Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:11 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Accident cu mai multe victime pe bulevardul I. C. Brătianu, din Constanța! Șoferul arestat cere să fie eliberat

ro

17 Sep, 2023 09:33 3984 Marime text
  • Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.


Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.09.2023 şi până la data de 12.10.2023 inclusiv, a inculpatului R.A.D., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de :
 
vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 1 și 4 din C. Pen. (în dauna persoanelor vătămate H. M. și L. P.A.),
 
vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2 și 3 din C.Pen. (în dauna persoanei vătămate S. M.L.),
 
părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, prev. de art. 338 alin. 1 din C.Pen. și
 
conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 2 din C. Pen.,
 
toate cu aplic art. 38 alin. 1 din C.pen. şi art. 41 alin. 1 din C.Pen.

În concret, în cauză s-au reţinut următoarele:

 

La data de 12.09.2023, în jurul orei 06:44, inculpatul R.A.D., ce avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice (urmare a depistării sale conducând sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive pe raza judeţului Prahova la data de 11.09.2023), a condus un autoturism marca Audi A6 pe bulevardul I. C. Brătianu din municipiul Constanţa, pe banda nr. 1, dinspre strada Alba Iulia către strada Dezrobirii.
 
Când a ajuns în apropierea intersecţiei de tip sens giratoriu cu strada Dezrobirii, din cauza nepăstrării unei distanțe de siguranță faţă de autovehiculele care circulau înaintea sa, a acroşat cu partea frontală a autoturismului partea din spate a unui alt autoturism, care circula regulamentar, proiectându-l înainte, astfel că acesta a acroşat ulterior un autobuz şi un microbuz.
 
Accidentul de circulaţie a fost soldat cu vătămarea corporală a celor patru pasageri din autoturismul condus de inculpat (ce nu au dorit să formuleze plângere prealabilă împotriva acestuia şi nici să fie examinate medico-legal), precum şi a unor pasageri din celelalte autovehicule implicate în accident, respectiv persoanele vătămate H.M. (ce necesită 10 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare), L. P.A. (ce necesită 6-7 zile de îngrijiri medicale pentru vidnecare) și S.M.L. (ce necesită 120 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare).

Inculpatul a părăsit locul faptei după producerea evenimentului rutier şi înainte de sosirea la fața locului a lucrătorilor de poliție.
 
El s-a prezentat ulterior, în aceeaşi zi, ora 17:50, la sediul Serviciului Rutier Constanţa, unde a recunoscut că a condus autoturismul şi că a produs accidentul de circulaţie.
 
A fost testat cu aparatul Drugtest, ce a indicat o valoare pozitivă pentru amfetamină şi metamfetamină, astfel că inculpatul a fost condus ulterior la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii prezenţei în sânge a substanţelor psihoactive.
 
S-a reţinut totodată că inculpatul R.A.D. a comis faptele reţinute în sarcină în stare de recidivă postcondamnatorie, respectiv în termenul de supraveghere al executării unei pedepse neprivative de libertate la care fusese condamnat ca urmare a comiterii unei infracţiuni de complicitate la tâlhărie.
 
La data de 13.09.2023 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.09.2023 şi până la data de 12.10.2023 inclusiv, faţă de inculpatul R.A.D.


Conform portalului instanțelor de judecată, șoferul arestat a contestat mandatul de arestare emis pe numele său, la Tribunalul Constanța. 

Oricare va fi decizia tribunalului, aceasta va fi definitivă.
 
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Magdalena Tiță, fosta șefă a Direcției pentru Cultură Constanța, condamnată pentru mită și obligată la muncă în folosul comunității! (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii