Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Circo "In Clinica avem si purici"

ro

21 Jul, 2008 00:00 3861 Marime text
1216577130.jpg

Cladirea este la un pas de colaps * Militarii americani au incercat, in septembrie anul trecut, sa renoveze clinica

"Pentru orice eveniment nedorit, in special accidentari, nu pot sa-mi asum nicio raspundere", scrie pe un afis, semnat de prof. univ. dr. Eduard Circo, care-i intampina pe bolnavi la intrarea in Clinica de Endocrinologie. Situata undeva in spatele Policlinicii 2, unitatea sanitara este ascunsa de privirile curiosilor, de buruienile pe care nimeni nu s-a sinchisit sa le rareasca. "Sunt bune acum. Iesi putin la aer, stai la umbra", spune un pacient al Clinicii Medicale III, de vizavi de Clinica de Endocrinologie. La o prima vedere, unitatea condusa de prof. univ. dr. Eduard Circo, lasa impresia ca ar fi o casuta darapanata, lasata de izbeliste de proprietari. Nicidecum. Intre peretii fisurati, scorojiti si gauriti, isi desfasoara activitatea o echipa de medici endocrinologi. Bolnavii nu au incotro. Nu au alta solutie si risca, alaturi de medici. Cladirea este la un pas de colaps. Au simtit-o pe pielea lor militarii americani de la baza din Mihail Kogalniceanu. In septembrie 2007, soldatii aveau planuri mari. Vroiau sa lucreze cate noua ore pe zi, timp de sase zile pe saptamana pentru ca, in trei luni, clinica sa fie ca noua. O munca sisifica, dar efortul nu ar fi fost important pentru militarii care, de-a lungul timpului, au renovat gradinite si scoli. Initiativa, demna de toate laudele, nu avea sa aiba sorti de izbanda. In timpul lucrarilor de renovare, o parte din podeaua holului care leaga saloanele de grupurile sanitare s-a surpat. Inainte de a renunta la actiunea de schimbare la fata a clinicii, militarii americani au acoperit groapa cu o punte de lemn. La fel este si acum. Dupa mai bine de jumatate de an de la surpare, nu au fost gasite fonduri, fie pentru a renova cladirea, fie pentru a muta pacientii intr-o alta clinica.

"CJC nu se grabeste sa dea bani..."

"Ma faceti sa rad. De zece ani exista planul de a ne da o alta cladire. De zece ani nu se face nimic...", spune prof. univ. dr. Eduard Circo. Medicul specialist nu a putut sa faca altceva decat sa puna la intrare un afis prin care ii atentioneaza pe pacienti, medici rezidenti, studenti si personalul medical, de riscurile la care se expun trecand pragul Clinicii de Endocrinologie. In rest, nu poate face altceva decat sa ofere asistenta medicala bolnavilor si sa mai trimita, din cand in cand, adrese la Consiliul Judetean Constanta (CJC). "Problema este ca noua nu ne-a venit randul. Consiliul Judetean nu se grabeste cu banii. Am facut adrese la CJC, dar cine sa ne raspunda inainte de alegeri... Eu inca mai sper ca se va rezolva", explica medicul.

Promisiuni cu duiumul

Din spusele sefului Clinicii de Endocrinologie, tot ce-a primit pana acum au fost doar promisiuni. Stie ca una dintre cladirile din vecinatatea clinicii, in care nu se desfasoara nicio activitate medicala, va fi renovata. Iar endocrinologia, se va muta acolo. "S-au pus geamuri... Problema e ca nu sunt bani...", continua prof. univ. dr. Eduard Circo. Fondurile ar trebui sa vina de la ministerul Sanatatii Publice si din finantarea CJC. Deocamdata, se bate pasul pe loc. Marius Enescu, director executiv al Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ), are un punct de vedere mai optimist. "Nu s-au pus numai geamuri. S-au turnat sape, s-a inceput tencuirea, dar ne-am oprit pentru ca nu mai aveam bani. Noi facem lobby la minister tot timpul...", explica acesta. Pentru finalizarea lucrarilor de renovare, ASPJ mai are nevoie de circa opt miliarde de lei vechi.

"Exista sanse reale sa-i mutam"

Dr. Marius Enescu spune ca, cel mai probabil pana in iarna, calvarul pacientilor si al medicilor din clinica de Endocrinologie ar putea sa ia sfarsit. "Exista sanse reale ca, pana la finele anului, sa-i mutam in cladirea pe care o renovam. Noua Clinica de Endocrinologie ar trebui sa fie la etajul I al unitatii, iar la parter va fi organizat un Centru de Sanatate Mintala. Pana atunci, atat pacientii cat si medicii trebuie sa fie cu ochii in patru sa nu se repete patania militarilor americani. Iar drumul bolnavilor internati, spre grupurile sanitare, ramane tot un calvar. "Daca vreti sa stiti, in clinica avem chiar si purici", dezvaluie acesta. Am niste pacienti din judet si nu pot sa fac dezinsectia pentru ca nu as avea unde sa-i mut", dezvaluie prof. univ. dr. Circo. Endocrinologia este considerata o specializare medicala deficitara. Judetul Constanta sta bine la acest capitol. "Avem sase medici endocrinologi, in conditiile in care, in Calarasi nu e niciunul, iar in Tulcea si Ialomita, cate unul", spune acesta. Din aceasta cauza, pragul clinicii este trecut nu doar de bolnavi din zona Dobrogei, ci si de persoane venite din Sibiu sau Botosani. Imaginea unei cladiri pe punct de colaps nu le da o impresie tocmai buna. "Ma surprinde ca nu au anuntat conducerea spitalului. Noi am fi putut gasi solutii si am fi putut sa le dam un salon temporar, unde sa fie internati pacientii", a declarat, in replica, directorul executiv al ASPJ.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii