Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:28 01 06 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica de pe trotuar Misterul din jurul Bisericii Izvorul Tămăduirii din Constanța. Se demolează sau nu lăcașul de cult?

ro

06 Jun, 2022 00:00 6337 Marime text
  • La slujba de ieri, duminică, 5 iunie 2022, au participat zeci de enoriași, unii confunzi de informația stipulată în spațiul public
  • „Pe 11 mai Arhiepiscopia Tomisului a solicitat și a primit din partea Primăriei Constanța o prelungire a termenului de punere in aplicare a sentinței judecatorești cu 30 de zile”
  • Judecătoria a obligat Arhiepiscopia să „desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanţa, B-dul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, jud. Constanţa, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“
 
Pe 14 martie 2022 ar fi expirat termenul legal prin care se putea demola Biserica de pe trotuar, așa cum este cunoscută de locuitorii din zonă. Iată că la aproape 3 luni de la acel moment, Biserica Izvorul Tămăduirii, de pe bulevardul Tomis, zona Macul Roșu, se află în centrul unei dileme. Se va demola sau nu lăcașul de cult? Răspunsul la întrebare nu este oferit clar de nicio parte implicată. 

 
La slujba de ieri, duminică, 5 iunie 2022, au participat zeci de enoriași, unii confunzi de informația stipulată în spațiul public. O bătrână a precizat că „este păcat să dărmi o biserică. Aici venim duminică de duminică și ne-am obișnuit. Părintele este bun și are har!”, a spus femeia. O altă persoană a spus că nu crede că acest lucru se va întâmpla. „Noi, credincioșii, suntem siguri că vor găsi ei acolo sus o soluție și ne vor lăsa biserica în pace. Mereu am respectat regulile, și când era covid, și acum stăm la distanță”, ne-a spus o altă femeie.
 
Întrebată municipalitatea dacă are vreo informație legată de demolare, reprezentanții Primăriei Constanța ne-au spus că „Pe 11 mai Arhiepiscopia Tomisului a solicitat și a primit din partea Primăriei Constanța o prelungire a termenului de punere in aplicare a sentinței judecatorești cu 30 de zile. Pentru alte detalii privitoare la demolarea bisericii, vă rugăm sa vă adresați reprezentanților Arhiepiscopiei”.
 
Întrebată Arhiepiscopia Tomisului, reprezentantul acesteia, Eugen Tănăsescu a reiterat ce a mai spus și în trecut. „Noi am spus de mult timp că o vom reloca”, însă nu a știut să ne spună și pașii și dacă urmează o demolare a actualului lăcaș de cult.
 

Relocare sau nerelocare...?

 
Povestea relocării nu este una nouă, iar în martie, tot reprezentanții Primăriei Constanța ne-au spus că speța se află la executorul judecătoresc și „Primăria nu are terenuri la disponibile și chiar daca ar avea trebuie respectată procedura de înstrăinare”, cu toate că Arhiepiscopia Tomisului preciza că sunt demersuri făcute la primărie pentru relocare.
 
La începutul lunii martie, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a răspuns cu privire la situația bisericii Izvorul Tămăduirii. A precizat că nu consideră că se va proceda la demolarea acesteia. „Nu se va întâmpla așa. Va fi relocată, am făcut demersurile și am găsit și locație”, a spus ierarhul. Conform celor declarate de ÎPS Teodosie, biserica se va muta în spatele blocurilor de la Macul Roșu, înspre cartierul Henri Coandă.
 

„Avem încredere că vă veți respecta propriile angajamente („Biserica va respecta legea”)” 

Reamintim că primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac i-a trimis o scrisoare deschisă ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului prin care îi solicită să pună în aplicare decizia instanței referitioare la Biserica Izvorul Tămăduirii din zona Macul Roșu din municipiul Constanța. Scrisoarea a fost făcută publică pe 14 februarie, cu o lună înainte de expirarea termenului.
 
Scrisoarea a venit și ca urmare a declarației făcută de ierarhul Tomisului. ÎPS Teodosie a afirmat că aceasta va fi relocată şi că nu crede că cineva are curajul să dărâme o biserică, iar preoţii se vor închide în biserică dacă se va decide dărâmarea.
 
ÎPS Teodosie, precizări importante despre biserica Izvorul Tămăduirii, din zona Macul Roşu

 
Redăm mai jos scrisoarea primarului Vergil Chițac: 
 

„Stimate domnule Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului,


Au trecut 10 ani de la construirea ilegală și fără autorizație, pe spațiul public, pe trotuar, în zona Macul Roșu, a unui imobil în care funcționează improvizat un lăcaș de cult, biserica „Izvorul Tămăduirii”, numită de către constănțeni “biserica de pe trotuar”. 

Instanța de judecată a decis definitiv „desființarea, de către Arhiepiscopia Tomisului, a lucrărilor de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanța, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roșu, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”. După cum vă este cunoscut, sentința a fost pronunțată la 13 decembrie 2021, care este “data rămânerii definitive a hotărârii”, iar termenul de 90 de zile expiră astfel la 14 martie 2022.


Mai mult, prin decizie judecătorească rămasă definitivă în urma apelului înaintat de Arhiepiscopia Tomisului, instanța autorizează Primăria municipiului Constanța, “să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire (…), în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei”.Constat că până în prezent nu au fost efectuate lucrările de desființare a acestei construcții realizate ilegal, iar din pozițiile exprimate public de către Dumneavoastră rezultă că nu aveți intenția de a pune în aplicare decizia instanței, creând premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate.


În acest context, am obligația, ca primar al municipiului Constanța, să vă înștiințez cu privire la consecințele neexecutării unei hotărâri judecătorești definitive și să vă atrag atenția că intrarea în legalitate și punerea în aplicare a acestei decizii, obligatorii pentru instituția pe care o conduc, se vor produce mai devreme sau mai târziu.


Nepunerea în aplicare a acestei decizii și tergiversarea intrării în legalitate pot conduce la degradarea imaginii Bisericii ca instituție și tensionarea relațiilor dintre comunitatea religioasă și restul cetățenilor acestui oraș.


Mizez pe buna credință a Dumneavoastră și a instituției pe care o conduceți pentru aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătorești. Recursul la soluții de forță, precum amenințarea potrivit căreia “preoții se vor închide înăuntru” în situația punerii în aplicare a deciziei, nu poate fi interpretat decât ca un îndemn la nesupunere și la încălcarea directă a legii, nu doar la nerespectarea ei.


Mă văd astfel nevoit să vă reamintesc totodată că “interesul comunității”, pe care îl invocați în dese rânduri, se bazează pe respectarea și aplicarea legii, aceasta având caracter obligatoriu și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii țării noastre.


“Dreptul la libertate religioasă al enoriașilor”, pe care îl invocați în mod tendențios, nu poate fi corelat unui abuz instituțional în formă continuată, precum construirea ilegală a imobilului și perpetuarea utilizării acestuia ca spațiu impropriu pentru funcționarea unei biserici, mai ales că acest fapt nu face cinste imaginii Bisericii Ortodoxe Române în secolul 21 și sabotează chiar prestigiul ei.

Stimate domnule Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului,

Vă invit astăzi, public la responsabilitate.Vă invit să puneți în aplicare decizia definitivă a instanței judecătorești privind desființarea lucrărilor de construcție la imobilul din zona Macul Roșu, construit ilegal pe trotuar, la Bulevardul Tomis nr. 322.

Vă invit să participați la efortul de modernizare a orașului nostru și să deveniți un exemplu pozitiv pentru întreaga comunitate.
Vă invit să sprijiniți efortul nostru comun de respectare și aplicare a legii, fără discriminările și cutumele locale specifice de evitare a acesteia, care ne lasă mereu la periferia civilizației.
Vă invit să găsiți formulele concrete optime pentru nevoile spirituale ale comunității locale, pe care pretindeți că le aveți în vedere, utilizând în mod creativ resursele existente ale Arhiepiscopiei.


Avem încredere că vă veți respecta propriile angajamente („Biserica va respecta legea”) față de enoriași și față de comunitate și că nu veți pune mai presus de lege ceea ce nici textele sacre nu au făcut-o vreodată. În caz contrar, vor avea de suferit tocmai aceia pe care pretindeți că îi apărați.

Cu stimă,
Vergil Chițac
Primarul Municipiului Constanța”

 

Dosarul din instanță

 
Amintim că prin hotarârea 8795/2020, din 16 octombrie 2020, Judecătoria Constanța, a admis cererea de chemare în judecată formulată de Primarul municipiului Constanţa în contradictoriu cu pârâta Arhiepiscopia Tomisului. Motivarea integrală poate fi citită mai jos:

Tribunalul Constanța explică decizia luată în dosarul Bisericii Izvorul Tămăduirii, din Constanța, cunoscută drept biserica de pe trotuar (DOCUMENT)

 
Pe cale de consecință, judecătoria a obligat Arhiepiscopia să „desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanţa, B-dul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, jud. Constanţa, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“.
 
Totodată, Primarul municipiului Constanţa a fost autorizat să „desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanţa, bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, jud. Constanţa, în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat“, potrivit minutei judecătorești.
 
Decizia a fost luată, potrivit datelor noastre, de judecătorul Ştefan Alexandru Toma, din Secţia civilă a Judecătoriei Constanța.
 
La tribunal, dosarul a fost soluționat de completul Apel Civil 8 al Secției I Civile a Tribunalului, format din magistrații Felicia Ivan și Ionela Daniela Faur.
 

 
PRECIZĂRI:
 


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
ÎPS Teodosie, despre demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii. Ce se va întâmpla cu lăcașul de cult (VIDEO)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii