Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:59 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatrul de Stat Constanța s-a pregătit pentru luna noiembrie. Spectacolele propuse publicului

ro

29 Oct, 2023 17:00 1114 Marime text
  • Weekend-ul viitor, la Teatrul de Stat Constanța debutează primul spectacol din luna noiembrie, fiind vorba despre „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”, primul spectacol jucat în premieră în stagiunea 2023 – 2024
  • Teatrul de Stat Constanța mai are programate pe agenda pentru luna noiembrie „Îndoiala” (sâmbătă, 11 noiembrie), „Seaside Stories” (sâmbătă și duminică, 18 și 19 noiembrie), „Universuri paralele” (sâmbătă, 25 noiembrie) și „Jocuri în curtea din spate” (duminică, 26 noiembrie)
 
Weekend-ul viitor, la Teatrul de Stat Constanța debutează primul spectacol din luna noiembrie, fiind vorba despre „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”, primul spectacol jucat în premieră în stagiunea 2023 – 2024.
 
Acesta va susținut atât sâmbătă, cât și duminică (4 și 5 noiembrie 2023), începând cu ora 19:00, în Sala Studio.
 
„Un tărâm al visului. Nostalgie după un trecut pe care nu l-am trăit. Sau pe care l-am uitat.
O curatoare de artă contemporană, fostă cântăreață în tinerețe, câștigă selecția pentru a reprezenta România la Bienala de Artă din Veneția, cu instalația ei performativă numită „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”. De-a lungul celor șase luni petrecute în Veneția, 10 performeri închiși în expoziție retrăiesc amintiri reale sau ficționale din istoria muzicii ușoare românești, petrecute (sau nu) la Mamaia, legate de vedete iconice, dar mai ales de destinele artistice mici, neîmplinite.
ATENȚIE! Unele scene pot contine efecte stroboscopice care pot afecta spectatorii fotosensibili”, precizează Teatrul de Stat Constanța pe site-ul oficial.
 
Distribuția acestui spectacol este formată din: Florin Aioane, Liliana Cazan, Dana Dumitrescu, Laura Iordan, Lucian Iftime, Cristiana Luca, Ecaterina Lupu, Luiza Martinescu, Ștefan Mihai, Ramona Niculae, Mirela Pană și Theodor Șoptelea.
 
În echipa de producție se află: Gabriel Sandu și Elena Morar (regizori), Miruna Croitoru (scenografie, video, lighting design), Alexandru Neș (sound design și adaptare muzicală), Stela Cocârlea (coregrafie), Inga Postolache (pregătire muzicală) și Nicoleta Ivan (asistență scenografie).
 
„10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia” durează 3 ore, cu pauză.
 
Celelalte spectacole din luna noiembrie ale TSC
 
Teatrul de Stat Constanța mai are programate pe agenda pentru luna noiembrie „Îndoiala” (sâmbătă, 11 noiembrie), „Seaside Stories” (sâmbătă și duminică, 18 și 19 noiembrie), „Universuri paralele” (sâmbătă, 25 noiembrie) și „Jocuri în curtea din spate” (duminică, 26 noiembrie).
 
Despre „Îndoiala”
 
Spectacolul este o adaptare a piesei scrise de John Patrick Shanley, fiind tradus de Eugen Gyemant.
 
„Îndoiala poate fi o legătură la fel de puternică și de eliberatoare ca certitudinea. Când ești pierdut, nu ești singur”, spune Părintele Flynn în predica sa care deschide spectacolul.
Piesa lui John Patrick Shanley a fost laureată în 2005 cu Premiul Pulitzer şi cu Premiul Tony. A fost ecranizată în 2008, în regia autorului, cu o distribuţie de excepţie: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams şi Viola Davis, primind mai multe nominalizări pentru Premiile Oscar.
Părintele Flynn şi sora Aloysius, directoarea şcolii parohiale ce funcţionează pe lângă biserica catolică St Nicholas dintr-un cartier al New York-ului, intră în conflict atunci când sora James observă şi raportează anumite indicii ale unui presupus abuz sexual al preotului asupra unui elev de culoare. Îndoiala nu este în niciun punct înlocuită de certitudine, ceea ce face ca spectacolul, ca şi piesa, să fie un pasionant studiu de caz asupra îndoielii. Îndoiala ca îndepărtare de certitudine, de credinţă, pentru a opera o necesară reconectare la prezent, la realitatea atât de schimbătoare a umanităţii.
 
