Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:41 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În urmă cu 23 de ani deceda Adrian Rădulescu, om însemnat pentru cultura dobrogeană

ro

05 May, 2023 00:00 1413 Marime text
  • La Muzeul de Arheologie Constanța, Adrian Rădulescu s-a remarcat prin interesul și pasiunea arătată în timpul cercetărilor celor mai importante obiective din Dobrogea, precum cele de la Tomis, Callatis, Histria, Castelu, Capidava etc
  • În anul 1974, a inițiat cercetările arheologice sistematice de la Albești, șantier pe care l-a condus până la sfârșitul vieții. Una dintre reușitele sale, cu o greutate aparte, este restaurarea Monumentului Triumfal de la Adamclisi
  • Adrian Rădulescu a întreprins și o activitate de om politic, fiind primar al municipiului Constanța din 1989 până în 1990. Ulterior, el a fost și prefect județului Constanța între 1990 – 1991
  • După Revoluție, Adrian Rădulescu s-a numărat printre personalitățile culturale care au fondat Universitatea „Ovidius” Constanța
 
Originar din comuna călărășeană Dorobanțu, Adrian V. Rădulescu a venit pe lume la data de 16 august 1932 și a plecat dintre noi ca un însemnat istoric și profesor universitar.
 
Fiu al unui distins preot ortodox, Adrian Rădulescu a făcut clasele primare în comuna natală, apoi s-a transferat la Liceul „Mihai Viteazul” din București, făcând parte din promoția de absolvenți din 1951. Tot atunci s-a înscris la Facultatea de Istorie și Epigrafie, pe care a absolvit-o cinci ani mai târziu.
 
Prin repartiție guvernamentală, călărășeanul a ajuns la Muzeul de Arheologie din Constanța, în anul 1956. Aici, s-a remarcat prin interesul și pasiunea arătată în timpul cercetărilor celor mai importante obiective din Dobrogea, precum cele de la Tomis, Callatis, Histria, Castelu, Capidava etc.
 
Între anii 1964 și 1972, a ocupat funcția de lector la Institutul Superior Constanța. A predat cursuri și a organizat seminarii la disciplinele de Istorie veche a României și Istorie veche universală. În anul 1972 a obținut titlul de doctor în istorie al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, cu teza „Dezvoltarea meșteșugurilor în Dobrogea romană. Ceramica“, sub îndrumarea academicianului Constantin Daicoviciu.
 
În anul 1974, a inițiat cercetările arheologice sistematice de la Albești, șantier pe care l-a condus până la sfârșitul vieții. Una dintre reușitele sale, cu o greutate aparte, este restaurarea Monumentului Triumfal de la Adamclisi.
 
Revenind la activitatea desfășurată la Muzeul de Arheologie Constanța, el a fost numit șef de secție între anii 1965 – 1968. Între anii 1969 – 1990 a fost director adjunct al instituției, iar în perioada 1971 – 2000 a îndeplinit funcția de director.
 
Între anii 1976 și 1999 a fost membru al Comisiei Naționale de Arheologie. În anul 1985 îndeplinește funcția de vicepreședinte al Institutului Român de Tracologie și președintele Filialei Constanța a aceleiași instituții. În 1985 devine membru corespondent al Institutului German de Arheologie din Frankfurt am Main.
 
Adrian Rădulescu a întreprins și o activitate de om politic, fiind primar al municipiului Constanța din 1989 până în 1990. Ulterior, el a fost și prefect județului Constanța între 1990 – 1991.
 
După Revoluție, Adrian Rădulescu s-a numărat printre personalitățile culturale care au fondat Universitatea „Ovidius” Constanța. Primul rector al instituției de la malul mării a fost reputatul istoric. A deținut funcția din 1990 până în 1991. Sub conducerea sa au fost făcute săpături arheologice la Tropaeum Traiani și au fost construite edificiul muzeului Adamclisi și pavilionul muzeistic de la Histria.   
 
Personalitatea Dobrogei s-a stins din viață la data de 5 mai 2000.
 
În semn de respect pentru ce a însemnat, în decembrie 2017, istoricul primea, post-mortem, titlul de cetățean de onoare al județului Constanța.
 
În data de 5 octombrie 2018, școala din localitatea natală a lui Adrian Rădulescu a fost denumită Școala Gimnazială „Prof. dr. Adrian V. Rădulescu“, la inițiativa fostului redactor-șef al cotidianului ZIUA de Constanța, regretatul Emilian Andrei.
 
De asemenea, ziarul nostru a comemorat amintirea marelui istoric în două ocazii. Mai întâi, în noiembrie 2017, ZIUA de Constanța îi acorda, In Memoriam, placheta „Meritul Dobrogean“ și medalia „Remus Opreanu“. Apoi, în anul 2018, cotidianul demara proiectul denumit „Adrian V. Rădulescu – ctitorul”, un film documentar în cadrul căruia câteva dintre persoanele care au avut onoarea de a-l cunoaște și de a lucra cu Adrian V. Rădulescu povesteau cu drag despre amintirile frumoase pe care le-au păstrat în inimă, de pe șantier, alături de șeful care „știa să fie și dur, dar cald“.
 
Citește și:
90 de ani de la naștere Omagiu adus ilustrului Adrian V. Rădulescu, cel pentru care „Dobrogea a fost viața lui“

În urmă cu 89 de ani, se năștea Adrian V. Rădulescu, dobrogeanul care a trăit pentru istorie și a intrat în istorie (documente)

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul La Mulți Ani, Dobrogea! Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată în documentarul finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii