Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:36 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spectacol aviatic de senzatie pe plaja Mangalia

ro

25 Aug, 2008 00:00 1698 Marime text
Atasamente: 1219607807.pdf
1219607807.jpg

Plaja Mangalia a gazduit, in acest week-end, unul dintre cele mai spectaculoase programe aviatice - o noua editie a evenimentului Tuzla Fly In, organizat de Regional Fly Services - Aerodrom Tuzla, cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta si Primariei Mangalia.

Cea de a treia editie a manifestarii, organizata pentru prima data in Mangalia, a oferit publicului - turisti si localnici aflati pe plaja - un spectacol de zile mari, in care au evoluat piloti romani si straini, dar si parasutisti experimentati, care au aterizat la punct fix, chiar langa cei ce faceau plaja. Au zburat pe cerul Mangaliei formatia franceza de acrobatie Real Weber (REVA) - avand ca piloti pe Frederic Schwebel, Arnaud Moynet si Xavier Fontaneau, echipa Iacarilor Acrobati, formata din Ioan Postolache si Dan Stefanescu - care opereaza sub licenta Regional Air Services, Lotul National de Acrobatie Hawks of Romania, campionul mondial Jurgis Kairys (Lituania) si campionul Zoltan Veres (Ungaria). Intre aceste demonstratii, spectatorii au putut aplauda parada aeronavelor, formata din avioane de tip AN2, DA 20 (katana) si DA 40, BN 2, Piper PA 34, Wilga si Cessna 182. Loopinguri spectaculoase, in avioane de 350.000 de euro bucata, fum special, care a "desenat" pe cerul Mangaliei cercuri si bucle imposibile, elemente de zbor unice (putini dintre pilotii lumii pot efectua astfel de "intoarceri"), elicoptere si avioane care au trecut la cativa metri deasupra sutelor de spectatori. Intr-un cuvant, un show total, oferit de Regional Fly Services - Aerodrom Tuzla. Pilotii romani au varste cuprinse intre 23 si 28 de ani. Sunt acrobati desavarsiti, insa, recunosc organizatorii, meseria de pilot trebuie popularizata: "Occidentul a inteles ca aviatia reprezinta unul dintre domeniile in care merita sa investeasca. Noi mai asteptam si acum oameni cu bani, care sa ne ajute cu sponsorizari, pentru ca aviatia romana este intr-o situatie destul de dificila". Drept "bonus", unii dintre cei mai buni parasutisti ai Aerodromului Tuzla, coordonati de instructorul Adrian Constandache, au aterizat in zona falezei din Mangalia, chiar in mijlocul turistilor.

Salariul unui pilot profesionist incepe de la 5.000 de euro

Managerul general al Romanian Airport Services, Dorin Ivascu, ne-a declarat ca, la Tuzla, oricine poate efectua cele 45 de ore de zbor, alaturi de cele circa 200 de ore de teorie, pentru a-si obtine brevetul "privat pilot license": "Este vorba despre scoala de piloti privati - ore teoretice si practice, care costa circa 6.400 de euro. Din luna septembrie, speram sa deschidem, la Tuzla, o scoala de zbor profesionist. Cei ce iubesc meseria de pilot, care si in Romania este destul de banoasa, pot urma apoi un curs profesionist: zbor instrumental, zbor din motor, modalitati de colaborare cu pilotul din carlinga", afirma Dorin Ivascu. Scoala de zobor profesionist este circa 34.000 de euro. In schimb, salariul unui pilot profesionist, aflat la inceputul carierei, ajunge la 4 - 5.000 de euro. La Tuzla, turistii pot sari si cu parasuta, in tandem - costul unui salt este de 165 de euro. "Este primul pas in cazul in care vrei sa iti testezi rezistenta la inaltime. Daca rezisti si vrei sa mergi mai departe, poti urma cursuri de parasutism, dar numai in urma unui control medical", afirma Dorin Ivascu. Noutatea pe care a pregatit-o publicului Aerodromul Tuzla in acest an este colaborarea cu cei de la Catapulta Records, care care au oferit, sambata, de la ora 19.00, un concert chiar pe plaja Laguna din Mangalia, in zona de survol si acrobatie a aeronavelor. Au urcat pe scena Timpuri Noi, Nightlosers si Luna Amara. Pe plaja, Regional Air Services a deschis publicului, cu aceasta ocazie, un "aero-bazar", o expozitie statica, standuri pentru afaceri de aviatie, parasutism, o zona de filmare dedicata aviatiei. Anul acesta, tema propusa pentru discutii de Aerodromul Tuzla a fost "Extinderea nisei aerotaxi in Romania". Ziua de duminica s-a incheiat, la Tuzla, cu un Hangar Party, la care, beneficiind de un sistem de sonorizare unic in tara, oferit de Catapulta Records, diversi DJ au mixat intr-un decor nonconformist, intre avioane.

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii