Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:09 18 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Muzeul de Artă Populară Cocoşul de Horezu, iile în miniatură şi „pietrele de hârtie“, printre atracţiile Târgului de Mărţişoare (galerie foto)

ro

28 Feb, 2017 00:00 1352 Marime text
Viu colorate, mai mici sau mai mari, de pus în piept sau de purtat la gât, mărţişoarele vestitoare de primăvară sunt vedetele acestor zile, fiind o punte de legătură între contemporaneitate şi tradiţie.
 
Puteţi găsi aceste mici obiecte, însoţite de firul alb-roşu, purtător de semnificaţii, la cea de-a XIV-a ediţie a Târgului de Mărţişoare, organizat de Muzeul de Artă Populară Constanţa, în perioada 27 februarie - 1 martie. 
 
În 2017, mai mult decât în alţi ani la Târgul de Mărţişoare, motivele tradiţionale au revenit în actualitate. Este vorba în primul rând despre „iile“ în miniatură, confecţionate de lut, şi pictate în culori şi motive. Printre simboluri arhaice readuse la viaţă se numără şi faimosul cocoş de Horez, care semnifică biruinţa luminii asupra întunericului.
 
Hârtia este un alt material la care făuritorii de mărţişoare au apelat şi anul acesta, predominantă fiind tehnica quilling. Însă noutatea acestor ani este prezenţa „pietrelor de hârtie“, viu colorate, în... ape, perfecte pentru bijuterii de efect numai bune de purtat pe post de mărţişoare.
 
Împletite, croşetate, realizate din ghinde, flori uscate, scoici, piele, mărgele sau lână, pictat în diverse culori, poleite cu foiţă de aur, mai mari sau mici şi de forme diferite, realizate cu drag şi migală, mărţişoarele prezentate la târgul de la Muzeul de Artă sunt, cu siguranţă, o alternativă la obiectele care sfidează bunul-gust şi care se găsesc din abundenţă prin oraş.
 
Dacă vă place tradiţia, vizitaţi Târgul de Mărţişoare de la Muzeul de Artă Populară, în această marţi, dar şi pe 1 martie, între orele 8.30 şi 18.30. Și, nu uitaţi, „cine poartă mărţişoare nu va fi pârlit de soare“.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Citeşte şi: 

Încă nu aţi găsit mărţişorul perfect?! Nu-i nimic, se deschide târgul de la Muzeul de Artă Populară
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii