Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Omul care a pus România pe harta oceanografiei. 144 de ani de la nașterea savantului Ioan Borcea

ro

13 Jan, 2023 00:00 1074 Marime text
  • Ioan Borcea a studiat în Franța, la Universitatea din Sorbona
  • El devenea membru corespondent al Academiei Române în anul 1919, iar 16 ani mai târziu, membru fondator al Academiei de Științe din România și al unor societăți de științe din țară și străinătate
  • De numele său se leagă și înființarea Stațiunii Zoologice Marine de la Agigea, al cărei director a fost în perioada 1926-1936
 
Ioan Borcea s-a născut în urmă cu 144 de ani, pe 13 ianuarie 1879, în comuna Buhoci din județul Bacău, și a murit la data de 30 iulie 1936, la 57 de ani, în Agigea.
 
El a fost un zoolog român, membru corespondent al Academiei Române, specialist în fauna Mării Negre, care și-a dedicat viața cunoașterii ecosistemelor marine, fiind, de asemenea, fondatorul oceanografiei românești și al Stațiunii de Cercetări Maritime de la Agigea.
 
Despre el, C. Motaș scria:
 

„Borcea a fost un profesor excelent care a susținut catedra aproape un sfert de secol și un savant de primul rang care a desfășurat o activitate științifică dintre cele mai vii în aproape toate ramurile zoologiei teoretice și aplicate. Cele aproximativ 100 de lucrări valoroase publicate în străinătate sunt o strălucită mărturie”.

 
Ioan Borcea a început studiile liceale la Liceul Național din Iași și le-a terminat la Liceul Internat în anul 1897, ieșind șef de promoție.
 
Tot în Iași a urmat Facultatea de Științe, secția de Științe Naturale. În anul 1900 obținea diploma de licență în științele naturii și devenea profesor la Catedra de Morfologie animală a lui Paul Bujor.
 
Și-a continuat studiile în Franța, fiind bursier al Fondului „Vasile Adamachi”, la Universitatea Sorbona din Paris. Acolo a dat examenul de licență (1903) și doctorat (1905).
 
Între anii 1912-1936, a fost pe rând, preparator, conferențiar și profesor la Universitatea din Iași.
 
El devenea membru corespondent al Academiei Române în anul 1919, iar 16 ani mai târziu, membru fondator al Academiei de Științe din România și al unor societăți de științe din țară și străinătate.
 
În plus, a fost decan al Facultății de Științe a Universității din Iași și director al Muzeului de Istorie Naturală din Iași.
 
De numele său se leagă și înființarea Stațiunii Zoologice Marine de la Agigea, al cărei director a fost în perioada 1926-1936.
 
Ioan Borcea a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Montpellier, Franța.
 
Cea mai importantă realizare a sa, Stațiunea Zoologică Marină de la Agigea, a fost descrisă în volumul „Cutreerând Dobrogea meridională” a lui R.I. Călinescu:
 

„Acum 9 ani, pe locul unde azi ea se ridică maiestoasă, nu era decât un câmp acoperit cu dune care cutropeau şi aproape acopereau dinspre mare, o clădire scundă şi ruinată, rămasă din timpul ocupaţiei germane. Bălăriile înalte până la brâu, care creşteau pretutindeni din abundenţă, acopereau cu grijă aceste ruşinoase resturi din timpul răsboiului. Șerpi, broaşte, ţestoase, popândăi, dihori şi vulpi se furişeau nestânjenite de nimeni prin acest paradis al singurătăţii.
Spre mare, doar câţiva pescari lipoveni care trăiau ca troglodiţi în peştera săpată în lutul ţărmului, mai tulburau din când în când, cu cântecele lor tărăgănate, liniştea scurtului popas al păsărilor călătoare. Dar acest singuratic paradis al stepei, avea marea calitate de a cuprinde, într-un spaţiu relativ mic, o variaţie infinită de condiţii de viaţă animală, terestră şi mai ales marină – unde fără o anumită pregătire technică se putea strânge de către oricine un important şi variat material de studiu.
Într-un cuvânt, toate condiţiile necesare pentru fundarea unei staţiuni zoologice.
Trecând într-o zi pe aici, dl. Prof. Ioan Borcea, directorul Laboratorului de Zoologie al Universităţii din laşi care lucrase în diferite laboratoare şi staţiuni zoologice din streinătate - a fost isbit de diversitatea condiţiilor de viaţă din acest punct şi s-a hotărît a înfiinţa aici o staţiune zoologică căreia i-a şi pus bazele la 1 Martie 1926, când guvernul de-atunci a recunoscut oficial înfiinţarea acestei instituţii.”

#DobrogeaDigitală Ioan Borcea, fondatorul Staţiunii de Cercetări Maritime de la Agigea

#DobrogeaDigitală „Cinstirea memoriei profesorului Ioan Borcea“ (1879-1936). Despre fondatorul Stațiunii Zoologice Marine de la Agigea

 

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii