Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment editorial la Teatrul „Căluţul de mare“ Anaid Tavitian îi dedică scenografei Eugenia Tărăşescu-Jianu o carte-album

ro

17 Sep, 2018 00:00 2258 Marime text
Implicată activ împreună cu echipa ZIUA de Constanţa în organizarea evenimentului din 12 iunie 2018, dedicat seniorilor teatrului constănţean, teatrologul Anaid Tavitian ne mărturisea, la vremea respectivă, că îşi doreşte să ducă la bun sfârşit un volum pe care îl va dedica bunei şi apreciatei sale prietene Eugenia Tărăşescu-Jianu.
 
De altfel, din respect pentru valoroasa sa activitate scenică, Eugenia Tărăşescu-Jianu a primit, ca gest simbolic, din partea ZIUA de Constanţa, medalia Jean Ionescu, placheta CJC #RespectTeatru şi o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Constanţa.
 
Dar iată că dorinţa teatrologului s-a împlinit şi duminică, 23 septembrie, la ora 12.30, la Teatrul pentru Copii şi Tineret Constanţa „Căluţul de mare”, constănţenii sunt invitaţi la lansarea volumului „Eugenia Tărăşescu-Jianu, Scenograf”, coordonat de Anaid Tavitian şi apărut la editura Ex Ponto, tipografia INFCON, Constanţa.
 
Cartea-album cuprinde în paginile ei interviuri, cronici, scrisori de suflet din partea regizorilor colaboratori şi foarte multe şi frumoase imagini din spectacolele create de scenograful Eugenia Tărăşescu-Jianu, o constănţeancă get-beget, absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ - Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative, Secţia Scenografie, clasa prof. Mihai Tofan, Ion Biţan, promoţia 1969. Din 1969 până în 1999 a fost scenograf la Teatrul Dramatic Constanţa. O scurtă perioadă a fost scenografa Teatrului „Fantasio”. Între anii 1994-2009 a fost scenograf la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa.
Este membră a UNITER (Uniunea Teatrală din România).
 
Eugenia Tărăşescu-Jianu este scenograful care de-a lungul anilor a creat decoruri şi costume pentru toate genurile de spectacol: teatru, teatru de păpuşi, balet, operă, operetă, revistă. Continuă să colaboreze cu instituţiile de spectacol din Constanţa şi România. Are un palmares bogat de premii naţionale şi internaţionale. Cel mai recent este cel oferit de senatul UNITER în anul 2017.
 
În repertoriul teatrelor constănţene sunt spectacole unde pot fi admirate scenografiile Eugeniei Tărăşescu-Jianu: Teatrul „Căluţul de mare”, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” şi Teatrul de Stat Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii