Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:40 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Credincioşii vin după un cuvânt bun, un sfat, o alinare Preoţii celebri ai Constanţei

ro

29 May, 2013 00:00 52678 Marime text
Ei sunt cei la care creştinii apelează ori de câte ori au nevoie de un sfat, de un îndemn, de o încurajare. Preoţii cu har, care nu sunt implicaţi în scandaluri, care nu ies în faţă şi care sunt adulaţi de enoriaşi au rămas tot mai puţini. Şi judeţul Constanţa îi are pe slujitorii săi adevăraţi, care găsesc întotdeauna un cuvânt bun pentru fiecare enoriaş, care deţin harul de a vindeca suflete, care aduc pace în sufletele celor rătăciţi.

Preotul Marius Moşteanu, de la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Constanţa, este considerat urmaşul spiritual al celui care a fost numit „patriarhul Dobrogei” -  Arsenie Papacioc. Părintele Marius Moşteanu duce mai departe cu dăruire, poveţele şi pildele lui Arsenie Papacioc.  Marius Moşteanu s-a născut la 12 februarie 1965, într-o familie de învăţători din satul constănţean Lanurile. Este din 1996 preotul-paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae". Părintele este căsătorit cu Elena (44 de ani), filolog de profesie, cu care are două fete.

Nicolae Picu, cel care a fost preot paroh la Biserica Sfântul Mina din parcul Tăbăcărie. În luna februarie 2013, Arhiepiscopia Tomisului a decis suspendarea din funcţia de paroh a lui Nicolae Picu şi oprirea de la slujire, din cauza situaţiei patrimoniale a clădirii bisericii şi a oficiului parohial de la Sfântul Mina. Cu toate acestea, zeci de credincioşi continuă să vină la biserica din Parcul Tăbăcărie, asistând la slujbele religioase pe pajiştea din faţa lăcaşului de cult, în acest fel, protestând paşnic faţă de decizia Arhiepiscopiei Tomisului.

Fostul purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, respectiv Părintele Radioului Dobrogea, Eugen Tănăsescu, este mereu gata să răspundă colegilor din presă şi radio ascultătorilor la toate curiozităţile. Şi despre el se spune că are cuvinte de alinare mereu pentru cei cu durerea în suflet.

Preotul protoiereu Mihai Jan, fost adjunct al ÎPS Teodosie,  slujeşte la Biserica Adormirea Maicii Domnului. Părintele este ctitor al bisericii Sfânta Paraschiva din comuna Cumpăna şi cel care a pus bazele, împreună cu Primăria Cumpăna, a cantinei sociale pentru copiii şi bătrânii necăjiţi. 

Fraţii Mihai şi Ştefan Popa de la biserica „Arhanghelii Mihail şi Garviil” din comuna Topraisar. Cei doi fraţi slujesc la această biserică din anul 1998. Cei care i-au cunoscut au numai cuvinte de laudă despre cei doi preoţi, pe care îi consideră „doctori ai sufletelor rătăcite şi povăţuitori înţelepţi”.

Părintele profesor Nechita Runcan unul dintre fondatorii Facultăţii de Teologie a Universităţii Ovidius. Părintele slujeşte la biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Constanţa (Pod Butelii) şi este profesor la Facultatea de Teologie.  Pãrintele profesor Nechita Runcan s-a impus în ultimii ani ca cel mai asiduu cercetător si cel mai bun cunoscător al relaţiilor României cu Vaticanul. Părintele este autorul a mai nou volume: „Doamne, ţie îşi aducem”, „Sfântul Andrei, apostol al Lui Iisus Hristos, la români”, „Cuvinte de învăţătură creştină”, „Creştinismul în primele trei veacuri”, „Premise istorice ale acţiunii catolicismului în România interbelica”, „Istoria literaturii patristice din perioada persecuţiilor anticreştine”, „Concordatul Vaticanului cu România”, „Dobrogea, vatră a creştinismului românesc”, „Două milenii de viaţă creştină neîntreruptă în Dobrogea”.

La aceeaşi biserică -  Sfântul Ioan Botezătorul din Constanţa, slujeşte şi preotul Iulian Isbăşoiu, care este şi asistent universitar de practică liturgică la Facultatea de Teologie a Universităţii Ovidius.

Părintele protosinghel dr. Maxim Vlad de la  Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel este doctor în teologie al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti. În perioada decembrie 2006 - iulie 2008 a îndeplinit funcţia de vicar administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului, iar în perioada 2008 - 2011, pe cea de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului.

Lista continuă cu preotul Grigore Prodan de la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din municipiul Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Pancu Rodica 09 Apr, 2017 15:27 Despre Pr.Dragus Enache ,am dori sa se scrie la fel de frumos ptr ca si a dedicat viata lui Hristos si enoriasilor fii duhovnicesti ai dumnealui.Tot respectul si stima ptr.cucernicul părinte, care este cautat de foarte multe persoane
  • georgeta 13 Aug, 2013 23:18 am gasit un adevarat ghid spre bunul Dumnezeu-parintele Viorel de la Topraisar-un calauzitor deosebit
  • comuna pestera 29 May, 2013 20:19 parintele viorel mihaila din com Pestera e cel mai tare duhovnic
  • EES 29 May, 2013 09:23 SEMNATI PETITIA PENTRU PARTENERIAT CIVIL IN ROMANIA http://www.petitieonline.com/vrem_parteneriat_civil_in_romania
  • fara nume 29 May, 2013 08:30 hai ca asta-i buna...Prodan? :))