Premiera a avut loc, conform site-ului TSC, pe data de 16 aprilie 2022, în regia Dianei Mititelu.
 
Actorii distribuiți sunt: Iulian Enache, Dana Dumitrescu, Cristiana Luca și Laura Iordan.
 
„Îndoiala” are loc sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 19:00.
 
Despre „Seaside Stories”
 
Producția Teatrului de Stat Constanța care a primit distincția de Cel mai bun spectacol în cadrul Galei Premiilor UNITER 2023 poate fi văzut de public în weekend-ul 18 – 19 noiembrie 2023, de la ora 19:00.
 
„SEASIDE STORIES, o succesiune de povești cu personaje diferite, cu întâlniri fulgurante, scurte momente intense decupate din viață, poate dintre acelea pe care le-am trăit cu toții, cu picioarele pline de nisip, cu pielea încrețită pe care soarele a uscat apa mării, cu simțurile percepând constant, dincolo de întâmplări, în background, fâșâitul valurilor, oglinda apei cu nuanțele ei niciodată aceleași, linia orizontului, liniștea adâncului, gustul sărat al aerului, mirosul algelor și scoicilor în putrefacție, muzica repetitivă a teraselor, culorile stridente ale jucăriilor de plajă. 
Substratul comun al poveștilor este acel sentiment al vacanței pe litoral, pe care îl împărtășesc, deși nu-l conștientizează întotdeauna, și cei ce locuiesc în apropierea lui, și cei ce revin aici an de an sau măcar din când în când.
Și în toate este Marea, ca un personaj mitologic care umple cu sensul ei toate poveștile. 
Seaside Stories ne fac să rememorăm propriile întâmplări, demult uitate, și să înțelegem ce ne ține sau ne readuce aici”, precizează Teatrul de Stat Constanța.
 
Protagoniștii acestui spectacol sunt: Liliana Ghiță, Mirela Pană, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Cătălina Mihai, Ecaterina Lupu, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela Velicu, Alina Manțu, Cristiana Luca, Lana Moscaliuc, Nina Udrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Alexandru Burcă și Anais Agi – Ali.
 
Spectacolul regizat de Radu Afrim durează 3 ore și a avut premiera pe 26 octombrie 2022.
 
Despre „Universuri paralele”
 
Spectacolul regizat de Radu Iacoban poate fi urmărit sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 19:00.
 
Spectacolul se constituie într-o autopsie a tragediei, investigând, cu meticulozitate, cu empatie și cu umor, profunzimile durerii și felul în care personajele implicate gestionează diversele ei faze.
 
Piesa lui David Lindsay-Abaire a fost premiată în 2007 cu Pulitzer, iar în 2010 a fost ecranizată, cu Nicole Kidman în rolul principal. 
 
Distribuția este formată din: Mihaela Velicu, Cătălina Mihai, Ecaterina Lupu, Lucian Iftime, Lana Moscaliuc, Theodor Șoptelea și Cătălin Bucur.
 
Despre „Jocuri în curtea din spate”
 
„Jocuri în curtea din spate” este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe! Piesa s-a bucurat de un succes enorm atât în Israel, cât și în alte țări în care a fost montată, mai ales pentru că transpune o poveste adevărată, a procesului agresorilor în cazul unui viol asupra unei adolescente de 14 ani, întâmplat într-o comunitate rurală din nordul țării. Cazul i-a șocat pe israelieni, iar achitarea inițială a făptașilor a declanșat proteste masive în toată țara. Publicitatea din jurul procesului a determinat mai multe femei să capete curaj și să raporteze diverse forme de agresiune ținute sub tăcere.
 
„Jocuri în curtea din spate” a fost jucat în premieră pe 29 februarie 2020 și poate fi văzut sau revăzut duminică, 26 noiembrie, de la ora 19:00.
 
Cristiana Luca, Ecaterina Lupu, Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Theodor Șoptelea și Ștefan Mihai sunt actorii din acest spectacol.
 
Diana Mititelu este regizoarea, ea primind premiul pentru debut pentru regia specatcolului, în cadrul Galei Premiilor UNITER 2020.
 
Citește și:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii