Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:48 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Verman, constănțeanul care a cucerit lumea radioului și a rămas o legendă

ro

16 Jul, 2021 11:23 2900 Marime text
  • Gheorghe Verman este o legendă a radioului. A prezentat timp de trei decenii emisiunea „Viața Satului“, însă este cunoscut și pentru emisiunea „Iarba verde de acasă“.
Astăzi se împlinește un an de când Gheorghe Verman s-a stins din viață. Și-a trăit cea mai mare parte a existenței sale în fața microfonului de radio și a militat pentru pentru promovarea satului românesc şi a spiritualităţii naţionale.  

S-a născut în Constanța pe 10 martie 1942. A urmat Facultatea de Limbă şi Literatură Română în perioada 1960-1965, iar în perioada 1962-1964 a studiat Ştiinţele Comunicării la Universitatea Maxim Gorki, din Moscova.

A fost director general al Radiodifuziunii Române, membru al Consiliului de Administrație și fondator al Departamentului Studiourilor Regionale.

Pe parcursul vieții a publicat mai multe cărți consacrate satului românesc, pe care autorul le-a fixat ca punct de reper esențial al existenței sale jurnalistice: „Poartă la sfinţenie (și versiunea în limba engleză, Gate to Sanctity)“, „Iarba verde de acasă“, „Reîntâlniri pe uliţa mare“, volumul de tablete radiofonice și interviuri cu personalități „Tărâmul îngerilor“.

Pentru munca pe care a depus-o cu pasiune și dăruire, Gheorghe Verman a fost distins cu ordine și medalii în semn de apreciere și respect: Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Preşedinţia României, Meritul Academic acordat de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gh. Ionescu-Şişeşti, Marele Premiu acordat de Federaţia Agricultorilor Privatizaţi din România, Premiul Bursei de Mărfuri Maritime şi de Mărfuri Constanţa, titlul de senator de onoare, acordat de Universitatea din Sibiu, Premiul Special la Gala Superlativelor VIP (2002), Marele Premiu al Fundaţiei Culturale Nişte ţărani (2005).

Emisiunile lui Verman se află azi în Fonoteca de Aur a Radioului public, în arhiva Televiziunii Române, dar şi în memoria şi inimile ascultătorilor.

Citește și:

Acum 78 de ani s-a ridicat la cer cel mai de seamă critic literar după Titu Maiorescu


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii