Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:50 24 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la eveniment Cristian Cealera a lansat „Poveștile Mării Negre“, dedicate memoriei lui Virgil Coman (galerie foto)

ro

26 Feb, 2018 00:00 1843 Marime text
Perspectiva de a afla mai multe despre... poveștile Mării Negre i-a făcut pe iubitorii de lectură să iasă din case și să înfrunte gerul pentru a fi alături de Cristian Cealera la Librăria Dorian Gray, într-un moment important din viața sa: lansarea celui de-al patrulea volum de proză care îi poartă semnătura.
 
„Poveștile Mării Negre“ este titlul celui de-al treilea volum al acestei antologii care reunește legende din spațiul dobrogean și este închinat memoriei lui Virgil Coman, regretatul șef al Arhivelor constănțene, care și-a dat ultima suflare pe 5 august 2016, chiar în cadrul evenimentului de lansare a romanului „La marginea Imperiului. Origini“, scris de Cristian Cealera.
 
„Dobrogea are încă de oferit atâtea povești, mituri și istorii, toate în măsură să ne arate ce minunat este acest tărâm dintre Dunăre și Mare. Poveștile acestea sunt ale Dobrogei, iar autorul cărților nu este decât un intermediar timid, care încearcă să modeleze, așa cum poate și cum știe, toate informațiile adunate, pentru a vi le oferi dumneavoastră, cititorilor... Închin acest volum unui prieten dispărut, extraordinarul Virgil Coman, precum și tuturor celorlalți înaintași în ale condeiului, cei ce de-a lungul ultimelor veacuri au luptat pentru a păstra vii aceste amintiri dobrogene“, se arată în cuvântul-înainte al cărții.
 
În cadrul evenimentului editorial a avut loc și un moment de reculegere în memoria lui Virgil Coman.
 

„Cartea configurează multiculturalitatea acestui spațiu“

 
Volumul a fost prezentat de publicistul și prozatorul Ovidiu Dunăreanu, noul director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Sorin-Marcel Colesniuc și muzeograful Lavinia Dumitrașcu. „Este o carte extraordinară, la care nu s-a mai gândit nimeni (...) Este o carte pe care merită să o citești (...), structurată pe trei dimensiuni: o parte jurnalistică, o parte de documentare și informare și o parte de creație“, a spus Ovidiu Dunăreanu.
 
„Cristi Cealera, ca să ne convingă de forța, frumusețea, autenticitatea acestor basme, povești, legende, istorii literare, și-a luat, prin cei citați în bibliografie, niște martori. Prezența acestor martori dă greutate, dă seriozitate, dă certitudinea că ele chiar sunt de valoare și au existat dintotdeauna“, a mai spus Dunăreanu, amintind nume precum G. Dem Teodorescu, Dimitrie Cantemir, Nicolae Ariton, Marin Ionescu Dobrogianu, Teodor Burada, Constantin Brătescu, Emanoil Bucuța, Adrian Rădulescu, Ion Bitoleanu, Petre Diaconu, Valentin Ciorbea, Doina Păuleanu, Gheorghe Dumitrașcu.
 
„Cartea configurează multiculturalitatea acestui spațiu“, a conchis Dunăreanu. „Aceste povești sunt, de fapt, niște articole științifice. Dacă vă veți uita cu atenție, veți vedea notele la finalul fiecărui capitol, veți vedea bibliografia de unde s-a inspirat (...) Mă bucur că în acest al treilea volum Cristian Cealera a inserat povestea papirusului, un artefact deosebit de important pentru istoria Dobrogei: datează din secolul IV î. HR, a fost descoperit la Mangalia în 1959 și în prezent este unicul artefact de acest gen din România“, a spus directorul MINAC, dr. Sorin-Marcel Colesniuc.
 

„Cartea aceasta este formată din legende, adică din povești care au un sâmbure de adevăr“

 
„Tuturor copiilor, mai mici și mai mari, ne plac poveștile și ne plac legendele (...) Cartea aceasta nu este o poveste, nu este formată din povești. Este formată din legende, adică din povești care au un sâmbure de adevăr, transmite pe cale orală de-a lungul timpului și care bat documentele, pentru că sunt mai vechi“, a spus dr. Lavinia Dumitrașcu.
 
„Am dedicat această carte lui Virgil Coman, un om extraordinar, care a crezut în mine și căruia îi mulțumesc. Sunt foarte mulți oameni care m-au ajutat, persoane care m-au încurajat de când am început să public «Poveștile Mării Negre». Dacă astăzi am succes cu aceste povești, acest lucru se datorează tuturor dobrogenilor care vor să știe cât mai multe despre acest tărâm minunat“, a spus, în încheierea evenimentului, Cristian Cealera.
 
Moderatorul evenimentului editorial a fost Valentin Coman.
 
Locul de desfășurare a evenimentului editorial are o semnificație aparte: în acest spațiu al cărților, ocupat în prezent de Librăria Dorian Gray, a funcționat, în anii ’70, secția pentru copii a Bibliotecii Județene Constanța.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Publicistul Cristian Cealera lansează cel de-al treilea volum din seria „Poveştile Mării Negre“

Ti-a placut articolul?

Comentarii