Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:51 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța culturală Expoziție și evocări emoționante a unor armeni de seamă din Constanța (galerie foto)

ro

13 Jun, 2022 00:00 3001 Marime text

 
  • Armenii din Constanța și-au onorat câteva dintre personalități, într-o întâlnire de suflet, cu ocazia redeschiderii sediului comunității, din str. Mercur nr.2
 
La sfârșitul săptămânii trecute, s-a redeschis, în strada Mercur nr.2, sediul Uniunii Armenilor din Constanța, prilej cu care am putut admira expoziția permanentă alcătuită din obiecte aparținând unor armeni de seamă din Dobrogea.

Gazda întâlnirii a fost dr. Liviu Merdinian Liviu, președinte al filialei Constanța a Uniunii Armenilor din România, care a făcut un bilanț al activităților din comunitate și a răspuns cu deschidere și căldură întrebărilor curioase ale presei.

Cu prilejul acestui eveniment, au fost evocate patru mari personalități aparținând etniei armene, profesioniști desăvârșiți în domeniile lor, cu realizări remarcabile, dar și oameni de mare calitate, patrioți, modești și generoși, preocupați să lase ceva în urmă, să contribuie la creșterea comunității unde au muncit, au creat, și-au crescut copiii.

Scriitorul Simion Tavitian a fost evocat de unica sa fiică, teatrologul Anaid Tavitian, care ne-a împărtășit, cu farmecul cunoscut, povești din copilăria sa, alături de o familie preocupată de arte, de la care a moștenit valori umane de neprețuit, precum toleranța, empatia, smerenia, iubirea față de oameni și respectul față de cultură.



Alexandru Alaci a fost rememorat în cuvintele emoționante ale fiicei sale, Antonia Petre, din care am descoperit un intelectual de o înaltă ținută morală, pasionat de animale, cinegetică și taxidermie, autor a cinci volume cu fermecătoare istorisiri vânătorești.

Au mai fost evocați doctorul dermatolog Arsen Calpaccian (multe dintre obiectele aflate în expoziție îi aparțin, donate de familia reputatului medic constănțean), precum și regretatul savant Garabet Kümbetlian, căruia ziarul ZIUA de Constanța i-a reeditat, în 2019, volumul de „Amintiri și povestiri”, recunoscându-i valoarea prin decernarea distincției „Meritul dobrogean”, însoțită de o serie de articole care îi onorează memoria.

A fost o întâlnire de suflet, prilej de reamintire și recunoștință pentru acești oameni care și-au dedicat viața comunității, făcând cinste etniei din care proveneau și rămânând veritabile repere de profesionalism și desăvârșită calitate umană.
 
Citește și:
Constanța culturală La mulți ani, draga noastră Anaid!


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii