Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța culturală Graficianul Marian Voinea, „pelerin la el acasă“

ro

18 Feb, 2022 00:00 2784 Marime text


Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Asociația Culturală ARTAR, ne invită în acest weekend la vernisajul expoziției  „Pelerin la el acasă” a regretatului grafician Marian Voinea (1964-2021).

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 19 februarie 2021, începând cu ora 14. Vor lua cuvântul Lelia Rus, directoarea Muzeului de Artă Constanța, istoricul de artă Gheorghe Zvarici și criticul de artă Roxana Bărbulescu, președintele Asociației Culturale ARTAR.
Un subtil profesionist în artele graficii, cu predilecție în arta gravurii, Marian Voinea face parte din pleiada sclipitoare și paradigmatică a artiștilor „nouăzeciști”, a acelor plasticieni formați la cumpăna istoriei, cu studii profunde de cunoaștere a desenului, meșteșugului  și  tehnicilor  artelor  conjugate  cu  libertățile  de  idei  și  exprimare  plastică postdecembriste.

În  căutarea  crezului  său  artistic,  viața  i  se  pliază  în  trei  etape  cumulativ aproape identice, împărțite între Constanța, București și Statele Unite (și în mod surprinzător poate fi privită ca un procces de oglindire din arta gravării: Constanța-București-Chicago-Bucureșt-Constanța).
Bun  cunoscător  al  tehnicilor  vechilor  maeștri,  admirator  al  lui  Rembrandt, Vermeer și Velasquez, dar și cu o deosebită  încântare  pentru opera lui Lucien Freud, pentru artistul Marian Voinea ideea originală, semnul autentic, forma plastică exprimate cu măiestrie devin de-a dreptul obsesive. Arta devine un crez și nu este admis niciun rabat de la calitate.

Ca o temă  viscerală a întregii opere a lui Marian Voinea, poate fi  urmărită „rememberanța” simbolică a duplicității firii umane  și a lumii, a ireconciliabilului binelui și răului, a imposibilității compromisului și în final a eliberării. Opera figurativă, accesibilă ca imagine, ascunde un discurs ermetic cu un conținut factual profund incifrat.

Dincolo de sesizabila tensiune a unei tăceri meditative se invocă imaginar prin revelarea unor pseudopartituri, sunetul eliberării.
Cum zicea Maestrul: Cercul s-a închis.

Expoziția, găzduită în Sala Ciucurencu a Muzeului de Artă, va fi deschisă publicului în perioada februarie – martie și poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 9-17 cu respectarea normelor pandemice în vigoare.
 
Citește și: Muzeul de Artă Populară Constanța Credințe și superstiții în calendarul popular românesc

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii