Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:37 02 04 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ionuţ Galani - „Viaţa mea a fost mai bogată pentru că l-am cunoscut pe Jean Constantin“ Eveniment editorial în comunitatea elenă din Constanţa (galerie foto)

ro

11 Aug, 2014 00:00 4819 Marime text
Teatrul Elpis a găzduit, sâmbătă, un eveniment important pentru comunitatea elenă Elpis din Constanţa. Carmen Zamfirescu şi-a lansat volumul „Careul de aşi, între distincţie şi aristocraţie“, lucrare ce evocă personalităţile a patru mari figuri ale culturii româneşti de origine greacă din Constanţa: Jean Constantin, Hristu Nicolaide, Cornel Stavru şi Gheorghe Vitanidis.
Lansarea a fost marcată de numeroase şi emoţionante aduceri aminte ale celor care i-au cunoscut pe actorii Jean Constantin şi Hristu Nicolaide, pe tenorul Cornel Stavru şi pe regizorul Gheorghe Vitanidis. „«Careul de aşi, între distincţie şi aristocraţie» rămâne cartea mea de suflet. E un semn de mulţumire adus acestei ţări, Grecia, care a dat cultură în toată Europa. Este o mulţumire adusă de mine comunităţii elene Elpis din Constanţa“, a mărturisit Carmen Zamfirescu. Autoarea a menţionat că va exista şi un volum II al lucrării, iar în acest sens, i s-a sugerat să scrie şi despre Chiril Economu, Atena Demetriad, Ion Sideri şi Nicu Constantin, de asemenea reprezentanţi de seamă ai comunităţii elene din Constanţa.

„Cel mai mare dintre foşti, cel mai buni dintre actuali“cultur

Evenimentul de sâmbătă a reunit numeroşi membri ai comunităţii de greci din Constanţa, printre care Nicolae Chirea, preşedintele comunităţii elene Elpis, Anton Antoniadis, fiul regretatului Eftimie Antoniadis, fostul preşedinte al comunităţii, Despina Hagiu, cunoscutul interpret de muzică grecească Ionuţ Galani şi tatăl său, Dumitru Galani, cel din urmă prieten, vreme de 30 de ani, cu actorul Jean Constantin.

„De la Jean am învăţat să fiu om, să fiu corect, să fiu parolist. Viaţa mea a fost mult mai bogată pentru că l-am cunoscut pe Jean Constantin“, a mărturisit, vizibil emoţionat, Ionuţ Galani. De altfel, întregul eveniment a stat, cumva, sub semnul emoţiei, cei prezenţi readucând în actualitate cele mai frumoase momente pe care le-au petrecut cu cei patru greci evocaţi în „Careul de aşi“.
În această notă, Dumitru Galani a povestit întâmplări petrecute alături de Jean Constantin fie în spitalul de ortopedie, fie la un pahar de ţuică. „A fost cel mai mare dintre foşti, cel mai buni dintre actuali“, a declarat Dumitru Galani, subliniind inconfundabilul simţ al umorului de care a avut parte Jean Constantin.
La eveniment a fost prezent şi fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, actual candidat PMP la proximele alegeri prezidenţiale. El nu a făcut declaraţii de ordin politic, ţinând în schimb să amintească bunele relaţii pe care, în calitate de diplomat, le-a avut întotdeauna cu omologii săi greci.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 15 Aug, 2014 11:42 Este revoltator ca sub pretextul evocarii unor personalitati ale Constantei,de origine greaca,organizatia PMP Constanta a avut o intrunire politica , ducind in eroare multi membri ai comunitatii elene,oameni in virsta. E regretabil ca PMP uzeaza de asemenea manevre pentru a aduna citiva oameni de buna credinta.Nu e in ordine nici faptul ca se incearca atragerea comunitatii grecesti de Constanta in activitati politice. Unii fac pe smecherii iar altii sint inconstienti pe cind dl Diaconescu este de plins daca uzeaza de asemenea tertipuri pentru a fi ascultat de cineva.De fapt, nu stiu cu ce argumente poate convinge pe cineva.