Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:07 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Ni Hao, China! De la proverbe și ghicitori la… fapte de viață!”, o carte despre orizonturile chinezești, semnată de Traian Brătianu (galerie foto)

ro

29 Oct, 2018 00:00 2591 Marime text
În weekendul ce a trecut, jurnalistul constănțean Traian Brătianu și-a lansat cartea „Ni Hao, China! De la proverbe și ghicitori la… fapte de viață!”. La evenimentul care a avut loc în sala „Liliana Lazia” din cadrul Bibliotecii Județene „I.N. Roman“ Constanța au fost invitați toți iubitorii de frumos, de cultură, dar și toți cei curioși să afle impresiile despre China ale lui Traian Brătianu, acolo unde acesta a făcut două călătorii, în calitate de delegat.
 
La eveniment au participat directorul bibliotecii, Corina ApostoleanuFlora Munteanu și mulți apropiați ai autorului, scriitori și profesori.
 
În prima parte a evenimentului s-a vorbit despre scriitorul cărții „Ni Hao, China! De la proverbe și ghicitori la… fapte de viață!”, Traian Brătianu, s-au aflat detalii prețioase despre cele două călătorii pe care le-a făcut acesta în China, vizite din care a rezultat această carte ce cuprinde detalii despre cultura, tradițiile, obiceiurile, mâncarea, viața și proverbele acestei țări.
 
Moderatorul lansării, Flora Munteanu, a vorbit despre cartea lui Traian Brătianu și despre perspectiva autorului asupra subiectului acesteia, dar și despre omul, jurnalistul, scriitorul Traian Brătianu.
„Este o carte care nu te obosește, care te trimite la noțiuni fundamentale”, a precizat Flora Munteanu.
 
În continuarea evenimentului a luat cuvântul directorul Bibliotecii Județene „I.N. Roman”, Corina Apostoleanu, care a ținut să îl menționeze pe primul scriitor român care a vorbit vreodată despre China, Nicolae Milescu Spătaru. 
 
Despre cartea semnată de T. Brătianu, aceasta a precizat: „Contactul cu lumea asiatică există și în această carte. Călătoriile pe care le-a făcut autorul sunt prilejul de a descrie lumea chineză, a modului de a trăi, de a gândi, care e simbolistica țării, cum sunt orașele, cum sunt oamenii. Perspectiva ziaristului se vede în acest volum. În acest jurnal de călătorie, limbajul jurnalistic se îmbină foarte bine cu subiectul. Suntem martorii amintirilor domnului Traian Brătianu”, a declarat Corina Apostoleanu.
 
În cadrul evenimentului s-a analizat, pe scurt, aproape fiecare capitol al volumului. Președintele Clubului Umoriștilor Constănțeni, ing. Dan Norea, un apropiat al autorului, a menționat că, pe lângă detaliile despre călătorii, a remarcat proverbele regăsite în paginile cărții.
 
Dana Brăzanu a transmis și ea câteva cuvinte în cadrul lansării, din partea Dianei Dobrița Bîlea, care nu a putut fi prezentă la eveniment. „Cartea e un melanj de cultură. Expunerea este făcută ca o suită de reportaje, fiecare titlu poartă o cugetare care dă tonul relatării“, a transmis aceasta.
 
Pe toată perioada expunerilor de idei din cadrul lansării, pe fundal s-a putut auzi muzică orientală chinezească.
 
„Acest popor știe să îmbine lucrurile bune și din socialism și din capitalism. Țara asiatică este fabuloasă. Ea s-a dezvoltat în ultimii 20 de ani. Chinezii par la prima vedere rigizi, necomunicativi, închiși, dar dacă te apropii de ei, ies la iveala. (…) Deosebirea dintre proverbele noastre și ale lor este că ei le pun și în practică, le aplică. (…) Cartea e și rodul zecilor de cărți pe care le-am citit despre China, al multelor recepții la care am participat, nu numai al celor două călătorii pe care le-am făcut în China“, a spus Traian Brătianu.
 
Invitați la eveniment au fost și prof. univ. dr. Olga Duțu și Ananie Gagniuc, care l-au felicitat pe autor pentru ideea de a scrie această carte.
 
Pentru documentare, Traian Brătianu a studiat cărți de filosofie, geografie, etnografie, istorie, de unde a preluat „fructe” ale lumii chineze. „Ni Hao, China! De la proverbe și ghicitori la... fapte de viață!” cuprinde și pilde, legende și câteva povestiri ale autorului din călătoriile sale în China. Traian Brătianu își invită cititorii fideli și nu numai să îl însoțească cu gândul în această lume diferită.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii