Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soprana Armine Khachatryan din Armenia a înregistrat albumul cu muzică liturgică „Osana Celui dintru Înălţime“ (galerie foto)

ro

15 Aug, 2018 00:00 1860 Marime text

Soprana armeană Armine Khachatryan, cunoscută publicului constănţean pentru recitalurile pe care le susţine pe scenele tomitane cu prilejul a diferite evenimente culturale, a înregistrat, un compact disc cu muzică liturgică, „Osana Celui dintru Înălţime“. Acompaniamentul la orgă a fost realizat de pianista Andrada Ştefan. 
 
Apariţia materialului discografic s-a realizat cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţiei Sale Episcopul Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România şi cu sprijinul oferit de Radio România Constanţa şi teatrologul Anaid Tavitian. Mulţumiri speciale echipei Radio Constanţa: Steliana Bajdechi - realizator, Elena Ionescu - operator şi Florin Stăruială - inginer sunet. Mulţumirile sopranei Armine Khachatryan se îndreaptă şi către Arecnaz Tatosian.
 
O parte dintre cele 11 cântece de pe album au fost cântate de soprana Armine Khachatryan în cadrul recitalului de muzică religioasă pe care l-a susţinut în Catedrală Armeană din Bucureşti, la invitaţia organizatorilor Festivalului „Strada Armenească“, ediţia a V-a, eveniment care s-a desfăşurat în perioada 3-5 august 2018.
 
Pe 31 mai, la Muzeul de Artă Constanţa, soţia preotului Oshakan Khachatryan, care slujeşte la Biserica Armeană „Sfânta Maria“ Constanţa, a susţinut un recital de cântece patriotice, acompaniată la pian de Andrada Ştefan, pentru a marca centenarul primei Republici Armene.
 
Soprana Armine Khachatryan s-a născut pe 15 aprilie 1986, în Armenia. Între anii 2001-2004 a studiat, la colegiul de specialitate, muzică vocală şi corală. A absolvit şcoala în anul 2004 şi, în acelaşi an, a fost admisă la Conservatorul de Stat Komitas din Erevan (THE KOMITAS STATE CONSERVATORY IN YEREVAN) şi a obţinut titlul de soprană. Pentru prima oară, Armine Khachatryan a urcat pe scenă la vârsta de 7 ani, participând la festivalul internaţional pentru copii „Amadeus” şi câştigând premiul pentru cea mai bună interpretare la concursul de cântece sacre (liturgice). În 2007 a întreprins turnee muzicale într-o serie de oraşe din Siria: Alep, Damasc, Latachia, etc. A cântat mai mulţi ani (2005-2012) în corul bisericii „Sf. Ioan Botezătorul din Erevan“, ca solistă, iar în prezent (din 2012) continuă să cânte în corul Bisericii Armene „Sfânta Maria“ din Constanţa. A susţinut concerte şi prezentări în oraşe din România, dar şi din Armenia, cu prilejul diferitelor sărbători, aniversări şi evenimente culturale.
 
Licenţiată a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, pianista Andrada Ştefan este absolventă a studiilor de Masterat în Stilistica Interpretării Muzicale - specializarea Pian, la aceeaşi Academie din Cluj în anul 2012. În prezent este profesor de pian la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa, oraşul său natal, şi maestru corepetitor la Teatrul Naţional de Opera şi Balet “Oleg Danovski” Constanţa. În palmaresul său figurează importante premii la concursuri naţionale şi internaţionale: „Pro Piano”, „Primăvara artelor”, „George Georgescu”, „Duo Pianistic”, olimpiade naţionale de interpretare. A participat la cursuri de măiestrie pianistică susţinute de Cordelia Hofer şi Alexander Mullenbach din Salzburg - Austria, Georg Sava, Berlin - Germania.
 
Are o bogată activitate artistică mai ales ca şi pianist acompaniator sau membru în formaţii camerale, concretizată prin numeroase recitaluri şi concerte.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii