Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:32 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”

ro

23 Mar, 2024 14:42 576 Marime text

Sursa foto: Facebook/ MNIR


 
  • Lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”, autor Dan Antoniu, la Muzeul Național de Istorie a României.
 
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) va găzdui lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”, autor Dan Antoniu. Evenimentul va avea loc joi, 28 martie a.c., începând cu ora 12ꓽ00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București.
 
Lansarea cărții va avea loc în prezența autorului, iar în cadrul evenimentului vor lua cuvântul: Comandor aviator dr. Aurel Pentelescu, General aviator Victor Strîmbeanu, președintele asociației „Liga Aeriană Română” și General aviator Iosif Rus, președintele de onoare al Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (A.R.P.I.A.).

Cu o înaltă încărcătură istorică și emoțională, lucrarea aduce în memoria colectivă fapte de eroism ale luptătorilor români ce au făcut parte din „Grupul 7 Vânătoare”, singura unitate a Aeronauticii Române care a reușit performanța de a evada la 23 noiembrie 1942 de pe aerodromul Karpovka de lângă Stalingrad, încercuit de Armata Roșie. Este redată activitatea zilnică a Grupului, de la înființare, 1 iunie 1940, până la desființare, 29 februarie 1945, completată cu relatări personale și declarații ale luptătorilor privind confruntările aeriene purtate cu inamicul sovietic și cel american, luptând, în permanență, în inferioritate numerică.
 
Dan Antoniu, autorul, este istoric, membrul al Diviziei pentru „Istoria și Filozofia Științei și Tehnicii” din Academia Română. Cu o activitate publicistică de amploare, acesta este autorul mai multor lucrări de istorie aeronautică, volumul „Industria Aeronautică Română IAR 1925-1948”, 2020, fiind premiat în anul 2022 de Academia Română cu Premiul „Petre Sergescu”.
 
De asemenea, a publicat mai multe articole în reviste de specialitate românești și străine. Totodată, Antoniu a participat la realizarea unor filme documentare cu privire la istoria aeronauticii române.

Accesul la eveniment este gratuit.

Citește și
Expoziție dedicată pașaportului românesc, la Muzeul Național de Istorie a României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii