referitoare la posibilităţile lor financiare de a rambursa ratele aferente împrumuturilor solicitate. La data de 22.04.2008, inculpatul Şerban Costel Cătălin, în calitate de expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare având ca obiect un imobil situat în municipiul Mangalia, menţionând în mod deliberat în conţinutul său informaţii şi detalii arhitectonice false. De asemenea, a ataşat fotografii ale interiorului şi exteriorului unui alt bun imobil, acţiune de natură a spori în mod fraudulos valoarea bunului ce urma a fi adus în garanţie de către inculpatul Tocilă Iulian. Prin aceasta, Şerban Costel Cătălin l-a ajutat în mod nemijlocit pe inculpatul Tocilă Iulian să-i inducă în eroare pe reprezentanţii unităţii bancare, cu prilejul încheierii unei convenţii de credit. Prin acordarea în mod ilicit a acestor credite, unitatea bancară a fost prejudiciată cu suma de 9.087.530,89 de euro“, conform rechizitoriului.
 
Citeşte şi: 
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Stila Sarafu, alături de alte persoane. Prejudiciu - peste 9 milioane de euro (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii