Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:49 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziție de artă veche românească și antichități

ro

28 Nov, 2023 20:45 859 Marime text
Sursa foto: Artmark

 
  • De la Grecia Antică la Maramureșul istoric
 
Publicul din București are ocazia întâlnirii, în săptămâna 4 - 8 decembrie, cu o expoziție concentrată pe piese de artă veche românească, care reflectă bogăția culturii balcanice de sfârșit de ev mediu de la Nord de Dunăre: sunt expuse atât obiecte de colecție specifice spațiului tradițional românesc, de influență religioasă sau populară, dar și piese de ceramică antică din arealul nostru, pe rând elenistic și roman, dar și al Orientului Apropiat. Toate obiectele fac parte din Mica Licitație de Artă Veche Românească și Antichități, programată pentru ziua de vineri, 8 decembrie 2023, ora 12:00, exclusiv pe platforma Artmark LIVE.

Una dintre piesele centrale ale expoziției, de altfel având și cel mai ridicat preț de pornire (9.000 euro – însă mult sub valoarea sa într-o licitație internațională de profil), este un excepțional ulcior de vin, datat cca. 325-310 î.e.n., din perioada clasică a ceramicii grecești pictate cu scene mitologice. Piesa muzeală este atribuită unui artist cunoscut (așa-numitul „pictor de sakkos alb”, având lucrări expuse în multe muzee de antichități din Europa și SUA); lucrând într-una dintre coloniile grecești din regiunea Apulia din sudul Italiei (probabil la Canosa), prolificul pictor de sakkos alb este recunoscut în istorie pentru stilul său bogat-decorativ. El este identificat prin recognoscibilele trăsături stilistice ale pieselor sale, care includ figurile feminine ce poartă sakkos alb – un accesoriu de păr ce acoperă scalpul în întregime, sub forma unui sac, realizat din diverse materiale, cum ar fi mătasea sau lâna. 

Piesa aflată în expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță, având un nivel excepțional de măiestrie, este realizată din ceramică bej-roșcată și o reprezintă pe zeița victoriei, Nike, conducând carul cu cei patru cai ai zeilor mitologiei grecești (cunoscuți ca Hippoi Athanatoi), precizează Artmark.

Între cele mai vechi piese ale expoziției, în bună stare de conservare, se distinge selecția de ceramică antică: o statuetă votivă din teracotă, reprezentându-l pe zeul Dionysos, Grecia, (perioada elenistică, sec. IV-I î.e.n.), un vas micenian, decorat cu elemente geometrice (sec. XII-XI î.e.n.), dar și un vas de băut din vechiul Iran (cca. 1200-1000 î.e.n.) și o veche pixidă elenistică, decorată cu o reprezentare simbolică a Afroditei-Lebădă (datând din sec. III î.e.n.), încheie sursa.
 

Citește și
Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii