Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:38 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gabriel García Márquez – 95 de ani de la naștere Márquez sau farmecul realismului magic

ro

05 Mar, 2022 00:00 3009 Marime text
  • Se împlinesc, pe 6 martie, 95 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari scriitori al secolului XX, Gabriel García Márquez
 
Gabriel García Márquez, născut pe 6 martie 1927, în Aracataca, Columbia, s-a stins în urmă cu opt ani, în Mexic.

Romancier de mare forță, a avut privilegiul unei vieți lungi, bogate în succese și deplină recunoaștere a talentului său literar cu totul special.
Ceea ce l-a făcut atât de cunoscut și i-a facilitat drumul către premiul Nobel pentru Literatură (1982) a fost performanța, destul de rară, de a fi accesibil cititorului obișnuit și de a satisface, deopotrivă, exigențele celor mai sofisticați critici literari.

Deși, în tinerețe, a studiat dreptul, García Márquez a devenit ulterior jurnalist, meserie din care și-a câștigat existența înainte de a dobândi faima literară. În calitate de corespondent la Paris, în anii 1950, și-a extins educația, citind multă literatură americană, cu precădere în traducere franceză. La începutul anilor ’60, a lucrat în Bogotá, Columbia, iar apoi în New York City pentru Prensa Latina, serviciul de știri creat de regimul liderului cubanez Fidel Castro. Mai târziu s-a mutat în Mexico City, unde a scris "Un veac de singurătate", romanul care i-a adus faimă și bogăție.



Din 1967 până în 1975 a locuit în Spania, dar și-a păstrat o casă în Mexico City și un apartament la Paris. A petrecut mult timp și în Havana, unde Castro i-a oferit un conac.

Literatura sa, emblematică pentru realismul magic, a oferit o perspectivă cu totul nouă, propunând acceptarea supranaturalului ca realitate prozaică și împletind cu ușurință descrierile cele mai realiste cu elemente fantastice și onirice, cu motive din mituri și din basme.

Dincolo de cel mai citit roman al său, „Un veac de singurătate”, apărut în 1967, Márquez ne-a mai lăsat alte câteva volume de succes, traduse în majoritatea limbilor pământului, printre care: „Toamna patriarhului”, „Dragostea în vremea holerei”, „Despre dragoste şi alţi demoni", „Cronica unei morţi anunţate” sau „A trăi pentru a-ți povesti viața” - ultima conținând memoriile sale, în care își descrie copilăria, adolescența și o parte din tinerețe.
 
 
Sursă foto: captură youtube/arhiva tvr
 
Citește și:   Ştiaţi că...? Se împlinesc doi ani de la moartea lui Gabriel García Márquez


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii