In memoriam Vasile Culică, „distins magistrat, poet şi arheolog”
In memoriam Vasile Culică, „distins magistrat, poet şi arheolog”
09 May, 2023 00:00
09 May, 2023 00:00
09 May, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1369
Marime text
- Între anii 1937 – 1941, Vasile Culică a fost student la Facultatea de Drept a Universității din București. După absolvire, el a îndeplinit în orașul natal funcțiile de avocat, jurisconsult, procuror și chiar președinte al Tribunalului județului Ialomița
- În timpul studenției, Vasile Culică și-a manifestat pasiunea față de literatură. Compunând creații lirice, acestea au fost publicate în diverse reviste ale vremii precum: „Dacia”, „Pontica”, „Ialomița”, „Ancheta”, „Tomis”, „Arcadia”, „Zori Noi”, „Tribuna Ialomiței” etc
- Șansa de a-și urma o altă pasiune, anume arheologia, a apărut în anul 1951, odată cu înființarea Muzeului de Istorie Călărași
Vasile Culică este originar din Călărași și a rămas în istorie ca un remarcabil jurist, om de litere și arheolog.
A venit pe lume în ziua de 26 martie 1916, într-o familie de marinari.
A început studiile la Călărași, iar liceul l-a terminat la Odorhei, în anul 1936.
Între anii 1937 – 1941, Vasile Culică a fost student la Facultatea de Drept a Universității din București. După absolvire, el a îndeplinit în orașul natal funcțiile de avocat, jurisconsult, procuror și chiar președinte al Tribunalului județului Ialomița.
În timpul studenției, Vasile Culică și-a manifestat pasiunea față de literatură. Compunând creații lirice, acestea au fost publicate în diverse reviste ale vremii precum: „Dacia”, „Pontica”, „Ialomița”, „Ancheta”, „Tomis”, „Arcadia”, „Zori Noi”, „Tribuna Ialomiței” etc.
A condus şi îndrumat cenaclul literar „George Dan” din Călăraşi, colaborând la foaia literară a cenaclului („Verticale”). De asemenea, a semnat libretul operei „La umbra florilor de crin” și a fost textier al unor reviste muzicale.
Șansa de a-și urma o altă pasiune, anume arheologia, a apărut în anul 1951, odată cu înființarea Muzeului de Istorie Călărași.
Vasile Culică a contribuit împreună cu primul director al instituției, Niță Anghelescu, la alcătuirea colecțiilor prin donații valoroase. Are meritul de a-şi fi alcătuit o bogată colecţie arheologică şi numismatică, obiecte adunate mai ales de pe malul drept al Dunării, de la Sucidava şi Durostorum. Cea mai mare parte a colecţiilor sale, circa 5.000 de obiecte au intrat în patrimoniul Muzeului de Istorie din Călăraşi, printre ai cărui membrii fondatori se numără, iar altele au fost donate Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, cu care Vasile Culică a colaborat îndelung.
Începând cu anul 1956, a fost membru activ al Societății Numismatice Române, publicând numeroase studii de numismatică, dintre care sunt de menţionat: „O monedă de la Vlaicu Vodă la Dunărea de Jos”, „Bolgarskie monetr iz Păcuiul lui Soare” (publicat în „Istvestija” - Sofia, în anul 1963 în colaborare cu Petre Diaconu), „Plumburi ale Legiunii a XI-a Claudia, găsite în sud-vestul Dobrogei”, „Moneda măruntă romano-bizantină din secolul al V-lea e.n. şi unele replici în plumb de la Izvoarele, jud. Constanţa”, „Asupra unei monede de la Leon I emisă de Nicomedia”. Toate aceste articole au apărut în perioada 1958-1980, în paginile revistei „Studii şi cercetări numismatice”.
Alături de studiile în numismatică, Vasile Culică a publicat comunicări privind cercetările sale arheologice și mai multe lucrări în care specialiștii au apreciat noutatea documentelor prezentate, seriozitatea şi acurateţea concluziilor. „Un mormânt roman de pe teritoriul rural al municipiului Durostorum”, „Un mormânt Sântana de Mureş-Cerneahov pe teritoriul municipiului Călăraşi”, „Antichităţi creştine de la Izvoarele, jud. Constanţa”, „Obiecte ceramice cu aspect de calapod din aşezarea neolitică de la Cuneşti”, „Obiecte de caracter creştin din epoca romano-bizantină găsite la Pârjoaia-Dobrogea”, „Zei şi evocări de mituri greco-romane pe obiecte de plumb pe teritoriul municipiului Durostorum”, „Borcea km. 80, un loc arheologic complex” – sunt doar câteva dintre lucrările sale, rămase reper pentru generațiile următoare de cercetători și pasionați ai istoriei antice.
Vasile Culică a decedat în orașul natal, în ziua de 9 mai 1980.
El a fost omagiat de colegul său de breaslă, dobrogeanul Petre Diaconu, în rândurile publicate în revista „Pontica” nr. 14.
„Vasile Culică poate fi socotit co-ctitor al Muzeului de Istorie din Călăraşi. Într-adevăr, încă din clipa în care s-a luat hotărîrea înfiinţării acestui lăcaş de cultură, el a înţeles să-I ajute, în chipul cel mai direct şi eficace, pe Niţă Anghelescu, directorul noii instituţii, fie adunînd sau donînd documente arheologice, fie muncind la catalogarea şi ordonarea lor.
Fire generoasă, nu stă ea la îndoială nici o clipă spre a întinde o mînă de ajutor celor mai puţin pricepuţi decît el. Respectuos faţă de semenii săi şi de munca acestora, V. Culică şi-a cîştigat un binemeritat prestigiu de om al dreptăţii, cinstei şi omeniei. Bunătatea sa îl mîna să se bucure de bucuria colegilor şi prietenilor și să se necăjească la necazul acestora.
Iată de ce regretăm astăzi dispariţia dintre noi a celui ce a fost Vasile Culică - distins magistrat, poet şi arheolog.”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii