Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce posturi ale PD-L vizeaza UDMR la Constanta

ro

24 Dec, 2009 02:48 99317 Marime text
deschidere.jpgNoul context politic şi noua configuraţie a puterii guvernamentale, ameninţă să aducă noi schimbări şi în plan local. Este vorba despre schema ocupării posturilor de directori-coordonatori ai descentralizatelor subordonate ministerelor care acum au fost încredinţate UDMR.

Aşadar este posibil ca în perioada următoare să asistăm la o nouă rundă de negocieri la nivel judeţean, care, foarte probabil, se vor concretiza în schimbări ale directorilor deconcentratelor, conform noii reaşezări a Executivului. Situaţia este cu atât mai posibilă având în vedere faptul că, la alegerile europarlamentare din vară, UDMR a reuşit să atragă la nivelul judeţului Constanţa, voturile a 358 de alegători... deci resurse umane are. Având în vedere faptul că portofoliile de la Mediu, Sănătate şi Cultură au fost încredinţate unor reprezentanţi a UDMR, este foarte posibil ca directorii aflaţi în prezent în posturile de conducere ale instituţiilor judeţene, ce au fost susţinuţi de către PD-L, să-şi ia adio de la funcţii. Reamintim că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va fi condus de către fostul candidat la preşedinţie din partea UDMR, Kelemen Hunor, Ministerul Mediului şi Pădurilor de către Laszlo Borbely, iar Ministerul Sănătăţii de către Cseke Attila.

Banias nu ştia că este UDMR la Constanţa

În plan local, conducerea organizaţiei judeţene PD-L Constanţa nu pare dispusă să renunţe prea uşor la posturile de directori încredinţate membrilor săi, şi asta în timp ce reprezentanţii constănţeni ai UDMR şi-au pregătit deja o „schemă de personal".

Contactat telefonic, pentru a afla care va fi situaţia în ceea ce priveşte judeţul Constanţa, preşedintele organizaţiei judeţene a PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias, a părut că nici nu ştie despre faptul că UDMR ar avea reprezentanţi şi la Constanţa. „În principiu au existat unele discuţii la nivel conducerii partidului, însă la Constanţa situaţia va rămâne neschimbată întrucât UDMR nu are reprezentare la Constanţa", ne-a declarat democrat-liberalul. Reamintindu-i faptul că totuşi, la Constanţa, avem reprezentanţi ai UDMR, pedelistul a revenit asupra afirmaţiei iniţiale, precizând că în cazul acesta ar urma să se discute punctual asupra funcţiilor de conducere vizate şi de UDMR şi să se poarte negocieri.

UDMR Constanţa: „Este normal să ne punem oamenii"

Contactat telefonic pentru a clarifica situaţia care se va crea la nivelul a trei deconcentrate constănţene, după instalarea noului guvern, preşedintele teritorial al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Francisc Paloşi ne-a declarat că, dat fiind actualul context, în care maghiarii sunt la guvernare, este absolut normal ca şi instituţiile subordonate ministerelor în cauză să aibă directori din cadrul formaţiunii. „Este logic ca să avem oamenii noştri dacă sunt oameni buni. Tot ceea ce ne interesează pe noi este să facă treabă bună. Încă nu am discutat în amănunt subiectul schimbării actualilor directori de deconcentrate dar după Crăciun vom lua cu siguranţă în discuţie acest subiect". Cât despre oamenii care ar putea ocupa funcţiile din instituţiile din subordinea celor trei ministere cu demnitari aparţinând UDMR, Paloşi ne-a declarat că în acest sens are deja pregătiţi câte doi - trei oameni pentru fiecare dintre instituţii. „Încă nu vă pot da nume, nu ar fi corect încă. Dar după Crăciun o să îi prezint la centru pe cei care vor fi desemnaţi într-un final. Ei vor trebui de asemenea să arate ceea ce au de gând să realizeze în perioada următoare din posturile de conducere pe care le vor ocupa", a mai adăugat preşedintele teritorial. Tot Paloşi va fi cel care se va ocupa şi de directorii UDMR care vor fi instalaţi în fruntea deconcentratelor din celelalte judeţe pe care le are în subordine: Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi.

colaj_1.jpgCăpăţână nu se teme de schimbare

Unul dintre directorii-coordonatori ai instituţiilor care cad, în urma redistribuirii puterii, în ograda UDMR, este şi şeful Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dan Căpăţână. Numit în funcţie cu sprijinul şefului Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene PSD Constanţa - pe vremea când PSD era la guvernare - Căpăţână pare că nu se teme de schimbare. Şi asta probabil şi datorită faptului că şi-a dus foarte aproape de îndeplinire obiectivul pentru care a şi venit la conducerea SCJU: concesionarea, pe 15 ani, a serviciului de laborator al unităţii spitaliceşti. Reamintim că directorul-coordonator al SCJU, Dan Căpăţână, a fost, înainte de preluarea funcţiei în sectorul public, managerul reţelei de laboratoare Synevo - Medicover pentru regiunea de sud-est. Gurile rele spun că venirea sa la conducerea SCJU ar fi fost doar un „catalizator" în obţinerea acestui contract de către Synevo, directorul din sectorul public urmând să-şi reocupe, ulterior, funcţia de manager, din sectorul privat. Un argument în sprijinul acestor afirmaţii este că, aşa cum anticipam într-o ediţie anterioară desfăşurării licitaţiei, contractul a fost obţinut de Synevo, iar procedura este contestată în prezent de către trei operatori de servicii de analize de laborator.

„Acum, sincer, nu prea mă interesează contextul politic pentru că nu sunt membru de partid, însă dacă vor să aibă un profesionist la conducerea spitalului nu vor face o schimbare, dacă nu, asta e. Aşteptă să văd ce se întâmplă", ne-a declarat Căpăţână cu privire la potenţiala schimbare a sa din funcţie.

Se clatină fotoliile lui Balaban şi Dina!?

În pofida schimbării conducerii ministerului de resort, directorii din deconcentratele subordonate acestora nu se simt ameninţaţi. Probabil, bazându-se pe faptul că PD-L deţine supremaţia în actualul Executiv, nici în interiorul organizaţiei judeţene a PD-L nu s-a deschis vreo discuţie pe tema unor eventuale înlocuiri. Printre cei ce ar putea ceda conducerea instituţiei a cărei activitate o coordonează nu de prea mult timp se numără şi Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Constanţa. Acesta a afirmat că nu ştie nimic despre o eventuală înlocuire a sa cu o persoană propusă şi susţinută de UDMR. „Nu a fost nicio discuţie în acest sens. Există un protocol la nivel Central dar noi, cei din teritoriu, nu ştim amănunte. În principiu, nu mă aştept la o schimbare din funcţia pe care o deţin", ne-a declarat, încrezător, directorul DSP Constanţa, dr. Constantin Dina. De altfel, având în vedere preluarea portofoliului de la Sănătate de către un UDMR-ist, cel puţin teoretic, şi alţi directori ar trebuie să-şi simtă fotoliile clătinându-se. În această ipostază ar putea fi: Daniel Learciu, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, precum şi adjuncţii de la DSP - Cătălin Grasa, Mihaela Dinisov şi Adrian Pavlov.

Deocamdată, nici şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Gheorghe Balaban, nu a primit semnale potrivit cărora ar fi nevoit să renunţe la postul pe care doar ce-l primise (n.r pe 11 noiembrie anul curent s-a emis ordinul de numire în funcţie). După ce a aşteptat aproape un an ca să fie promovat, Balaban nici nu concepe ca visul său să se spulbere atât de repede. „Nu intră în discuţie aşa ceva (n.r. referire la o posibilă înlocuire a sa) pentru că la Constanţa nu există o activitate deosebită a UDMR. Dacă se negocia cu PNL, era altceva. Din discuţiile purtate cu colegii din ţară (n.r. referire la alţi directorii ai direcţiilor de cultură), aşa a reieşit", ne-a mărturisit, directorul Gheorghe Balaban. Nici la Mediu situaţia nu este foarte clară. Senol Zevri, directorul coordonator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului a declarat că nu ştie ce s-a negociat la nivel central. „Nu pot să spun nimic deocamdată. Nu ştiu de vreo negociere în acest sens. O să văd ce se va întâmpla", a declarat Zevri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • farmacist 07 May, 2010 09:20 Poate nu stiti dar exista si farmacisti unguri care va trateaza la nevoie, cand apelati la ei in farmacie....are importanta nationalitatea sau ce au in cap?
  • EU 28 Mar, 2010 22:31 CE SPAGA AI LUAT, CAPATANA?
  • dani 20 Jan, 2010 12:50 este inacceptabil. UDMR LA CONSTANTA?nu e suficient ca s-au intins intr o gramada de judete chiar si alea in care nu sunt maghiari "nici de leac". Scuze dar chiar este enervant. Cultura si Sanatatea adica trupul si sufletul, sau asa ceva...Ar trebui sa existe o limita la negocierile acestea intre PDL SI UDMR pentru functii, nu credeti?stiu ca presedintelui care si a vazut visul cu ochii nu i pasa dar ceilalti membrii PDL si conducerile locale PDL cum puteti sa lasati UDMR sa primeasca orice ar cere char daca e ilogic si nedrept. Inteleg disciplina de partid si ascultarea ordinelor lui Tata Basescu dar sa va lasati chiar in halul asta de umiliti?si prin voi ne umiliti si pe noi?indiferent ce simpatii politice avem suntem romani care pentru interesul national, general ar trebui sa facem totul, nu pentru interesele unei anumite minoritati care are si asa destule drepturi si oricum are tendinte centrifuge serioase!
  • eu 28 Dec, 2009 22:46 SA TRAITI BINE!... CONSTANTENI ATI VOTAT TRAIAN BASESCU (PD-L) SI NE CONDUC UNGURII! IMI VINE SA VA SCUIP IN OCHII, "DRAGI VECINI".
  • surmelis argentina pusa 28 Dec, 2009 16:08 UDMR-ul este mai aproape acum de ROMANIA ,decat PNL-istii NEO-LEGIONARI aliati cu PSD-istii TRADATORI. Ce vroia alianta PNL PSD ? O alta LOVITURA DE STAT ca in 1989 ??? Niciodata PNL-ul n-o sa mai ajunga la guvernare ,cat timp ii are in partid pe TARICEANU care a deturnat fonduri din bugetul statului roman prin primaria orasului HARSOVA de Constanta condusa de liberalul IONEL CHIRITA. Niciodata PNL-ul n-o sa ajunga la guvernare ,cat timp il are in partid pe "cel mai bogat om de afaceri" din Romania ,in persoana lui DINU PATRICIU,care a FURAT Romania cu ajutorul POLITICIENILOR CORUPTI. Tatal lui DINU PATRICIU,un afacerist prosper a furat Romania si apoi anchetat ,dar nu si pedepsit in dosarul "sondele deviate " din 1935.REGINA MARIA a platit cu viata ,faptul ca a fost implicata in descoperirea furturilor de petrol din acei ani. Se pare ca FIUL ii calca pe urme TATALUI infractor.Nu cred ca FIUL INFRACTOR va scapa nepedepsit si AVEREA NECONFISCATA ,cum a scapat cu multi ani in urma TATAL acestuia.
  • metin cerchez 24 Dec, 2009 10:54 va meritati soarta toti fraierii....traiti?bine...veti vedea voi
  • Sile this Millennium 24 Dec, 2009 10:21 Merry Christmas and a Wonder-full New Year!
  • Andrei 24 Dec, 2009 10:18 Nea Palos in locul tau nu m-as avanta in declaratii. Nici macar nu ai mandat sa faci asta. Udmr nu a obtinut la Constanta nici macar un vot pe fiecare sectie. Oricum stai linistit la guvernare nu o sa stati mai mult de 4 luni in Mai pd-l are 2 variante guvern minoritar sau cu PNL si voi udmr-istii o sa va carati. Auzi la el udmr la sanatate si cultura. Ce a ajuns tara asta sa spuna palos asta cu 350 de votanti ce sa facem in Constanta.
  • Simple presupuneri 24 Dec, 2009 09:02 Ce putea sa se scrie intr-un articol mai nimic concret. Culmea Cultura si Sanatatea la udmr????