Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:42 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CJC s-a constituit parte civilă Dosarul Cetăţii Capidava „a făcut pui“. Reabilitarea Tropaeum Traiani, cercetată de DNA

ro

10 Mar, 2016 00:00 4656 Marime text


O serie de controale venite la Consiliul Judeţean Constanţa de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) au fost de ajuns pentru a deschide Cutia Pandorei. După ce DNA a decis cercetarea administratorului firmei Mara Construct SRL, Constantin Dima, în dosarul proiectului privind reabilitarea Cetăţii Capidava, o nouă sesizare venită de la ANAP, de această dată, vine să zdruncine universul firmei finei lui Nicuşor Constantinescu.
 

„La Tropaeum Traiani există doar dosar deschis la DNA. Există un dosar, 2017/P/2015, deschis ca urmare a sesizării ANAP-ului de către DNA. Nu ştiu ce se va întâmpla, deocamdată există o solicitare cu privire la anumite documente ce vizează funcţionarii CJC care au fost în comisia de licitaţii. Dosarul e la început, dar am considerat că şi aici există riscul să se dea o penalitate de 100% dacă se va dovedi că a fost o fraudă cu fonduri europene. Dacă se va dovedi acest lucru, noi să fim acoperiţi. Acuzaţia este că cel care a câştigat licitaţia, Mara Construct, nu ar fi trebuit să fie calificat“, a declarat vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir.

 
Amintim că DNA Constanţa l-a reţinut şi apoi Tribunalul Constanţa a decis plasarea sub control judiciar a lui Constantin Dima, administratorul firmei Mara Construct (care s-a ocupat de lucrările de reabilitare a Cetăţii Capidava), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată, obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, dar şi de spălare a banilor. Alături de Constantin Dima au mai fost deferiţi Justiţiei Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu şi Aurica Stoian, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul CJC, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Aceştia au fost plasaţi sub control judiciar.
 
Se pare însă că, după dosarul Capidava, „răsărirea“ noilor informaţii privind achiziţia făcută la Tropaeum Traiani este doar un segment dintr-un lot mai mare. Urmează şi altele. „E acelaşi dosar, sunt 3-4 dosare într-unul. Pe tot ce înseamnă fonduri europene, s-au făcut verificări şi s-a făcut un dosar. Dacă instituţiile abilitate constată nereguli, şi ne solicită, ne vom constitui parte civilă şi în alte dosare“, a adăugat Cristinel Dragomir.
 

Din cele relatate de vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, în vizor se află şi un angajat al CJC care a făcut parte din ambele comisii de licitaţie: Daniela Dumitrescu. „Singurele nereguli constatate de ANAP şi de reprezentaţii Autorităţii de Management la verificare au fost nereguli la calificare. Deşi în comisie au fost reprezentaţi ai UCEVAB, au fost şi contestaţii. Probabil exista posibilitatea să nu fie nicio pagubă. Comisia a fost formată din cinci persoane şi doar asupra preşedintelui, Daniela Dumitrescu, ni s-a solicitat cercetarea. Au fost comisii diferite la licitaţiile pentru Tropaeum Traiani şi Capidava. Doar o singură persoană a fost în ambele comisii“, a adăugat Dragomir.

 
Daniela Elena Dumitrescu este consilier în cadrul Serviciului Achiziţii al CJC. Potrivit declaraţiei de avere depuse anul acesta, ea deţine din 2012 cinci hectare de teren agricol, moştenite. În anul 1999, a cumpărat un apartament de 66,49 de metri pătraţi în Constanţa. În ceea ce priveşte veniturile, aceasta declară că, în anul fiscal anterior, a câştigat 55.527 de lei de la CJC. Nu declară alte interese decât acela de membru de sindicat al CJC.
 
Cei care au deschis Cutia Pandorei se pare că au fost reprezentanţii ANAP. În urma unui control efectuat la CJC, mai multe proiecte care au primit finanţare europeană şi al căror beneficiar este CJC au fost luate la verificat. Astfel, aşa cum apreciază Cristinel Dragomir, astfel de dosare sau, mai bine zis, astfel de pui de dosare ar putea continua să apară.
 

„Toate licitaţiile au fost verificate la Consiliul Judeţean, la una singură, la tematica de licitaţii publice, ANAP a consemnat că nu trebuia calificată Mara Cosntruct, şi DNA a deschis dosar. ANAP a făcut sesizare către DNA după ce a verificat toate licitaţiile pe fonduri europene. A fost tematică la nivel naţional, nu au venit doar la judeţul Constanţa, a fost tematică pe tot ce înseamnă proiecte finalizate pe POR“, a conchis Cristinel Dragomir.


Între cele două proiecte europene al căror beneficiar este Judeţul Constanţa - „Lucrări de C+M+I, amenajarea şi protecţia mediului, asigurarea utilităţilor şi dotări aferente proiectului «Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani»“ şi „Execuţie lucrări de C+M+I, asigurarea utilităţilor aferente proiectului «Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava»“ - există o mulţime de similitudini.
 
Mai mult decât atât, Mara Construct s-a prezentat la licitaţia privind proiectul de reabilitare a Cetăţii Capidava aducând ca dovadă a experienţei anterioare faptul că s-a ocupat de reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (lucrare în valoare de 6.459.630,72 de lei, din care a realizat echivalentul a 6.330.438,10 lei), dar şi privind contractul încheiat cu CJC care viza reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani, în valoare de 10.902.003,21 de lei, declarând că a realizat 75% dintre lucrări, echivalentul a 8.176.502,40 de lei.
 

„Prin urmare, SC (...) SRL nu îndeplinea cerinţa de calificare constând în executarea/ducerea la bun sfârşit în ultimii cinci ani a unor lucrări de reabilitare/restaurare/conservare/consolidare monumente istorice în valoare de minimum 15 milioane de lei fără TVA, valoare care să fie demonstrată prin maximum două contracte“, arată procurorii, în cuprinsul referatului de arestare. În aceste condiţii, oferta SC Mara Construct SRL ar fi trebuit respinsă ca inadmisibilă, „însă membrii comisiei de evaluare din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa au declarat oferta conformă şi admisibilă, procedând la cumularea aritmetică a valorii celor două contracte depuse de această societate comercială, pentru a depăşi pragul de 15.000.000 de lei“, explică oamenii legii în referatul propunerii de arestare a lui Constantin Dima.

 
În Mara Construct, Dima este partener de afaceri cu Maria Cătălina Lăpăduş, aceasta fiind unic asociat, fiica Sandei Ciocoiu, de la Conpress Holding, şi fina de cununie a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
 
Ambele licitaţii privind lucrările au fost câştigate de Mara Construct. 54.500.790,05 lei fără TVA pentru Capidava şi 10.902.003,21 de lei pentru lucrările de la Tropaeum Traiani. La acestea se adaugă, tot la Tropaeum Traiani, un contract pentru lucrări suplimentare, în valoare de 110.883.95 de lei.
 
Serviciile de publicitate şi informare au fost asigurate de aceeaşi firmă: Expertissa Constanţa SRL. Pentru „Servicii de publicitate şi informare aferente proiectului «Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani»“, Expertissa a încasat 199.400 de lei, iar pentru „Servicii de publicitate şi informare aferente proiectului «Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava»“, aceeaşi firmă a luat, în asociere cu Soti Cable Neptun, 331.600 de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Roxana 10 Mar, 2016 10:16 Pai si gramada de bani pt care Expertissa nu a facut NIMIC nu se cerceteaza??Firma asta a primit puhoi de bani cat Constantinescu a fost la butoane si i-a acoperit pe toti din hartii fara sa faca mai nimic...Ia cercetati pe Georgescu,Daniela Dragoi,si altii care erau in firma atunci.