Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce tribut a cerut marea vara aceasta Personalități radio, președintele Uniunii Naționale a Studenților, dar și fotbaliști cu vârste fragede

ro

31 Jul, 2020 00:00 2422 Marime text
 
  • Localnici sau turiști, oamenii sunt surprinși de rapiditatea cu care valurile își schimbă intensitatea și de puterea curenților ce îi trag în larg.
  • Pentru 10 adulți și un copil nu s-a mai putut face nimic, căci marea a cerut tributul suprem.
  • Omul de radio Călin Gheorghe, președintele Uniunii Studenților Vlad Dediu, dar și un tânăr fotbalist, de doar 13 ani – se află printre cei chemați de valuri, anul acesta.

Valurile nu judecă oamenii după culoarea pielii, după sex, vârstă și, cu atât mai puțin, după funcție sau titluri. Crescuți la malul mării, știm de mici, căci am văzut și am auzit, cum marea își cere tributul. Localnici sau turiști, oamenii sunt surprinși de rapiditatea cu care valurile își schimbă intensitatea și de puterea curenților ce îi trag în larg. Cunoscutul și îndrăgitul om de radio Călin Gheorghe, Vlad Dediu – președintele Uniunii Naționale a Studenților din România, dar și un tânăr fotbalist constănțean, de doar 13 ani, ce evolua la Club Sportiv Metalul din Constanța – aceștia sunt, din păcate, doar câțiva dintre cei ce au pierit, în această vară, în valurile nemiloase.
Anul acesta, pe 25 iulie, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea anunțau că, până la momentul respectiv, de la începutul anului, au fost 27 de cazuri de adulți înecați și șapte de copii. Dintre aceștia, din păcate, pentru 10 adulți și un copil nu s-a mai putut face nimic, căci marea a cerut tributul suprem.
10 adulți și un copil, în primele șapte luni ale anului. Iar luna august vine, și ea, cu zile de plajă însorite, cu razele dogoritoare ce îndeamnă la scăldat, cu grupuri de prieteni care se întrec vitejește cu valurile.
De altfel, după anunțul reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență, alte două urgențe de acest gen, cu alte două persoane în pericol de înec, au fost semnalate: una, chiar în aceeași zi, pe seară, iar cea de-a doua după trei zile.
 

Filmul tragediilor


Pe 25 iunie, seara, un apel la 112 anunța că doi copii, de aproximativ 13 ani, sunt căutați în mare, în dreptul Hotelului Flora, din Mamaia. Unul dintre ei a fost salvat de intervenția promptă a salvamarilor. „A avut zile“, cum zic bătrânii. Prietenul său, din păcate, nu a avut același noroc. Acesta nu a fost găsit de salvatori până la căderea întunericului, iar căutările sale au fost reluate a doua zi, dimineața, însă tot fără succes.
În cele din urmă, abia duminică dimineața, valurile i-au adus trupul la mal și i l-au lăsat în dreptul Hotelului Victoria, din Mamaia. Băiatul avea 13 ani și juca fotbal de când avea șase ani, la momentul respectiv fiind jucător al Clubului Sportiv Metalul, din Constanța.
În dimineața de 11 iulie, un alt apel la 112 avea să anunțe o nouă tragedie. Un tânăr de 22 de ani intrase în apă, în Mamaia, în dreptul Clubului Fratelli, și nu a mai fost văzut să iasă. Găsit de salvatori, tânărul a răspuns inițial manevrelor de resuscitare, fiind transportat la spital cu puls. Cu toate acestea, din păcate, situația sa s-a înrăutățit, iar în cursul nopții tânărul a pierdut lupta pentru viață.
Pe numele său Vlad Dediu, tânărul era președintele Uniunii Naționale a Studenților din România. Abia terminase Universitatea Politehnică din București – Facultatea de Transporturi, Ingineria Transporturilor și Traficului. „De azi, cu ing. în față“, scrisese tânărul pe pagina sa de Facebook, pe 1 iulie.
Pe data de 25 iulie, dimineața, oamenii sunau speriați la 112, să anunțe că o persoană este în pericol de înec, pe plaja Corbu. Bărbatul fusese scos din mare de turiștii și localnicii de pe plajă. Sosiți de urgență la intervenție, medicii SMURD au făcut tot posibilul să îl smulgă pe acesta din ghearele morții. Din păcate, însă, eforturile lor au fost în zadar. Bărbatul avea 46 de ani și era din Ilfov. Ulterior, s-a aflat că era vorba despre Călin Gheorghe, îndrăgit om de radio, care a fermecat sute de oameni cu timbrul vocii sale, de-a lungul carierei sale.
Mai avem încă o lună din această vară, iar, dacă vremea ține cu turiștii, ar putea fi vreme de plajă chiar și în luna septembrie. În acest sens, mai bine să fim precauți, să nu ne aventurăm în larg și să respectăm semnificația culorilor steagurilor arborate de salvamari. Să nu lăsăm să crească încă și mai mult tributul cerut de mare anul acesta!

Citește și:
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii