Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:46 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se va întâmpla cu cei 87 de angajați ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase cărora le expiră detașările la sfârșitul săptămânii?

ro

16 Mar, 2022 00:00 5015 Marime text
  • Ieri a avut loc o ședință convocată de prefectul Silviu Coșa pe tema situație lucrărilor și viitorului angajaților Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, care nu funcționează de aproape 6 luni
  • Prefectul Silviu Coșa a declarat după ședință că Primăria are la dispoziție 48 de ore să comunice ce soluții a găsit să finalizeze lucrările la instalația electrică
  • Această comunicare este extrem de împortantă, deoarece expiră și detașările pentru 87 de angajați pe perioadă nedeterminată
  • S-au facut demersuri pentru prelungirea detașării personalului medical în unități sanitare din județul Constanța. Acesta este soluția cu care s-a mers la minister.
  • Dacă Primăria va da un termen fezabil de redeschide a spitalului, atunci se poate discuta aspectul trimiterii oamenilor în concedii
  • Atâta timp cât nu este avansat niciun fel de termen, nu facem decât să ne învârtim în jurul cozii, fără nicio soluție, spune reprezentantul SANITAS

 
Ieri a avut loc o ședință convocată de prefectul Silviu Coșa pe tema situație lucrărilor și viitorului angajaților Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, care nu funcționează de aproape 6 luni.

Factorii decidenți au prezentat situația la zi a lucrărilor la instalația electrică, ultima etapă anunțată de autorități care fac imposibilă în acest moment redeschiderea unității medicale iar pe de altă parte să comunice ce se va întâmpla pe viitor cu angajații unității medicale.

Asta în condițiile în care, managerul interimar al spitalului a trimis decizii de încetare a activității pentru 53 de angajați temporari începând cu data de 9 martie a.c doar pentru că spitalul este închis.

La ședință au participat : managerul interimar al SCBI, dr. Claudia Cambrea, președintele Consiliului de Administrație, dr. Adriana Câmpeanu, Doru Iordache, consilierul primarul Vergil Chițac, directorul DSP, Cristina Schipor, șeful ISU Dobrogea, col. Cristian Amarandei și secretarul de stat în Autoritatea Națională de Management al Calității, Cosmin David și reprezentanții sindicali, Mihaela Ianuș de la Sindicatul Solidaritatea Sindicală 2015, Nicolae Manea, președinte SANITAS Constanța și Ion Caraignat, președinte Cartel Alfa Constanța.



Procedura pentru refacerea instalației electrice va fi reluată

Prefectul Silviu Coșa a declarat după ședință că Primăria are la dispoziție 48 de ore să comunice ce soluții a găsit să finalizeze lucrările la instalația electrică.

Această comunicare este extrem de împortantă, deoarece, expiră și detașările angajaților pe perioadă nedeterminată în număr de 87 din total de 196.

Probabil unii își vor lua concediu, așa cum a precizat directorul interimar al SCBI, Claudia Cambrea: „La momentul închiderii spitalului, in octombrie 2021 erau 274 de angajați iar acum am fi în jur de 175. 88 sunt în unitate, inclusiv personal Tesa și 87 detașați, cărora urmează să le înceteze detașările în următoarea perioadă. O parte mai au de luat concediul de anul trecut și acesta trebuie consumat, o să-și mai ia și concediu pe anul acesta și o să vedem”.

Însă acest lucru se va putea aplica doar pentru cei care au restanțe de concediu din 2021, dar nu pentru toți și în niciun caz pe termen nelimitat.
Cu alte cuvinte, Primăria trebuie să se miște urgent.

Doru Iordache, consilierul primarului, cel care a participat la ședința de ieri și care se ocupă de SCBI a precizat pentru ZIUA de Contanța că procedura pentru desemnarea unei firme care să realizeze instalația electrică va fi reluată.

„A avut loc o selecție de oferte în urma căreia a fost selectată o societate comercială care nu a mai semnat contractul pentru realizarea instalației electrice din corpul de clădire al SCBI ce va fi repus în funcțiune. Procedura va fi reluată”, a spus Iordache.

În ceea ce-i privește pe cei 87 de angajați ai unității medicale, același consilier spune că: „Primăria nu are cadru legal pentru a plăti salariile medicilor, asistentelor și infirmierelor din Spitalului municipal. Conducerea SCBI, prefectul Silviu Coșa împreună cu primarul Vergil Chițac au facut demersuri pentru prelungirea detașării personalului medical în unități sanitare din județul Constanța. Acesta este soluția cu care s-a mers la minister. În următoarea ședință trebuie să veniți cu soluții”, a mai spus Iordache.
 
Ce spun reprezentanții sindicatelor?
 
Nicolae Manea, președintele SANITAS a precizat că : „Urmează ca Primăria să facă o informare privind situația contractării contractului pentru partea electrică și să apoi să se stabilească ce se va întâmpla cu personalul. Personalul nu trebuie să sufere sub nicio formă.

Concediul de odihnă este necesar pentru refacerea capacității organismului. Dacă vor exista niște termene destul de clare de la Primărie că se vor redeschide anumite tronsoane în câteva zile, poate va fi fezabil să discutăm aspectul trimiterii oamenilor în concedii.

Dar atâta timp cât nu avem avansat niciun fel de termen, nu facem decât să ne învârtim în jurul cozii, fără nicio soluție”.

Ion Caraignat de la Cartel Alfa, spune și el că: „Am solicitat o întrevedere cu primarul Chițac pentru a discuta despre viitorul salariaților din SCBI. Sunt propuneri ca aceștia să intre în concedii până vor fi finalizate lucrările de la parter și demisol și ca o parte dintre salariați să fie preluați în sediul de la Medeea”.
 
Ce le transmite prefectul Coșa celor 87 de angajați?

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Silviu Coșa afirmă că cei 87 de angajați ai SCBi pe perioadă nedeterminată nu trebuie să-și facă probleme în ceea ce privește locul de muncă.

„Detașările pe perioada stării de alertă se vor încheia săptămâna aceasta. Varianta în care își vor pierde locurile de muncă nu este o variantă de lucru. Inclusiv, după incidentele tragice de la sfârșitul anului trecut s-au găsit soluții. Vom găsi și acum, chiar dacă o anumită perioadă presiunea psihologică poate exista pe umerii acestor oameni”, a spus Silviu Coșa.

Vă reamintim, Spitalul de Boli Infecțioase Constanța a fost închis la 1 octombrie 2021, după incendiul de la ATI, în urma căruia au murit șapte oameni.

Luna trecută, a redevenit funcțională o clădire exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase, din cartierul Medeea. Aici funcționează, în prezent, un centru de evaluare pentru pacienții COVID.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Prefectul convoacă mâine factorii decidenți. Subiectul este Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța (DOCUMENT)

Constănțeanul supărat. Peste 50 de angajați ai Spitalului de Boli Infecțioase au primit deciziile de încetare a activității fără un mulțumesc! Au salvat sute de vieți în pandemie (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii