Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oana Calusa, fostă jurnalistă din Constanța, s-a întors acasă și a lansat romanul „#iubire” (galerie foto)

ro

15 Jul, 2016 00:00 5336 Marime text


Oana Calusa a revenit pe pământurile natale pentru a-și lansa cartea „#iubire”.
 
Ieri, la Muzeul de Artă din Constanța, a avut loc lansarea volumului de proză „#iubire“, semnat de fosta jurnalistă Oana Calusa, care, acum câțiva ani, scria pentru cotidianul ZIUA de Constanța. La eveniment au fost prezenți dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța, scriitorul și criticul Ovidiu Dunăreanu, prieteni, apropiați și cititori ai autoarei.
 
Evenimentul a debutat cu un moment artistic susținut de elevi ai Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” și tineri talentați pasionați de muzică: Sunghi Park, cu „Mazurka”, de Baklanova, Angelo Mădălin - „Csárdás”, de Monti, Sioki Kim - „Perpetuum Mobile”, Irina Leșanu - „Perpetuo”, de Mury, Maximilian Banu - „Serenada”, de Schubert, și „Preludiu”, de George Enescu, și Alexandru Bogdan Secara, care a destins atmosfera cu o fabulă.


 
Oana Calusa este o fostă jurnalistă din Constanța, stabilită acum în Scoția. Cu ceva timp în urmă, a debutat cu un volum de poezii, „Monolog despre firul de iarbă”, iar acum a revenit acasă pentru a lansa o nouă carte, intitulată „#iubire”.
 
Volumul de proză proaspăt ieșit de sub tipar este o scriere cu accente realiste, cu final deschis, care surprinde drama existenţială a unor personaje ancorate puternic în peisajul românesc actual. Actul narativ pendulează între ficţiune şi real. Romanul abordează teme de meditaţie, precum tragismul condiţiei umane, profanarea sacrului, ratarea eului, tema eşecului, dar şi tema salvării prin iubire.
 
Titlul „#iubire” surprinde prin introducerea simbolului „#”, transpus din spaţiul virtual în spaţiul literar, conferind originalitate cărţii și, în acelaşi timp, fiind un element care incită cititorul.
 
Referindu-se la romanul lansat, dr. Doina Păuleanu a afirmat că „#iubire este o carte complexă, care creionează foarte bine sufletul femeii”.
 
Apreciind iscusința și rafinamentul tinerei autoare, Ovidiu Dunăreanu a recunoscut că „Oana Calusa este un prozator talentat, ce se înscrie în spațiul autorilor autentici și care a reușit să scrie cu o sensibilitate deosebită despre dragoste și despre dramele interioare ale unor personaje din contemporaneitate”. Acesta a adăugat că „#iubire este o carte specială ce are ca miză un neîncetat joc al dragostei”.
 
La final, criticul i-a recomandat prozatoarei să iasă din zona subiectelor intimiste și să ia în piept subiecte mai puternice, pentru a le aborda pe măsura talentului pe care-l posedă.
 
La rândul ei, autoarea a mărturisit că și-ar dori ca mesajul acestei cărți să ajungă la sufletul tuturor și speră că persoanele care vor lectura romanul vor prelua acest simbol, „#iubire”, ce reunește realitatea contemporană, trăirile profunde ale personajelor, dramele lor interioare și valorile pe care le poartă aceştia în suflet - iubire, bunătate, credință.
 
Oana Calusa a precizat că „romanul conține concepte realiste și surprinde drama unor personaje recrutate din realitatea contemporană”. Totodată, aceasta a remarcat faptul că poveștile din spatele coperții descriu „o lume tristă, unde personajele își trăiesc fatalismul tratabil numai prin iubire”.
 
În ceea ce privește sesizările făcute de cititorii cărții, în special de Doina Păuleanu și de criticul literar Ovidiu Dunăreanu, autoarea a destăinuit  că, într-adevăr, finalul romanului este deschis și că a lăsat intenționat la sfârșitul cărții câteva pagini albe, în speranța că unii cititori își vor face adnotări, își vor înșira impresiile post-lecturare sau, de ce nu, vor continua povestea într-o manieră proprie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii