Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Invitaţie la lectură Biblioteca Colorată din Piaţa Ovidiu îşi deschide din nou cărţile pentru Constanţa

ro

17 Jun, 2015 00:00 3071 Marime text

Vineri, de la ora 19.00, Biblioteca Colorată din centrul istoric al municipiului Constanţa îşi va redeschide porţile. Peste 1.000 de volume îi aşteaptă pe constănţeni pentru a fi răsfoite, citite, plăcute. Biblioteca Colorată din Piaţa Ovidiu este prima bibliotecă în aer liber deschisă la malul mării şi este parte a unei reţele de zece astfel de biblioteci care urmează să fie amenajate anul acesta, în Constanţa.

 

Iniţiativa deschiderii unor biblioteci în aer liber, la Constanţa, îi aparţine lui Victor Maxim. Acesta din urmă mărturisea însă, în urmă cu câteva luni, în contextul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, că ideea nu este neapărat a sa, pentru că nu el a inventat conceptul: „Iniţiativa deja fusese lansată de Editura Litera în Bucureşti, le-am dat un telefon şi le-am spus să deschidem o bibliotecă în aer liber şi în Constanţa, lucru care, aşa cum am menţionat, se întâmplase şi în Bucureşti. Zis şi făcut. Am primit, după câteva zile, mai multe cutii de cărţi nou-nouţe, editate în 2013 şi 2014, însă una dintre probleme era aceea că trebuie să găsesc voluntari în biblioteci, lucru nu tocmai uşor în Constanţa. Aşa că, printr-un parteneriat cu Primăria Constanţa, am obţinut timp de patru luni dreptul de folosire a foişorului din Tomis II, unde am amenajat prima bibliotecă. Cum aveam doar cărţi şi un spaţiu, fiindcă nu aveam rafturi, primele rafturi au fost făcute din europaleţi reciclaţi şi vopsiţi. Aşa a luat fiinţă «Biblioteca Colorată», prima bibliotecă în aer liber din oraşul Constanţa. A fost uimitor să observ că oamenii împrumutau foarte, foarte multe cărţi, în aşa fel încât rafturile rămăseseră aproape goale“, declara Victor Maxim.

Citeşte şi 

«Nu sunt de acord cu dispariţia spaţiului verde de pe scuarul bulevardului Mamaia»
 
Biblioteca Colorată este amenajată, aşa cum am menţionat, în zona veche a Constanţei, în imediata apropiere a statuii poetului Ovidiu şi a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Amenajată pentru al doilea an consecutiv în această vară, biblioteca în aer liber reprezintă un demers fără precedent la Constanţa şi, întrucâtva, o pată de culoare pentru oraşul-port.

Potrivit declaraţiilor lui Victor Maxim, Biblioteca Colorată s-a bucurat de un real succes anul trecut. Astfel, conform unui raport anual, au fost înregistrate peste 15.000 de cicluri de împrumut de carte. Peste 70% dintre cititori sunt femei, iar cele mai împrumutate cărţi sunt de beletristică şi cele pentru copii.

În perioada în care Biblioteca Colorată funcţionează în aer liber, în Piaţa Ovidiu, City Hub Biblioteca Colorată din Tomis Mall merge mai departe. Mai mult, Victor Maxim susţine că proiectul său se va extinde anul acesta şi în capitală. Mai exact, City Hub şi Biblioteca Colorată vor exista în Bucureşti.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii