Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:49 20 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la eveniment. Jurnalistul Traian Brătianu își lansează cartea la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ din Constanța (galerie foto)

ro

26 Oct, 2018 17:21 733 Marime text
Jurnalistul constănțean Traian Brătianu își lansează astăzi, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ din Constanța, cartea „Ni Hao, China! De la proverbe și ghicitori la... fapte de viață!”. Evenimentul are loc în sala „Liliana Lazia“ a bibliotecii, începând cu ora 17.00. 

La eveniment participă directorul Bibliotecii Județene IN Roman, Corina Apostoleanu, Flora Munteanu a și autorul lucrării Traian Brătianu.

Se vorbeste despre autor despre viața sa și despre cele două călătorii pe care le-a făcut autorul. Cartea deschide un nou orizont către această lumea chinezească.

”E o carte plăcută la lectură pentru că simți colaborarea cu fiecare cititor ce ne indică relațiile cu gazdele chineze. Este o carte care nu te obosește, te trimite la noțiuni fundamentale” - a precizat Flora Munteanu. 

Corina Apostoleanu a vorbit despre prima persoană, Nicolae Milescu Spătaru, care a scris despre China pentru prima dată. Aceasta a și detaliat elemente din carte.

"Contactul cu lumea asiatică există și în această carte. Călătoriile pe care le-a făcut autorul sunt prilejul de a descrie lumea chineză. A modului de a trăi de a gândi. Dar și de a gândi. Care e simbolistica țării. Cum sunt orașele cum sunt oamenii. Perspectiva ziaristului se vede în acest volum. În acest jurnal de călătorie limbajul jurnalistic se îmbină foarte bine cu subiectul acesteia. Suntem martorii amintirilor pe care domnul brătianu le-a trait” - a declarat Corina Apostoleanu. 


La eveniment participă și președintele umoriștilor constănțeni, ing. Dan Norea care relatează ce l-a impresionat din carte pe lângă călătoriile detaliate. Acesta a menționat că proverbele i s-au părut interesante.

Dana Brazanu a transmis câteva cuvinte din partea Dobriței Bilea care nu a putut fi prezenta.

"Cartea e un melanj de cultură". Expunerea este facută ca o suită de reportaje fiecare titlu poartă o cugetare care da tonul relatării " - a transmis Dana Brazanu. 


În cadrul evenimentului se analizează pe scurt aproape fiecare capitol al volumului. 

În public mai este și Olga Duțu care îl felicita pe Traian Brătianu că a avut ideea să scrie această carte care este o deschidere către această lume orientală. Noni Gavniuc, un prieten al lui Traian Bătianu a luat cuvântul și a vorbit despre acesta: " a scris cât nu am citit unii dintre noi".
 
Cartea este rezultatul a două călătorii pe care autorul le-a făcut în China, dar și al întâlnirilor și al schimbului de idei cu diplomați, scriitori și jurnaliști care au vizitat țara noastră. Pentru documentare, Traian Brătianu a studiat cărți de filosofie, geografie, etnografie, istorie, de unde a preluat „fructe” ale lumii chineze.
 
Cartea „Ni Hao, China! De la proverbe și ghicitori la... fapte de viață!” promite să ofere cititorilor informații despre cultura, istoria și tradițiile chineze, dar și imagini spectaculoase, câteva elemente de filosofie și umor. De menționat că, pe tot parcursul evenimentului de lansare a cărții, cei prezenți vor putea asculta muzică autentică chinezească.
 
În Cuvântul-înainte, „Memoria cea mai puternică este mai slabă decât cerneala cea mai palidă!”, Traian Brătianu mărturiseşte: „Proverbele la care am recurs, cu trimiterile lor la viaţa cotidiană, îmbracă «haine diferite»: de la simple informaţii şi descrieri, până la consideraţii de ordin general... Cartea reprezintă un modest omagiu adus unor oameni pe care îi păstrez aproape de suflet”.
 
„Ni Hao, China! De la proverbe și ghicitori la... fapte de viață!” cuprinde și pilde, legende și câteva povestiri ale autorului din călătoriile sale în China. Traian Brătianu își invită cititorii fideli și nu numai să îl însoțească cu gândul în această lume diferită.

Ti-a placut articolul?

Comentarii