Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:09 20 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recomandări de la Poliția română pentru evitarea accidentelor rutiere

ro

16 Jan, 2016 16:25 968 Marime text
Conform Institutului Național de Meteorologie, pentru zona Dobrogei începând din seara de sâmbătă, 16 ianuarie, ora 20.00 și până duminică seara, 17 ianuarie, ora 20.00 a fost emis COD PORTOCALIU DE NINSOARE.

În această perioadă, poliţiştii rutieri  vor acționa, în special, pentru fluidizarea circulaţiei, prevenirea blocajelor rutiere şi a evenimentelor negative în punctele cu risc ridicat de accidente.

  Condiţiile meteo nefavorabile pot influenţa, negativ, desfăşurarea traficului rutier. Din această cauză, Serviciul Rutier Constanța recomandă conducătorilor auto „să nu se lase luați prin surpindere” și să țină cont de următoarele:
        - să-şi asigure o vizibilitate bună în habitaclul mașinii, prin curățarea parbrizului, geamurilor laterale şi a lunetei şi să aibă, în perfectă stare de funcţionare, sistemul de climatizare şi ștergătoarele de parbriz;
       - să adapteze viteza la condiţiile meteo şi de trafic, să circule cu viteză redusă, păstrând o distanţă corespunzătoare în mers, între autovehicule, şi să nu bruscheze comenzile mașinii;
      - să nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public,
      - să nu depăşească autovehiculele oprite, în coloană, la semafor şi să nu pătrundă în intersecţie, dacă, din cauza aglomeraţiei nu o pot traversa;
      - când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora;
       -  conducătorii auto trebuie să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip etc.).

        Totodată  în cazul căderilor de zăpadă, pentru a facilita intervenția utilajelor de deszăpezire vă solicităm să evitați parcarea autovehiculelor pe arterele înguste și să nu pătrundeți pe drumuri închise din cauza vremii nefavorabile.

Atenţie!

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligaţii se sancționează cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 105 lei.

În afară de sancţionarea cu amendă, va fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.

Anvelopele de iarnă nu se aseamănă cu cele de vară, deoarece au un profil lamelar special, pentru a asigura o aderență sporită, pentru toate tipurile de drum, în condiţii de iarnă (îndeosebi, drumurile acoperite cu apă, mâzgă, noroi, zăpadă sau gheaţă).

Cauciucul benzii de rulare al anvelopelor de iarnă rămâne moale şi flexibil, chiar şi la temperaturi scăzute, având astfel o aderență mai bună şi distanțe de frânare, mai scurte, pe suprafețe alunecoase, înzăpezite sau înghețate.

Elementele profilelor anvelopelor de iarnă sunt optimizate pentru a dispersa mai bine, mâzga şi apa. Acest tip de anvelope au șanțuri speciale şi caneluri tridimensionale, adaptate carosabilelor umede, din timpul iernii.

Anvelope de iarnă acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripționate pe lateral, cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S". Inițialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).

Anvelopele "all seasons" pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă ("M+S", "M.S.", "MS", "M/S" sau "M&S").
Recomandări pentru pietoni:

Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit mașinile.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii